TR EN

GRADUATION THESIS DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY444E GRADUATION THESIS 8 6 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Doç.Dr. HATİCE MERVE BAYRAM
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Beslenme ve diyetetik alanına yönelik araştırma planlama, literatür tarama, hipotez geliştirme, veri toplama ve analiz etme, elde edilen verileri bilimsel bir bakış açısıyla yorumlama ve bitirme tezi hazırlamaya yönelik bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Bitirme tezi hazırlama ilkeleri ve planlama aşamaları, literatür araştırması ve araştırma konusunun belirlenmesi, amaç, hipotez, materyal ve yöntemin belirlenmesi, verilerin toplanması ve analizi sonuçlar, tartışma ve referansların yazılması, rapor halinde sunulması.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Beslenme ve diyetetik ile ilişkili konularda araştırma planı hazırlar.
Literatür tarama yöntemlerini takip ederek mesleki alandaki araştırmaları okur.
Bitirme tezi için araştırma hipotezi ve araştırma sorularını biçimlendirir.
Anlaşılır ve etkili bir araştırma konusu önerir ve bitirme tezini düzenler.
Veri toplama ve analizi yöntemlerinin güçlü ve zayıf yönlerini ayırt eder.
Veri toplama yöntemlerini analiz ederek teze uygun veri toplama araçlarını kullanır.
Uygun istatistiksel yöntemleri kullanarak verileri analiz eder.
Araştırma raporları ve makaleler üzerine çalışır.
Verilerinin yorumlanmasında literatür ışığında çıkarım yapar.
Bitirme tezini bilimsel araştırma ve yazım kurallarına uygun şekilde raporlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Bireysel Araştırma Oryantasyon Anlatım, Tartışma
2 Bireysel Araştırma Tez Konusunun Kararlaştırılması ve Çerçevesinin Oluşturulması Anlatım, Beyin Fırtınası
3 Bireysel Araştırma, Grup Araştırması Çalışmanın İşlem Basamaklarının ve Araştırma Yönteminin Belirlenmesi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
4 Web Tabanlı Araştırma Tez Yazım Kuralları ve Örnek Şablonlar Tartışma
5 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Literatür Taraması ve İlgili Makalelerin İncelemesi Tartışma, Uygulama
6 Bireysel araştırma, literatür taraması, web tabanlı araştırma Veri Toplama Araçlarının Geliştirilmesi, Gerekli Formların Hazırlanması Anlatım, Uygulama, Bireysel Çalışma
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma, Grup Araştırması Araştırma Verilerinin Toplanması Uygulama, Bireysel Çalışma, Grup Çalışması
8 - ARA SINAV -
9 Bireysel Araştırma, Web Tabanlı Araştırma Giriş, Genel Bilgiler ve Metot Bölümlerinin Yazımı Tartışma, Bireysel Çalışma
10 Bireysel Araştırma, Web Tabanlı Araştırma Araştırma Verilerinin Analizi Uygulama, Tartışma
11 Literatür Tarama, Grup Araştırması Araştırma Bulgularının Yorumlanması Uygulama, Tartışma, Beyin Fırtınası, Grup Çalışması
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Tartışma ve Sonuç Bölümlerinin Yazımı Uygulama, Tartışma, Soru-Cevap
13 Bireysel Araştırma, Web Tabanlı Araştırma Tez Yazılması ve Düzenlenmesi Uygulama, Tartışma, Bireysel Çalışma
14 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Tezin Son Kontrolleri ve Danışman Geri Bildirimleri Tartışma, Probleme Dayalı Öğrenme
15 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Tezin Teslimi Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Aksoy, M. (Ed.). (2018). Ansiklopedik beslenme, diyet ve gıda sözlüğü (1. baskı). Ankara Nobel Tıp Kitabevleri.
Baş, M., & Öngün Yılmaz, H. (Eds.). (2025). Beslenme ve diyetetik alanında araştırma: Planlama, yürütme, değerlendirme (1. baskı). Ankara Nobel Tıp Kitabevleri.
Ertürk, Ö., Aydın, S., & Taş, B. (2022). Bilimsel araştırma ve yazma teknikleri (1. baskı). Nobel Akademik Yayıncılık.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. (2024). Lisansüstü tez / dönem projesi yazım kılavuzu. İstanbul.
Kıncal, R. Y. (Ed.). (2022). Bilimsel araştırma yöntemleri (7. baskı). Nobel Akademik Yayıncılık.
Kozak, M. (2021). Bilimsel araştırma: Tasarım, yazım ve yayım teknikleri (5. baskı). Detay Yayıncılık.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama Sınav Yapılma Şekli
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 100 Proje Teslim Edilmesi (Sınav Yapılmaz)
TOPLAM 1 100
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, beslenme ve diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
5
2
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
5
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullananır.
5
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını değerlendirir.
4
2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklar.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
4
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında sahip olunan bilgi ve yetenekleri uygular.
5
2
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
1
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeterli yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
5
2
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
3
2
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
0
3
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
0
4
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
0
5
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 6 84
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 2 1 2
Uygulama 1 2 2
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 3 2 6
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 0 0 0
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 0 0 0
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 34 0 108
Genel Toplam 108
Toplam İş Yükü / 25.5 4,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0