TR EN

VEJATERYAN MUTFAĞI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY430 VEJATERYAN MUTFAĞI 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HANDE ULUSOY
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı öğrencilere vejetaryen beslenmenin özelliklerini tanıtmak ve vejetaryen yiyecek ve içecek hazırlama tekniklerini öğretmektir.
İçerik: Bu dersin içeriği vejetaryen mutfak özellikleri, kullanılan malzemeler, dini inançların etkisi, vejetaryen restoranlar, vejetaryen yemek reçeteleri ve vejetaryen beslenmenin sağlık üzerine etkileridir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Öğrenciler vejetaryen mutfağın neyi ifade ettiğini açıklar.
Vejetaryen mutfak anlayışında hangi yiyeceklerin ve metotların kullanıldığına örnek verir.
Öğrenciler vejetaryen mutfak anlayışının diğer mutfak alışkanlıkları ile farklarını ve benzerliklerini ayırt eder.
Vejetaryen mutfak ilkelerine uygun reçeteler düzenler.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür Taraması Vejetaryen Beslenmenin Tanımı ve Nedenleri Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
2 Literatür Taraması Vejetaryen Yemeklerde Kullanılan Malzemeler Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
3 Literatür Taraması Vejetaryen Beslenme Çeşitleri Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
4 Literatür Taraması Vejetaryen Beslenmede Vitamin Dengesi Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
5 Literatür Taraması Vejetaryen Beslenmede Hayvansal Gıdaların İkamesi Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
6 Literatür Taraması Vejetaryen Beslenmenin Sağlık Üzerine Etkisi Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
7 Literatür Taraması Vejetaryen Beslenmeyi Tercih Eden Dahiler Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Taraması Vejetaryen Beslenmede Dinlerin Etkisi Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
10 Literatür Taraması Vejetaryen Beslenmede Standardizasyon Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
11 Literatür Taraması Vejetaryen Restoranlar Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
12 Literatür Taraması Asya Mutfağında Vejetaryen Beslenme Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
13 Literatür Taraması Yöresel Ürünlerde Vejetaryen Özellikler Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
14 Literatür Taraması Vejetaryen Beslenmede Yemek Reçeteleri Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
15 Literatür Taraması Dünya Genelinde Vejetaryen Beslenme Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Acarya, A. (2000), Vejetaryen Beslenme, Okyanus, İstanbul.
Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019), Uluslararası Gastronomi-Temel Özellikler/Örnek Menüler ve Reçeteler, 5. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Medyanın temel kavramlarını, çalışma alanlarını, kuramlarını ve yaklaşımlarını yorumlar.
0
2
Alanıyla ilgili güncel bilgileri iletişim kuramlarıyla ilişkilendirerek açıklar.
0
3
İletişim bilimleri ile ilgili temel kavramları tanımlar.
0
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanındaki kuramsal bilgileri kullanarak güncel olayları, siyasi, kültürel ve ekonomik gelişmeleri eleştirel bağlamda yorumlar.
0
2
Alanındaki bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Reklam, Sinema ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
0
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Televizyon haber ve program türlerinin teknik altyapısı ve içeriği için yeni strateji ve yöntemler belirler.
0
2
Alanıyla ilgili kuramsal bilgileri günümüz teknolojisine entegre eder.
0
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Kendi alanları ile ilgili yaratıcı içerik üretir.
0
2
Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri yorumlar.
1
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Farklı izleyici kitleleri için TV programları üreterek bilgi ve deneyimlerini paylaşır.
0
2
Haberin üretiminden sunum aşamasına kadar bir ekip çalışmasında lider ya da ekip üyesi olarak görev alır ve ekip içinde kendilerine verilen görevleri yerine getirir.
0
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Medyanın üretim süreçlerini ve bu süreçlerde kullanılan teknik altyapı ve yaratıcı yaklaşımlara ilişkin temel bilgiyi kazanır.
0
2
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
1
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Programcılık ve habercilik alanlarındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için iş birliği yapar.
0
2
Ulusal ve uluslar arası gündemde yer alan olayları izleyerek toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenler.
0
3
Gündeme ilişkin yazılı, sözlü ve görsel çalışmaları takip ederek yorumlar.
0
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanıyla ilgili bilgi ve becerilerini, hukuki, toplumsal ve etik sorumluluklarını da göz önünde tutarak uygular.
1
2
Bir medya profesyonelinde bulunan kamera kullanımı, editöryal süreç kontrolü, ekip liderliği ve yaratıcı içerik üretimi gibi özellikler gösterir.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 4 4
Final Sınavı Hazırlığı 8 3 24
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 6 2 12
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 127
Genel Toplam 127
Toplam İş Yükü / 25.5 5
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0