HUKUKA GİRİŞ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

HUK102 HUKUKA GİRİŞ 2 3 3 4

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HAKAN ÖZCAN

Amaç: Bu dersin amacı, öğrencilere hukukun temel kavram ve kurumlarını tanıtmak, hem güncel yaşamda hem de almakta oldukları eğitimin çeşitli yerlerinde karşılaştıkları kavramların içeriği hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktır. Diğer yandan bundan sonraki dönemlerde alacakları hukuk derslerinin de bir anlamda alt yapısını hazırlamak amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu dersin içeriği, hukuk kurallarının özellikleri ve hukukun bilgi kaynakları, hukuk kurallarının ayırımı, çağdaş hukuk sistemleri, yaptırım ve çeşitleri, kamu hukuku, özel hukuk, karma hukuk dalları ve alt ayrımları, hukukun çeşitli açılardan uygulanması, hak, hak sahipliği ve ehliyet kavramları, sorumluluk ve sorumluluğun işletilmesi, yargı örgütü ve fonksiyonu gibi hukuka ilişkin temel altyapıyı sağlayacak konulardan oluşmaktadır.

Hukukun konu, yöntem ve yazılı-yazısız kaynaklar ile yardımcı kaynaklarının ne olduğunu tanımlar.
Hukuki olay, hukuki fiil, hukuki işlem kavramlarını ve kavramlar arasındaki farkları belirtir.
Yasama, yürütme ve yargı erklerinin yetkileri ile özel hukuk ve kamu hukuku arasında ayrımları sıralar.
Anayasa, ceza, idare, medeni, borçlar, icra-iflas hukuku gibi özel ve kamu hukukun alt dallarına ilişkin sınıflandırma yapar.

1 İlgili bölümün okunması Hukukun Tanıtımı, Önemi, Amacı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
2 İlgili bölümün okunması Hukukun Bilgi Kaynakları, Hukuk Sistemleri ve Adalet Kavramı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
3 İlgili bölümün okunması Hukukun Türleri, Alt Başlıkları, Kamu Hukuku-Özel Hukuk Ayrımı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
4 İlgili bölümün okunması Kuvvetler Ayrılığı, Yasama Faaliyeti ve Kanunların Hazırlanma Süreci Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
5 İlgili bölümün okunması Yargı Örgütü Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
6 İlgili bölümün okunması Hukuk Kurallarının Çeşitleri, Hukuk Kurallarının Yer Zaman Bakımından Uygulanması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
7 İlgili bölümün okunması Hukukta Yorum ve Akıl Yürütme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
9 İlgili bölümün okunması Hukukta Yorum ve Akıl Yürütme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
10 İlgili bölümün okunması Hukuk Kurallarının Arasında Çatışma Sorunu Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
11 İlgili bölümün okunması Hakimin Hukuk Yaratması ve Takdir Yetkisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
12 İlgili bölümün okunması Hukuk Kurallarının Müeyyidesi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
13 İlgili bölümün okunması Hak Kavramı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
14 İlgili bölümün okunması Hukukî Olaylar, İşlemler, Sözleşmeler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi
15 İlgili bölümün okunması Yargı Fonksiyonu ve Organı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma Yöntemi

Gözler, K. (2017). Hukuka Giriş. 14. Baskı. Ankara: Ekin Yayınevi.
Teziç, E. (2014). Anayasa Hukuku. 16. Baskı. Ankara: Beta Yayıncılık.
Günday, M. (2012). İdare Hukuku. 10. Baskı. İstanbul: İmaj Yayıncılık.

KNOWLEDGE
Theoretical
Define basic concepts related with banking, insurance and finance.
Relates the theoretical and practical knowledge in the field to economics, business, law, statistics, accounting and marketing
KNOWLEDGE
Factual
Relate banking and insurance applications to financial theories, mathematical and statistical methods.
Relate the information and facts in the field with other social sciences such as law, sociology, philosophy and history.
SKILLS
Cognitive
Explain the planning and implementation process in banking and insurance transactions.
Provide solutions for the problems encountered in banking and insurance transactions.
SKILLS
Practical
Use theoretical and practical knowledge in the field of banking and insurance transactions.
By analyzing economic data accurately, manage savings and portfolio investments to minimize financial risks.
Autonomy & Responsibility
He/She works as a leader or a team member in a teamwork from the planning of the banking transactions to the implementation and performs the task assigned to them within the team.
Learning to Learn
Gain the basic knowledge necessary for the planning process of banking and insurance activities and human resources performance management.
Use the computer programs related with field in banking and insurance transactions.
Communication & Social
Cooperate to bring innovative ideas to the stakeholders in the sector using banking insurance-related databases, information and communication technologies.
Research on scientific, sectoral developments and innovations related to the field with lifelong learning as a principle.
Occupational and/or Vocational
Analyze financial data related to his / her field.
Apply knowledge and skills related to his / her field by taking into account his legal, social and ethical responsibilities.

Toplam İş Yükü / 25.5 4