Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
GDP155 | TEMEL İŞLEMLER I | 1 | 2 | 2 | 4 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. KÜBRA SAĞLAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Öğr.Gör. NURULLAH ZEKERİYA AKAR |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Bu dersin amacı öğrencilere gıda endüstirisinde tarladan çatala kavramında gıdanın hasattan sonra hangi işlemlere tabi tutulduğunu ve bu işlemler arasındaki farkları öğretmektir. |
İçerik: | Bu dersin içeriği; Hammaddenin hazır gıda haline gelene kadar gördüğü tüm işleme teknikleri, doğrama, pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon, ayırma teknikleri, damıtma, santrifüjleme, çöktürme teknikleri, eleme, membran filtrasyon konularıdır. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Hammadde seçiminde kalite kriterleri öğrenir. |
Gıda işleme teknikleri arasındaki farkları öğrenir. |
Gıda işleme de kullanılan gıda makineleri hakkında bilgi sahibi olur. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür araştırması | GIDA ENDÜSTRİSİNDE UYGULANAN ÖN İŞLEMLER | Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Literatür araştırması | HAMMADDE TEMİNİ | Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Literatür araştırması | HAMMADDENİN TEMİZLENMESİ | Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Literatür araştırması | AYIRMA İŞLEMLERİ | Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Literatür araştırması | ELEME | Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Literatür araştırması | EVAPORASYON | Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Literatür araştırması | ÇÖKTÜRME | Anlatım, Soru-Cevap |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür araştırması | FİLTRASYON | Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Literatür araştırması | SANTRİFÜJLEME | Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Literatür araştırması | DAMITMA | Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Literatür araştırması | EKSTRAKSİYON | Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Literatür araştırması | BOYUT KÜÇÜLTME İŞLEMLERİ | Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Literatür araştırması | HOMOJENİZASYON | Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Literatür araştırması | HOMOJENİZASYON | Anlatım, Soru-Cevap |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Cemeroğlu, B. S. (2017). Gıda mühendisliğinde temel işlemler. AC Yayınevi. |
Fellows, P. J. (2009). Food processing technology: principles and practice. Elsevier. |
Reed, G. (Ed.). (2012). Enzymes in food processing. Elsevier. |
Aguilera, J. M., & Stanley, D. W. (1999). Microstructural principles of food processing and engineering. Springer Science & Business Media. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
The student use this information for understanding the production methods of food production.
|
5 | |||||
2 |
Food products, compounds and additives as some knowledge of the production, use of this information
|
5 | |||||
3 |
Food production and quality control laboratory to assess the results with information obtained.
|
5 | |||||
4 |
Food production and laboratory conditions as a requirement of the regulations and providing mevzutların points which can detect risk.
|
5 | |||||
5 |
Food product processing by following the advances of age can participate in R & D activities
|
4 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Food business, and laboratory workflow level of computer use in the computer system to follow.
|
4 | |||||
2 |
Able to follow the literature in food technology and a level of language skills to communicate with their colleagues may have.
|
5 | |||||
3 |
Microbial and chemical analysis of the food sector, which is important for human health risk not come into being following the detection of a food can.
|
5 | |||||
4 |
Food production, storage, production and sales personnel from the fields of hygiene and sanitation conditions in terms of job security can not work.
|
5 | |||||
5 |
He/she can observe and interpret theoretical knowledge about the microbiological and chemical analysis with practical researches
|
5 | |||||
6 |
Food in general has adopted the moral and ethical values of professional
|
4 | |||||
7 |
Learning and can apply what they learn in the field of food regardless of the display.
|
4 | |||||
8 |
Food production and management in identifying and seeking solutions to problems related to inappropriate situations, gaining the ability to show.
|
5 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Doing research on food technology and security solutions to identify and develop the data he obtained.
|
5 | |||||
2 |
Food production and food security of information resources related to the use area.
|
5 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Food Technology in the field of technical education by taking additional uses current techniques and tools.
|
5 | |||||
2 |
Food Technology Laboratories, collects data, performing experiments and evaluate the extent of the responsibilities.
|
4 | |||||
3 |
In order to follow developments in the field of food effectively takes advantage of information technologies.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
He/she determines the risks in a food business and takes precautions
|
5 | |||||
2 |
He/she uses the basic laboratory devices used in the laboratory
|
5 | |||||
3 |
He/she follows the production and keeps records
|
4 | |||||
4 |
He/she plans for food hygiene training and measures of the effectiveness
|
5 | |||||
5 |
Food production and safety line on the team works and works effectively
|
5 | |||||
6 |
Using the basic knowledge of food is related to the field with a given task are executed independently.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
He/she knows the need for lifelong learning and makes its requirements
|
4 | |||||
2 |
He/she follows trainings related to the subject
|
5 | |||||
3 |
Participates in training programs for professional development in the field of food
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
He/she knows of a foreign language for follow the innovations in food technology and to communicate eachother
|
5 | |||||
2 |
He/she follow food fairs, and professional developments in the field
|
4 | |||||
3 |
He/she uses information technologies effectively and prepare presentations
|
5 | |||||
4 |
He/she prepare food area, or other matters of social responsibility projects, participate in preparing the application.
|
5 | |||||
5 |
He/she use visually, the effective use of written and oral communication.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
He/she works several food areas of food legislation specified
|
4 | |||||
2 |
He/she follows and implements the legislation related the food industry
|
5 | |||||
3 |
He/she follows decumentation by critical control points and quaity assurance and takes precautions
|
4 | |||||
4 |
He/she prepare food hyhiene education and operation it.
|
5 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 7 | 2 | 14 |
Laboratuvar | 1 | 2 | 2 |
Okuma | 3 | 2 | 6 |
Ödev | 3 | 2 | 6 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 2 | 2 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 3 | 2 | 6 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 50 | 0 | 98 |
Genel Toplam | 98 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 3,8 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 4,0 |