TR EN

TÜRK MUTFAĞI I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GMS311 TÜRK MUTFAĞI I 5 6 3 8

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. REVŞEN AKAY
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu ders kapsamında, tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenen Türk yöre mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması ile geleneksel Türk Mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması amaçlanır.
İçerik: Bu ders, Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Ege, Akdeniz bölgelerinde yöresel Türk mutfak kültürü ve uygulamalarını kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Türk mutfağının kültürel temelleri arasında bağlantı kurar.
Türk beslenme alışkanlıklarına ilişkin rapor çıkarır.
Türk yöresel mutfaklarına ait reçeteleri yeniden düzenler.
Bölge bazında yöresel mutfaklara ait ürünler hazırlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Kitap okuma Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
2 Kitap okuma Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi Ön Giriş, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
3 Kitap okuma Selçuklu ve Beylikler Döneminde Türk Mutfağı, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
4 Öğrenci ödev hazırlama Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
5 Kitap okuma Osmanlı'dan günümüze gelen önemli işletmeler, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
6 Literatür taraması Türk mutfağından Yemek Örnekleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
7 Literatür taraması Türk mutfağından Yemek Örnekleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Kitap okuma Cumhuriyet Döneminde Türk Mutfak Kültürü, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
10 Kitap okuma Cumhuriyet Döneminde Anadolu Mutfak Kültürü, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
11 Kitap okuma Türk mutfağından Yemek Örnekleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
12 Öğrenci ödev hazırlama Türk mutfağından Yemek Örnekleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
13 Öğrenci ödev hazırlama Türk mutfak kültürü ile diğer mutfak kültürlerinin etkileşimi, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
14 Öğrenci ödev hazırlama Türk mutfağından Yemek Örnekleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
15 Kitap okuma Türk mutfağından Yemek Örnekleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Şengül, S., Türkay, O. (2017). Türkiye'nin Yöresel Mutfakları, Detay Yay.
Çakır, A. (2015). Trakya mutfak Kültürü ve Yemekleri = Thrace Culinary Culture, Ertem Basım, Ankara.
Koşay, H. Z., Ülkücan, A. Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı, Çiya Yay.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to define the working areas and responsibilities of all staff working in the food and beverage sector by considering the occupational safety rules
3
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to know the science behind cooking.
0
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to develop healthy, natural, additive-free, original food formulas by understanding the the chemical reactions underlying the cooking process as well as being aware of the effects of various cooking processes on structural, sensory and chemical attributes of food.
2
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to use their knowledge and skills related to gastronomy in the sector by evaluating cultural background of Turkish and World Cuisines
5
2
Will be able to create individual menus using the principle of healthy eating plate.
2
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to prepare projects within the framework of ethical values by following international developments related to gastronomy discipline.
0
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to adapt easily to developments in information and communication Technologies by using life-long learning skills in business or academic life.
0
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to interpret different approaches in interdisciplinary studies or business life by comparing them.
2
2
Will be able to tell the ethical implications of their decisions and actions according to different cultural, social, humanitarian and political perspectives.
3
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to calculate the cost of an accommodation establishment by creating a financial plan.
0
2
Will be able to explain the chemistry of food by using the knowledge of molecular gastronomy.
1
3
Will be able to demonstrate responsible behavior for global environmental issues through their professional career according to sustainability criteria.
1

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 5 70
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 4 52
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 4 4
Final Sınavı Hazırlığı 7 5 35
Ara Sınav 1 4 4
Ara Sınav Hazırlığı 7 5 35
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 200
Genel Toplam 200
Toplam İş Yükü / 25.5 7,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 8,0