TR EN

INTRODUCTION TO LAW DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
LAW102 INTRODUCTION TO LAW 2 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı, öğrencilere hukukun temel kavram ve kurumlarını tanıtmak, hem güncel yaşamda hem de almakta oldukları eğitimin çeşitli yerlerinde karşılaştıkları kavramların içeriği hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktır. Diğer yandan bundan sonraki dönemlerde alacakları hukuk derslerinin de bir anlamda alt yapısını hazırlamak amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu dersin içeriği, hukuk kurallarının özellikleri ve hukukun bilgi kaynakları, hukuk kurallarının ayırımı, çağdaş hukuk sistemleri, yaptırım ve çeşitleri, kamu hukuku, özel hukuk, karma hukuk dalları ve alt ayrımları, hukukun çeşitli açılardan uygulanması, hak, hak sahipliği ve ehliyet kavramları, sorumluluk ve sorumluluğun işletilmesi, yargı örgütü ve fonksiyonu gibi hukuka ilişkin temel altyapıyı sağlayacak konulardan oluşmaktadır

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Hukukun konu, yöntem ve yazılı-yazısız kaynaklar ile yardımcı kaynaklarının ne olduğunu tanımlar.
Hukuki olay, hukuki fiil, hukuki işlem kavramlarını ve kavramlar arasındaki farkları belirtir.
Yasama, yürütme ve yargı erklerinin yetkileri ile özel hukuk ve kamu hukuku arasında ayrımları sıralar.
Anayasa, ceza, idare, medeni, borçlar, icra-iflas hukuku gibi özel ve kamu hukukun alt dallarına ilişkin sınıflandırma yapar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 İlgili bölümün okunması Hukukun Tanıtımı, Önemi, Amacı, Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
2 İlgili bölümün okunması Hukukun Bilgi Kaynakları,Hukuk Sistemleri Ve Adalet Kavramı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
3 İlgili bölümün okunması Hukukun Türleri, Alt Başlıkları, Kamu Hukuku-Özel Hukuk Ayrımı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
4 İlgili bölümün okunması Kuvvetler Ayrılığı, Yasama Faaliyeti Ve Kanunların Hazırlanma Süreci Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
5 İlgili bölümün okunması Yargı Örgütü Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
6 İlgili bölümün okunması Hukuk Kurallarının Çeşitleri, Hukuk Kurallarının Yer Zaman Bakımından Uygulanması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
7 İlgili bölümün okunması Hukukta yorum ve akıl yürütme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
8 - ARA SINAV -
9 İlgili bölümün okunması Hukukta yorum ve akıl yürütme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
10 İlgili bölümün okunması Hukuk Kurallarının Arasında Çatışma Sorunu Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
11 İlgili bölümün okunması Hakimin Hukuk Yaratması ve Takdir Yetkisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
12 İlgili bölümün okunması Hukuk Kurallarının Müeyyidesi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
13 İlgili bölümün okunması Hak Kavramı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
14 İlgili bölümün okunması Hukukî Olaylar, İşlemler, Sözleşmeler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
15 İlgili bölümün okunması Yargı Fonksiyonu ve Organı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Gözler, K.(2017), Hukuka Giriş, Ekin Yayınevi, 14. Baskı.
Teziç, E. (2014). Anayasa Hukuku, Beta, 16. Baskı. Ankara
Günday, M. (2012) İdare Hukuku, İmaj Yayıncılık, 10. Baskı.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts about gastronomy.
2
Interpret the basic concepts, areas and approaches related to the field.
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Relate the information and facts about the field to the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
2
Compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Categorize food hygiene and safety into accepted standards and practices.
2
Prepare the technical infrastructure and contents of kitchen activities.
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
2
Collaborate with shareholders in the field to bring new ideas, products to the market.
3
Integrate basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
4
Plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
They calculate costs in the food and beverage field.
2
They carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in food and beverage business.
3
They organizes participation to national and international competitions and fairs in its field.
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Examine developments, changes and innovations in the field by accepting the lifelong learning as a principle.
2
Find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
They express their ideas using presentation and communication techniques in deliberate and verbal ways.
2
They organize activities related to the field.
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
They interpret ethical values and legal regulations related to their profession in the direction of the substances in the legislation.
2
Design social and social projects in his / her field using historical, cultural and geographical riches.
3
Perform scientific researches using knowledge and skills related to his field.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 20 20
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 10 10
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 32 0 102
Genel Toplam 102
Toplam İş Yükü / 25.5 4
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0