INTRODUCTION TO SUSTAINABILITY DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi GÖRSEV SÖNMEZ

Amaç: The aim of lesson; The main motivation of the course is the need for environment- and society-oriented activities in order to prevent the destruction caused by decision-makers' profit-oriented policies and practices on nature and social layers. The course aims to provide students with the ability to develop new policies by bringing to light environmental and economic development practices through political and managerial approaches, by providing students with the ability to compare sustainability policies.
İçerik: The content of the course includes the historical and theoretical framework of the concept of sustainability, starting from environmental externalities and market disruptions; Comparative evaluation of sustainability policies implemented in the world and in Turkey within the conceptual and theoretical background; interpretation of numerical indicators of industrial ecology and green economy; and analysis of sustainability's relationship with justice and welfare.

Explains the need for the concept of sustainability within the framework of environmental externalities and market disruptions.
It lists the historical development and critical points of sustainability activities periodically.
Explains environmental sustainability and sustainable development theories with the help of economic and social indicators.
Makes decisions by comparing real-life applications to ensure environmental sustainability in the industrial process.
Analyzes economic indicators of brown-green areas.
It discusses the relationship between the concepts of environmental justice and welfare and the policies that can be applied in the light of different assumptions and hypotheses.

1 Reading Historical Development of Sustainability Lecture, Question and Answer, Discussion Method
2 Reading The Importance and Scope of Sustainability in Today's Conditions Lecture, Question and Answer, Discussion Method
3 Reading Introduction to Environmental Sustainability Lecture, Question and Answer, Discussion Method
4 Reading Environmental Externalities and Market Disruptions Lecture, Question and Answer, Discussion Method
5 Reading Sustainable Development Theory Lecture, Question and Answer, Discussion Method
6 Reading On Environment and Development: “The Environmental Kuznets Curve” Lecture, Question and Answer, Discussion Method
7 Reading Environmental Sustainability-Crisis Relationship Lecture, Question and Answer, Discussion Method
9 Reading Industrial Ecology and Green Development Lecture, Question and Answer, Discussion Method
10 Reading Industrial Ecology and Green Development Brown-Green Areas, Economy-Based Indicators and Analysis Lecture, Question and Answer, Discussion Method
11 Reading Renewable energy Lecture, Question and Answer, Discussion Method
12 Reading The Relationship between Sustainability and Technology and Education Lecture, Question and Answer, Discussion Method
13 Reading The Relationship Between Sustainability, Environmental Justice and Welfare Lecture, Question and Answer, Discussion Method
14 Reading Green Economy Practices and Public Policies Supporting Sustainability in the World and in Turkey Lecture, Question and Answer, Discussion Method
15 Reading An overview Lecture, Question and Answer, Discussion Method

by Robert Brinkmann, Introduction to Sustainability, 2016
by Martin Mulligan, An Introduction to Sustainability, 2017
by Martin Mulligan,An Introduction to Sustainability: Environmental, Social and Personal Perspectives

Alanı ile ilgili güncel bilgileri kaynak ve erek dillerin dil bilgisel ve anlamsal yapıları ile ilişkilendirerek tanımlar.
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında ekip çalışmasını organize eder.
İngilizce Mütercim ve Tercümanlık alanında edindiği ileri düzeydeki kavramsal, kuramsal ve uygulamalı bilgileri mesleki alanda uygular.
Kaynak, erek diller ve bunların dışında üçüncü bir dilin dil bilgisel ve anlamsal yapılarını yorumlar.
Kaynak dildeki yazılı ve sözlü metinleri kültürel ve tarihsel yaklaşımlarla analiz eder.
Çeviri sürecinin tüm aşamalarında, metin çözümlemelerinin kalitesini artırmak üzere ilgili kaynakları değerlendirir.
Alanıyla ilgili ileri düzeydeki metin analizlerini ve çevirileri bağımsız olarak sonuçlandırır.
Farklı uzmanlık alanları ile disiplinlerarası çalışmalarda fikirlerini sözlü ve yazılı olarak ifade eder.
Çeviri sürecinin tüm aşamaları hakkındaki temel bilgiyi kazanır.
Yaşam boyu öğrenme ilkelerini mesleki gelişimde kullanır.
Kaynak ve erek dillerle ilgili yazılı ve sözlü çeviriler hakkındaki düşüncelerini uzmanlar ile tartışır.
Uluslararası seviyede alanı ile ilgili eğitimlere katılır.
Lisans eğitimi boyunca elde ettiği, bilgi ve becerilerini iş yaşamında kullanır.
Alanında karşılaştığı çeşitli çeviri sorunları çözer.
Alanı ile ilgili terminoloji, ilke ve mevzuat bilgisini hukuki ve etik sorumluluklarının bilinciyle uygular.
Çevirmenin toplumsal rolü ve mesleki etik değerleri konusundaki farkındalığı ekip üyelerine yerleştirir.

Toplam İş Yükü / 25.5 2