TR EN

MATEMATİK DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
MAT151 MATEMATİK 1 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. KÜBRA SAĞLAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. MURAT TAŞ
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bölüm için gerekli olan temel hesaplamalarda kullanılan matematiğin öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
İçerik: Temel Kavramlar, Sayı Kümeleri, Sayı Basamakları ve Çözümleme, Taban Aritmetiği (Sayı Sistemleri), Bölme - Bölünebilme, Faktöriyel, EBOB - EKOK, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler, 1. ve 2. Dereceden Denklemler, Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Oran Orantı, Fonksiyonlar.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Karşılaştığı problemlere analitik çözümler sunar.
Teknik problemlerin çözümüne yönelik hesaplamalarını yapar.
Ortaöğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine kurulan matematik ile ilgili materyalleri kullanarak problemleri analiz eder, değerlendirir.
Matematik bilimindeki kavramları, teorileri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirerek, karşılaşılan problem ve konuları belirler, analiz eder, tartışmalar yapar, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirir.
Matematik bilimi ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olur.
Soyut düşünme yeteneğini kullanır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Temel Kavramlar Sayı Kümeleri Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
2 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Rasyonel Sayılar Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
3 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Sayı Basamakları ve Çözümleme Taban Aritmetiği (Sayı Sistemleri) Bölme - Bölünebilme Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
4 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Asal Çarpanlar ve Bölen sayısı Faktöriyel EBOB - EKOK Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
5 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Üslü Sayılar Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
6 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Köklü Sayılar Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
7 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
8 - ARA SINAV -
9 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. 1. Dereceden Denklemler Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
10 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. 2. Dereceden Denklemler Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
11 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Eşitsizlikler Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
12 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Mutlak Değer Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
13 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Oran Orantı Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
14 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Fonksiyonlar Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
15 Konu anlatımlı kaynaklarından işlenen ve işlenecek yeni konuyu çalışır. Çözebildiği veya yorumlayabildiği soruları inceler. Genel Tekrar Anlatım, Soru-Cevap, Örnekleme, Problem çözme
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Türkyılmaz, U.(2017). DGS Konu Anlatımlı Çözümlü Soru Bankası.
Temel Matematik, Mustafa BALCI, Palme Yayıncılık, 5. Baskı, İstanbul, 2016.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
The student use this information for understanding the production methods of food production.
2
2
Food products, compounds and additives as some knowledge of the production, use of this information
4
3
Food production and quality control laboratory to assess the results with information obtained.
3
4
Food production and laboratory conditions as a requirement of the regulations and providing mevzutların points which can detect risk.
2
5
Food product processing by following the advances of age can participate in R & D activities
2
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Food business, and laboratory workflow level of computer use in the computer system to follow.
1
2
Able to follow the literature in food technology and a level of language skills to communicate with their colleagues may have.
0
3
Microbial and chemical analysis of the food sector, which is important for human health risk not come into being following the detection of a food can.
2
4
Food production, storage, production and sales personnel from the fields of hygiene and sanitation conditions in terms of job security can not work.
0
5
He/she can observe and interpret theoretical knowledge about the microbiological and chemical analysis with practical researches
1
6
Food in general has adopted the moral and ethical values ​​of professional
0
7
Learning and can apply what they learn in the field of food regardless of the display.
0
8
Food production and management in identifying and seeking solutions to problems related to inappropriate situations, gaining the ability to show.
4
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Doing research on food technology and security solutions to identify and develop the data he obtained.
5
2
Food production and food security of information resources related to the use area.
0
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Food Technology in the field of technical education by taking additional uses current techniques and tools.
0
2
Food Technology Laboratories, collects data, performing experiments and evaluate the extent of the responsibilities.
3
3
In order to follow developments in the field of food effectively takes advantage of information technologies.
3
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
He/she determines the risks in a food business and takes precautions
1
2
He/she uses the basic laboratory devices used in the laboratory
0
3
He/she follows the production and keeps records
1
4
He/she plans for food hygiene training and measures of the effectiveness
0
5
Food production and safety line on the team works and works effectively
0
6
Using the basic knowledge of food is related to the field with a given task are executed independently.
2
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
He/she knows the need for lifelong learning and makes its requirements
0
2
He/she follows trainings related to the subject
0
3
Participates in training programs for professional development in the field of food
0
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
He/she knows of a foreign language for follow the innovations in food technology and to communicate eachother
0
2
He/she follow food fairs, and professional developments in the field
0
3
He/she uses information technologies effectively and prepare presentations
2
4
He/she prepare food area, or other matters of social responsibility projects, participate in preparing the application.
0
5
He/she use visually, the effective use of written and oral communication.
0
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
He/she works several food areas of food legislation specified
0
2
He/she follows and implements the legislation related the food industry
0
3
He/she follows decumentation by critical control points and quaity assurance and takes precautions
0
4
He/she prepare food hyhiene education and operation it.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 0 0 0
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 0 0 0
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 0 0 0
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 0 0 0
Genel Toplam 0
Toplam İş Yükü / 25.5 0
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 0,0