TR EN

NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY207E NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY I 3 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi EDA MERVE KURTULUŞ
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Hücre organelleri, metabolik entegrasyon, protein ve karbonhidrat metabolizmaları gibi beslenme biyokimyasının temel süreçleri ve bu süreçlerin biyolojik sistemlere etkilerine ilişkin bilgi, beceri ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Beslenme biyokimyası ve metabolizmaya giriş, hücre organelleri ve fonksiyonları, metabolik entegrasyon, protein metabolizması, nükleik asitlerin yapımı ve yıkımı, DNA, RNA, integrasyon.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Canlı organizmaların kimyasal yapılarını ve yaşamları boyunca meydana gelen kimyasal olayları besin ögelerini ele alarak inceler.
Canlılığın sürebilmesi için organizmada meydana gelen parçalanma ve sentez olaylarını makro besin ögelerini ele alarak açıklar.
Biyolojik sistemlerde homeostatik mekanizmaları gösterir.
Besin metabolizması ile ilgili biyokimyasal yolları tanımlar.
Proteinler ve karbonhidratların metabolizmalarını, hücreler tarafından kullanılmalarını ve enerjiye dönüşüm yollarını açıklar.
Hücrelerde üretilen enerjinin kullanımı ve makro besin ögelerinin entegrasyon basamaklarına yanıt verir.
Metabolik yolların kontrol mekanizmalarını keşfeder.
Edindiği bilgileri Beslenme ve Diyetetik alanında kullanır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Bireysel araştırma Beslenme Biyokimyasına Giriş, Yaşamın Moleküler Anlamı Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Bireysel araştırma Hücreler, Organeller , Biyolojik Zarlar ve Taşıma Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Bireysel araştırma Biyomoleküller, Mediumlar ve Su Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yolaklar, Hücresel ve Biyosinyal İletimi Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Bireysel araştırma Aminoasitlerin Sınıflandırılması ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Bireysel araştırma Proteinlerin Sınıflandırılması ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama, Bireysel araştırma Proteinlerin Sindirim ve Emilimi Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Bireysel araştırma Aminoasitlerin Transaminasyon ve Deaminasyonu Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Bireysel araştırma Amino asit oksidasyonu, Üre Siklusu ve Protein Metabolizması Hastalıkları Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Bireysel araştırma Hem Sentezi ve Yıkımı Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama, Bireysel araştırma Biyolojik Aminler Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama, Bireysel araştırma Nükleik Asitlerin yapımı ve Yıkımı Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama, Bireysel araştırma DNA ve RNA metabolizması Anlatım, Tartışma
15 Literatür tarama, Bireysel araştırma Integrasyon Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Harvey, R., & Champe, P. C. (2011). Lippincott's illustrated reviews: Biochemistry (5th ed.). Lippincott Williams & Wilkins.
Pandey, P., & Sanjeevi, S. (Eds.). (2019). Biochemistry in nutrition. Retrieved from https://search.proquest.com
Konukoğlu, D. (2017). Temel ve klinik biyokimya: Sağlık hizmetleri fakültesi ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulları için. Nobel Tıp Kitabevi.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
3
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
3
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
4
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
3
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
4
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
0
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 2 28
Ödev 2 2 4
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 53 0 97
Genel Toplam 97
Toplam İş Yükü / 25.5 3,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0