TR EN

SERVICE TECHNIQUES AND PROFESSIONAL ETIQUETTE DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GAS223 SERVICE TECHNIQUES AND PROFESSIONAL ETIQUETTE 3 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi REHAB AHMED MOHAMED ELGAMIL
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı öğrencileri temel servis prensipleri hakkında donanımlı hale getirerek klasik ve modern usüllerde servis yapma yeterliklerini geliştirmektir.
İçerik: Bu dersin içeriği konukları karşılama ve eşlik etme, menü kartı takdim etme, sipariş alma, hesap takdim etme, farklı usül ve konseptlerde servis becerisi geliştirmektir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Öğrenciler servis türleri arasındaki farkları ayırt eder.
Görgü kurallarının tanımını yapar.
İletişim ile beden dilinin ilişkisini açıklar.
Sofra protokol kurallarını sıralar.
Servis esnasında yaşanabilecek beklenmeyen olaylar karşısında eyleme geçer.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Derse giriş, amaç ve içerik, Yiyecek ve İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması, Servis Tekniklerinin Belirlenmesi Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
2 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis ve Misafirperverlik, Hizmetçi/Sunucu, İşin Nitelikleri, Restoran Organizasyonunda Rolü Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
3 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Dünya servisleri Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
4 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis Çeşitleri ve Tablo Ayarları, Fransızca Servis, Rusça Servis, İngilizce Servis Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
5 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis Çeşitleri ve Masa Ayarları, Amerikan Servis, Banket Servisi, Aile Tarzı Servis Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
6 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis Çeşitleri ve Masa Ayarları, Büfeler, Salata Barları, İstiridye Barları ve Tatlı Sofraları Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
7 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Genel tekrar Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis Hazırlığı, Yemek Odası Hazırlığı, Menünün İncelenmesi Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
10 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servise Başlama, Konukları Yerleştirme ve Yaklaşma, Uygun Konuşma Konuları, Yemek Zamanı Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
11 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Servis Sırasında, Servis Masaları ve Kabinler, Servis Sırasında Verimlilik, Olağandışı Durumların üstesinden gelme Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
12 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Özel Günler, Bayramlar, Resepsiyonlar için Protokol Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
13 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Güvenlik, Sanitasyon ve Acil Durum Prosedürleri Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
14 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Bar, Alkollü İçecek Servis Teknikleri Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
15 Literatür incelemesi, Kitaplardan, dergilerden ve web tabanlı materyallerden araştırma Genel tekrar Sunum Soru-Cevap Sınıf İçi Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Alptekin, S., (2009). Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Teknikleri ve Uygulamaları, Detay, Ankara.
Dahmer, S.J., Wahl K.W. (2008). Restaurant Service Basics. Wiley.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts about gastronomy.
3
2
Interpret the basic concepts, areas and approaches related to the field.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Relate the information and facts about the field to the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
2
2
Compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
3
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Categorize food hygiene and safety into accepted standards and practices.
3
2
Prepare the technical infrastructure and contents of kitchen activities.
4
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
4
2
Collaborate with shareholders in the field to bring new ideas, products to the market.
4
3
Integrate basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
5
4
Plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
2
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
They calculate costs in the food and beverage field.
4
2
They carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in food and beverage business.
3
3
They organizes participation to national and international competitions and fairs in its field.
4
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Examine developments, changes and innovations in the field by accepting the lifelong learning as a principle.
4
2
Find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
They express their ideas using presentation and communication techniques in deliberate and verbal ways.
4
2
They organize activities related to the field.
2
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
They interpret ethical values and legal regulations related to their profession in the direction of the substances in the legislation.
4
2
Design social and social projects in his / her field using historical, cultural and geographical riches.
4
3
Perform scientific researches using knowledge and skills related to his field.
2

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 6 5 30
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 3 2 6
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 39 0 150
Genel Toplam 150
Toplam İş Yükü / 25.5 5,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0