TR EN

BESİNLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY445 BESİNLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER 7 2 2 2

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi BAŞAK FUNDA EKEN
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Besin kontrolü, gıda mevzuatı ve besin güvenliği konularına ilişkin bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Dünyada ve Türkiye'de besin kontrolü, besin kontrolü ile ilgili yasalar, yönetmelikler, tebliğler, besin güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler, gıda katkı maddeleri, besin güvenliğini bozan etmenler ve bulaşmalar, mevzuatta hijyen ve sanitasyon.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Besin kontrolü ve gıda mevzuatının temel ilkelerini tanımlar.
Besin güvenliğinin amacını açıklar.
Besinlerde kalite kontrolünün ve mevzuatının önemini örneklerle açıklar.
Türk Gıda Kodeksini takip eder ve ilgili kriterleri günlük uygulamalarda kullanır.
Besin güvenliğini tanımlar ve alınması gereken önlemleri açıklar.
Türkiye'de uygulanan besin kontrolü ve güvenliği ile ilgili yasa, yönetmelik ve tebliğleri keşfeder.
Gıda katkı maddeleri ve kimyasal bulaşmaların sağlık üzerindeki etkilerini inceler.
Gıda üretimi, işlenmesi ve depolanması aşamalarındaki riskleri gösterir ve bu süreçlerdeki mevzuatlara bağlı kalır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Web taraması, bireysel araştırma Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatı Giriş Anlatım, tartışma, soru-cevap
2 Web taraması, bireysel araştırma Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (5996) Anlatım, tartışma, soru-cevap
3 Web taraması, bireysel araştırma Gıda Hijyeni Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
4 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
5 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
6 Web taraması, bireysel araştırma Gıda Işınlama Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
7 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
8 - ARA SINAV -
9 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et karışımları ve Et Ürünleri Tebliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
10 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
11 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
12 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
13 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
14 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
15 Web taraması, bireysel araştırma Besinlerin Üretimi, İşlenmesi ve Depolama Aşamalarındaki Yasal Düzenlemeler Anlatım, tartışma, soru-cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. (2011). Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Resmî Gazete, 28157 (3. mükerrer).
World Health Organization, & Food and Agriculture Organization. Codex Alimentarius: International food standards.
Food and agricultural organization (FAO), World Health Organization (WHO). 2018. Understanding Codex. 5th ed, Rome.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
5
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
5
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
5
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
5
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
5
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
5
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
5
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
5

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 7 7
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 5 5
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 32 0 56
Genel Toplam 56
Toplam İş Yükü / 25.5 2,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 2,0