MODA RESMİ VE İLLÜSTRASYON DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. SULTAN ÇETİNKAYA
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. SULTAN ÇETİNKAYA

Amaç: Giysi kalıbı hazırlama ve üretimi aşamalarında ihtiyaç duyulan; tasarlanan giysinin özelliklerinin tam olarak belirtildiği, gerçek vücut oranlarına uygun siluet üzerinde veya yalın, grafiksel teknik detayları kapsayan çizim kurallarını, kavramları öğrenmek, uygulama becerisi kazanmak ve geliştirmek.
İçerik: Moda silueti çiziminde dikkat edilmesi gereken ölçü oran kriterleri,Silüet çiziminin taşıması gereken özellikler ve çizim kuralları. Üzerinde teknik çizim yapılacak silüetin hazırlanması, Giysi detay çizim kuralları ve kavramları. (Pens, yırtmaç, pili, büzgü kemer ve benzeri kapama gereçleri), Giysi detay çizimi ile ilgili eskiz çalışmaları. (fermuar, fleş, ilik, düğme,nervür, volan), Etek teknik çizimleri ile ilgili çalışmalar. (düz dar, evaze, parçalı, kloş, yarım daire, daire, büzgülü,pilili, anvelop vb. model uygulamalı etek çizimleri), Pantolon çizimleri ile ilgili çalışmalar. (Klasik, modern, trend), Kol çizimleri ile ilgili çalışmalar. (Klasik, modern, trend), Yaka çizimleri ile ilgili çalışmalar. (Klasik, modern, trend), Üretim için teknik föy hazırlama. (Basit bir model uygulaması için.), Farklı dokularda kumaş yüzeylerinin, yardımcı malzeme ve aksesuarların renkli çizim teknikleri, Ünlü moda illüstratörlerinin giysi ve siluet çalışmalarından örneklerin sunumu, Sunum için artistik moda silueti çizim ve boyama tekniklerini içermektedir.

Moda Silueti çizebilir ve tasarlanan giysileri bu siluetlere giydirebilir.
Giysilerin üretime hazır halde görünümünü elde edebilir.
Modelin parçalarını detayları ile ifade edebilir.
Model üzerinde dikiş özelliklerini gösterebilir.

1 - Moda silueti çiziminde dikkat edilmesi gereken ölçü oran kriterleri Sözlü ve görsel anlatım
2 - Silüet çiziminin taşıması gereken özellikler ve çizim kuralları. Üzerinde teknik çizim yapılacak silüetin hazırlanması. Sözlü ve görsel anlatım
3 Pens, yırtmaç, pili, büzgü kemer,kapama gereçleri hakkında araştırmak Giysi detay çizim kuralları ve kavramları. (Pens, yırtmaç, pili, büzgü kemer ve benzeri kapama gereçleri) Teorik - Uygulama
4 fermuar, fleş, ilik, düğme,nervür, volan hakkında araştırmak Giysi detay çizimi ile ilgili eskiz çalışmaları. (fermuar, fleş, ilik, düğme,nervür, volan) Teorik - Uygulama
5 Etek modelleri ile ilgili araştırmak Etek teknik çizimleri ile ilgili çalışmalar. (düz dar, evaze, parçalı, kloş, yarım daire, daire, büzgülü,pilili, anvelop vb. model uygulamalı etek çizimleri) Teorik - Uygulama
6 Pantolon modelleri ile ilgili araştırmak Pantolon çizimleri ile ilgili çalışmalar. (Klasik, modern, trend) Teorik - Uygulama
7 Kol modelleri ile ilgili araştırmak Kol çizimleri ile ilgili çalışmalar. (Klasik, modern, trend) Teorik - Uygulama
9 Yaka modelleri ile ilgili araştırmak Yaka çizimleri ile ilgili çalışmalar. (Klasik, modern, trend) Teorik - Uygulama
10 Föy şablonu hazırlamak Üretim için teknik föy hazırlama. (Basit bir model uygulaması için.) Teorik - Uygulama
11 Etek modelleri ile ilgili araştırma Üretim için teknik bir föy hazırlama. (Komplike bir model çalışması için.) Teorik - Uygulama
12 Farklı dokularda kumaş araştırması yapmak Farklı dokularda kumaş yüzeylerinin, yardımcı malzeme ve aksesuarların renkli çizim teknikleri Uygulama
13 - Ünlü moda illüstratörlerinin giysi ve siluet çalışmalarından örneklerin sunumu Uygulama
14 Boyama teknikleri hakkında çalışma yapmak Sunum için artistik moda silueti çizim ve boyama teknikleri Uygulama
15 Boyama teknikleri hakkında çalışma yapmak Sunum için artistik moda silueti çizim ve boyama teknikleri Uygulama

Dawber, M.,(2008), Big Book of Fashion Illustration
Kiiper, A.,(2013), Moda İllüstrayonları:İlham ve Teknik, Bilge Kültür Sanat Yayınevi

Sanata dönük temel tasarım prensiblerini tanır.
Bilgisayar programları konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur.
Görsel tasarımları teknik olarak sunumunu yapar.
Teknik bilgisini tasarımlarında kullanır.
Tekstil liflerinin çeşitlerini ve özelliklerini tanır.
Tekstil malzemelerini ve yardımcılarını tanır.
Moda tasarımı alanındaki otoriteleri tanır.
Moda tasarımı alanındaki otoriteleri çalışmalarını izler.
Belirlenen bir tema ışığında proje ve koleksiyon tasarlar.
Güncel ve çağdaş konulara ilişkin bilgi birikimini, mesleki uygulamaları estetik bakış açısı ile eşleştirir.
Moda tasarım uygulamaları için gerekli olan bilişim teknolojilerini etkin kullanır.
Tasarımlarını ve koleksiyonlarını görsel olarak sunar ve yorumlar.
Tasarımın uygulanması ve ürün üretimine yönelik mesleki-teknik bilgiye sahip olur.
Tasarım alanında teknolojik araç, gereç ve makineleri kullanır.
Tekstil hammaddelerini tanır.
Seçtiği bir temaya uygun özgün koleksiyonlar hazırlar.
Tasarımlarının kalıbını çıkartır.
Tasarımlarının dikimini yaparak birer ürüne dönüştürür.
Tasarımlarının artistik çizimlerle sunumunu yapar.
Bireysel olarak; disiplinlerarası uyum ilkelerine uygun olarak etkin şekilde çalışır.
Mesleki ve sosyal konularda oluşturulan ekip çalışmalarında etkin olarak yer alır.
Küresel ölçekte çalışabilecek yabancı dil bilgisi,iletişim becerisi ve vizyona sahip olur.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olur.
Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izler ve kendini yeniler.
Kendi çalışmalarını dışarıdan objektif bakış açısı ile izleyip özeleştiri yetkinliğine sahip olur.
Etkin görsel, yazılı ve sözlü iletişim kurar.
Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü, mesleki etik, kültürel değerler ve çevrenin korunması konularında yeterli bilince sahip olur.
Analitik düşünme ve problem çözme yeteneğine sahip olur.
Moda tasarımı süreçlerini amaca uygun şekilde tasarlar.
Moda tasarımı süreçlerini amaca uygun şekilde gerçekleştirir.

Toplam İş Yükü / 25.5 5,1