Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY442E | FIELD TRAINING II | 8 | 24 | 12 | 12 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | İngilizce |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Beslenme ve Diyetetik programında kazanılan teorik ve pratik bilgilerin, becerilerin, yeterliliklerin meslek hayatında uygulanacak mesleki yetkinliğin arttırılması ve diyetisyenlik mesleğine ilişkin bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Enteral-parenteral beslenme vaka çalışması, böbrek hastalığı vaka çalışması, karaciğer hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları vaka çalışması, kalp damar hastalıkları vaka çalışması, toplu beslenme sistemlerinde satın alma, depolama, maliyet kontrolü gözlemlerinin değerlendirilmesi, menü planlama uygulamaları, acil durum ve kriz yönetimine ilişkin becerilerin geliştirilmesi, Literatür bilgileri araştırma, yenilikleri takip etme becerisi ve raporlama. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Temel Beslenme ve Diyetetik bilgilerini çalışma alanı ile ilişkilendirir. |
Temel Beslenme ve Diyetetik bilgileri ile çalışma alanında karşılaştığı problemleri çözer. |
Klinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri düzenler. |
Toplu beslenme sistemlerinde hazırlama ve pişirme kaynaklı besin kayıplarını inceler. |
Hasta/Danışana özgü tıbbı beslenme tedavisi planlar. |
Meslek etiğine uygun davranır. |
Toplu beslenme hizmeti veren yerlerde çalışanlara hizmet içi eğitim konusunda rehberlik eder. |
Tüm paydaşlarla iş birliği yapar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Oryantasyon | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
2 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Bebeklik Sonrası ve Okul Öncesi Dönem Beslenmesi | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
3 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Bebeklik Sonrası ve Okul Öncesi Dönem Beslenmesi | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
4 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Çocuk ve Adolesan Dönem Öncesi Beslenmesi | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
5 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Çocuk ve Adolesan Dönem Öncesi Beslenmesi | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
6 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Adolesan Beslenmesi | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
7 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Adolesan Beslenmesi | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Yetişkin Beslenmesi | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
10 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Yetişkin Beslenmesi | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
11 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Yaşlı Beslenmesi | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
12 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Yaşlı Beslenmesi | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
13 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Vaka Uygulamaları | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
14 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Vaka Uygulamaları | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
15 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Vaka Uygulamaları | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Jeukendrup, A. (2013). Sports Nutrition: From Lab to Kitchen, 3. edition, U.K. Electronic book. |
Burke L, Deakin, V. (2015). Clinical Sports Nutrition, 5th edition, Australia. Electronic book. |
Sethi, M. (2004), Institutional Food Management, New Age International. |
Puckett, R.P. (2012). Foodservice Manual for Health Care Institutions, Forth Edition,John Wiley & Sons. |
The BC Cook Articulation Committee. (2015). Basic Kitchen and Food Service Management. Victoria, B.C.: BCcampus, https://opentextbc.ca/basickitchenandfoodservicemanagement/. |
Food Safety, Sanitation, and Personal Hygiene by the BC Cook Articulation Committeet http://open.bccampus.ca |
Kranz, S. (2018). Dietary Intake and Behavior in Children, MDPI - Multidisciplinary Digital Publishing Institute, ISBN: 9783038428930; 9783038428947. |
Kagawa M., Lee M., Binns C. (2017). Nutrients in Infancy, MDPI - Multidisciplinary Digital Publishing Institute, ISBN: 9783038425601; 9783038425618. |
Mahan, L. K., Escott-Stump, S., Raymond, J. L., Krause, M. V. (2023). Krause's food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, beslenme ve diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
|
5 | |||||
2 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
|
5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullananır.
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını değerlendirir.
|
5 | |||||
2 |
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını bu alandaki bilgi birikimini
kullanarak açıklar.
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanında sahip olunan bilgi ve yetenekleri uygular.
|
5 | |||||
2 |
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yeterli yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
|
5 | |||||
2 |
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
|
4 | |||||
2 |
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
|
5 | |||||
3 |
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
|
5 | |||||
4 |
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
|
5 | |||||
5 |
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
|
5 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 1 | 14 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 14 | 24 | 336 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 29 | 0 | 351 |
Genel Toplam | 351 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 13,8 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 14,0 |