Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
SMP226 | HALK SAĞLIĞI | 3 | 2 | 2 | 3 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Bu ders ile halk sağlığı yaklaşımını, önemli çalışma alanlarını değerlendirmek ve sağlık sorunlarına halk sağlığı bakış açısı getirebilmek amaçlar. |
İçerik: | Bu derste; sağlık, hastalık kavramlarının tanımlanması, Bilimdeki gelişmeler ve sağlık hizmetleri, Bulaşıcı hastalıkların kontrolü, Ana sağlığı ve aile planlaması, Çocuk sağlığı, Adölesan ve okul sağlığı, yaşlılık sorunları, Toplum beslenmesi, Çevre sağlığının toplum sağlığı açısından önemi, İş sağlığı, Sağlık yönetimi konuları değerlendirir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Epidemiyoloji,demografi,biyoistatistik kavramlarını kullanır ve bu bilgilerle sağlık göstergelerini takip eder. |
Toplumun öncelikli sağlık sorunlarının belirlenmesi ve temel sağlık hizmetleri sunulması kültürünü benimser. |
Ana ve çocuk sağlığına yönelik bakım hizmetlerinin örgütlenmesi yürütülmesi ve değerlendirilmesinde görev tanımına uygun olarak faaliyetlere hizmet eder. |
Toplum sağlığı, iş sağlığı ve iş güvenliği ve toplum ruh sağlığı hizmetlerine yönelik uygulama sistemlerinin planlanmasında çalışma arkadaşları ile işbirliği yapar. |
Toplumda beslenme sorunları ve beslenmenin iyileştirilmesi konularını içselleştirir. |
Çocuk ve genç sağlığı sorunlarını çözmede motivasyonu artar, elindeki kaynakları kullanır. |
Bulaşıcı olan /olmayan önemli hastalıkların yaratacağı toplumsal problemlere duyarlılığı artar. Kendisinin, ailesinin, yakın çevresinini sağlığını koruma faaliyetlerine hizmet eder. |
Yaşlı sağlığı sorunlarını kültür değerlerine uygun düşünebilir, çözümleyici faaliyetlerin planlanmasına katılır. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Dersin tanıtılması, dersin içeriği ve ders hakkında bilgilendirme.Halk Sağlığı genel kavramları, genel amaçları ve işlevler | İnteraktif tekniklerle sunum |
2 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Temel Sağlık Hizmetleri ve Ülkemizin sağlık örgütlenmesi | İnteraktif tekniklerle sunum |
3 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Türkiye’nin Genel Sağlık Sorunları ve sağlık göstergeler | İnteraktif tekniklerle sunum |
4 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Dünyada ve Ülkemizde Kadının Sağlık Durumu, sorunları | İnteraktif tekniklerle sunum |
5 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Üreme Sağlığı ve aile planlaması | İnteraktif tekniklerle sunum |
6 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Aile Sağlığı | İnteraktif tekniklerle sunum |
7 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Çocuk ve genç sağlığı | İnteraktif tekniklerle sunum |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Yaşlı sağlığı ve sorunları | İnteraktif tekniklerle sunum |
10 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Epidemiyoloji ve halk sağlığı | İnteraktif tekniklerle sunum |
11 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Bulaşıcı hastalıklar, Önlem ve Bağışıklanma | İnteraktif tekniklerle sunum |
12 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Kronik Hastalıklar | İnteraktif tekniklerle sunum |
13 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Kronik Hastalıklar, Kanser | İnteraktif tekniklerle sunum |
14 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | İş ve işçi sağlığı, meslek hastalıkları | İnteraktif tekniklerle sunum |
15 | Farklı kaynaklardan bireysel araştırma | Dünyada ve Ülkemizde Çevre Sağlığı Sorunları | İnteraktif tekniklerle sunum |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Güler, Ç., Akın L.(2006).Halk Sağlığı (Temel Bilgeler) Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara |
Piyal, B.(2011).Halk Sağlığı ANKARA ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM YAYINLARI.1. Baskı |
Ridde,V.(2007).Reducing social inequalities in health: public health, community health or health promotion. IUHPE - Promotion & Education Vol XIV, No 2, p: 63-67 |
Eren, N., Öztek, Z.(2006).Halk Sağlığının Gelişmesi. Halk Sağlığı Temel Bilgiler,(Edt)Güler Ç, Akın L. Hacettepe Üniversitesi Yayınları |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda yönetmelik ve mevzuat koşullarını kavrayarak risk tespitinde bulunur.
