TR EN

BESLENMENİN TEMELLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY118 BESLENMENİN TEMELLERİ 2 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi MEHTAP ÇERKEZ
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı beslenmenin sağlık üzerine önemi, besin öğelerinin özelliklerini ve insan vücuduna olan etkilerini açıklamaktır. Kişiye özgü menülerin oluşturulması için doğru beslenme konusunda temel bilgileri kazandırmaktır.
İçerik: Bu dersin içeriği beslenme ve sağlık, temel besin öğeleri ve önemleri, fonksiyonel besinler, metobolizma, menü planlama ve gıda alerjenleri konularını kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Beslenmeyi her besin ögesinin sağlık için önemini de belirterek tanımlar .
Beslenme ile ilgili temel prensipleri meslektaşlarını bilgilendirecek şekilde açıklar .
Günlük fizyolojik enerji gereksinimini beslenme ilkelerini uygulayarak hesaplar .
Fizyolojik gereksinimler ve beslenme alışkanlıklarına göre beslenme ve sağlık arasında ilişkiyi açıklar .
Sağlıksız bir menüyü temel beslenme ilkeleri bilgilerini kullanarak sağlıklı bir menüye dönüşecek şekilde düzenler.
Sağlığın korunmasına fayda sağlayan belirli besin gruplarının işlevlerini açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Liteatür Taraması Beslenme ve Beslenmeyle İlgili Kavramlar Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
2 Liteatür Taraması Karbonhidratlar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
3 Liteatür Taraması Proteinler Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
4 Liteatür Taraması Yağlar Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
5 Liteatür Taraması Vitaminler Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
6 Liteatür Taraması Mineraller Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
7 Liteatür Taraması Su ve Enerji Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Liteatür Taraması Et ve Et Ürünleri Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
10 Liteatür Taraması Süt ve Süt Ürünleri Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
11 Liteatür Taraması Tahıllar Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
12 Liteatür Taraması Bakliyatlar Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
13 Liteatür Taraması Meyve ve Sebzeler, Tatlılar Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
14 Liteatür Taraması Yaşam Döngüsünde Beslenme, Gıda Alerjenleri Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
15 Liteatür Taraması Diyet ve Sağlık, Organik Besinler Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Baysal, A. (2011). Beslenme. Ankara: Hatipoğlu Yayınları.
Tayar, M., Korkmaz, N.H., ÖZkeleş, H.E. 2017. Beslenme İlkeleri. Dora, Bursa, 425s.
Baysal, A., ve Küçükaslan, N. (2009). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması. Bursa: Ekin Yayınevi.
Öncel, S., Göde, M., Can, N. Ö., Arli, G., Sezgin, O., Güldemir, O., . . . Ekincek, S. (2017). Beslenmenin Temel İlkeleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
1
2
Alanıyla ilgili temel kavramları, çalışma alanları ve yaklaşımları yorumlar.
0
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanıyla ilgili bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Felsefe ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
0
2
Ulusal ve uluslararası mutfakları benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırır.
1
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeme içme sanatının işleyişini, sistemlerini ve yapılarını analiz eder.
0
2
Mutfak faaliyetlerinin teknik altyapısını ve içeriğini hazırlar.
0
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda bilimi ile ilgili teorik bilgileri gastronomi alanına uygular.
1
2
Alanındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için işbirliği yapar.
2
3
Temel mutfak tekniklerini ve ürün hazırlama prensiplerini günümüz teknolojisine entegre eder.
0
4
Yiyecek-içecek işletmelerinde iş düzenini ve akışını planlar.
0
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek alanında maliyetleri hesaplar.
0
2
Bir yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yürütecek yönetim teorilerini, işe alım ve değerlendirme süreçlerini uygular.
0
3
Alanındaki ulusal ve uluslararası yarışma ve fuarlara katılımı organize eder.
0
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
2
2
Alanıyla ilgili planlama, icra ve düzenleme hatalarını sistematik şekilde bulur.
0
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sunum ve iletişim tekniklerini kullanarak fikirlerini yazılı ve sözlü bir şekilde ifade eder.
2
2
Alanıyla ilgili etkinlikler düzenler.
0
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mesleğiyle ilgili etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri mevzuatta yer alan maddeler doğrultusunda yorumlar.
0
2
Tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri kullanarak alanında toplumsal ve sosyal içerikli projeler tasarlar.
0
3
Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 1 8 8
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 3 2 6
Ödev 1 8 8
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 6 3 18
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 8 3 24
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 49 0 150
Genel Toplam 150
Toplam İş Yükü / 25.5 5,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0