|
2 | |||||
2 |
Gıda bileşenlerinin karakteristik özelliklerini analiz eder.
|
0 | |||||
3 |
Etkin bir şekilde numune alabilir, deney ve analiz aracılığıyla veri toplar.
|
0 | |||||
4 |
Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirir.
|
0 | |||||
5 |
Elde ettiği verileri yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanır.
|
0 | |||||
6 |
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine bağlı üretilen ürünlerin kalite kontrolü ve kalite kriterlerinin tespitinde bulunur.
|
0 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Temel matematik ve fen bilimleri konularında temel teknik bilgileri kullanır.
|
0 | |||||
2 |
Gıda ürünleri ve bileşenleri hakkında bilgi sahibi olup bu bilgileri gıda işlemede kullanır.
|
0 | |||||
3 |
Gıda alanında farklı ve güncel tekniklerle araştırma yapıp bilgilerini kullanır.
|
0 | |||||
4 |
Gıda alanında, mesleki etik ve genel ahlaki değerleri benimser.
|
0 | |||||
5 |
Gıda ile ilgili mikrobiyolojik terimleri kullanır.
|
0 | |||||
6 |
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine ilişkin bilgi kazanır.
|
0 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretir ve AR-GE çalışmalarında yer alır.
|
0 | |||||
2 |
Gıda sektöründe üretim ve/veya AR-GE alanlarında sorumluluk alır.
|
0 | |||||
3 |
Gıda güvenliği ve üretim teknolojileri ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır.
|
0 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda maddelerine ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelere ilişkin öngörülen kontrol ve analizleri yürüterek ilgili mevzuata uygunluğunun tespiti sorumluluğunu alır.
|
0 | |||||
2 |
Gıda Laboratuvarlarında deney yaparak, sonuçları sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
|
0 | |||||
3 |
Gıda laboratuvarlarında alanı ile ilgili temel cihaz ve ilgili teknolojileri kullanır.
|
0 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda laboratuvardaki fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyoloji analizleri uygular.
|
0 | |||||
2 |
Gıda hijyen uygulamalarında görev alır.
|
5 | |||||
3 |
Sorumlulukları dahilinde takım çalışmalarında yer alır veya bireysel çalışır.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir.
|
5 | |||||
2 |
Kendini yenileyerek alanındaki mesleki ve akademik gelişmeleri sürdürür, geliştirir ve kullanabilir.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar hazırlayabilir.
|
4 | |||||
2 |
Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkili biçimde kullanır.
|
3 | |||||
3 |
Alanı ile ilgili güncel çalışmaları takip edecek yabancı dil bilgisine sahip olur.
|
0 | |||||
4 |
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
2 | |||||
5 |
Alanı ile ilgili ekip çalışmalarında yer alabilir.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda sorumluluk alabilir.
|
5 | |||||
2 |
Çeşitli gıda ürünlerinin üretim ve kalite tespitinde görev alabilir.
|
0 | |||||
3 |
Gıda hijyeni ve sanitasyonunun değerlendirilmesinde yetkinliği bulunabilir.
|
5 | |||||
4 |
Gıda mevzuatının takibi ve uygulanmasında görev alabilir.
|
0 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 32 | 0 | 78 |
Genel Toplam | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 3,1 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 3,0 |