TR EN

General Information

Aim of the Program

Türk ve Dünya mutfaklarını insanlığın mirası olarak kabul edip, akademik seviyede araştırmak, özellikle Türk mutfak kültürünü uluslararası arenada tanıtmak ve ileriye taşımaktır. 

Target of the Program

Gelişim’de yetişmiş, değişimi ve gelişimi hayatının vazgeçilmez unsuru olarak gören, işini yaparken fark yaratan, çözüm odaklı, ekip çalışmasına inanan, lider ruhlu, gastronomi alanına bilimsel yaklaşan, mesleğinin felsefesine hâkim, topluma ve çevresine duyarlı, yaratıcı ve özgün düşünce yapısına sahip, Türk ve Dünya mutfakları ile farklı yeme-içme kültürlerini bilen nitelikli gastronomi uzmanları yetiştirmektir.

Career Opportunities

Gastronomi Bölümü mezunları kamu ve özel kuruluşlarda yeme ve içme ile ilgili her türlü ortamda çalışma olanağına sahip olurlar. Ağırlıklı olarak beş yıldızlı otel mutfakları, yiyecek-içecek işletmeleri, işyeri mutfakları, kruvaziyerler, toplu beslenme ve yemek sistemleri -catering şirketleri gibi yerlerde gastronomi uzmanı, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi, gibi pozisyonlara sahip olan mezunlarımız ek olarak gastronomi ile ilgili kitap yazarlığı, yazılı ve görsel medya programları, blog yazarlığı, akademik alanlarda çalışma olanakları bulabilirler.

Future of the Department

Gastronomi günümüzde yükselen ve değişen trendlerle popülerleşmeye devam eden bir alan haline gelmiştir. Türkiye’deki ve dünyadaki gelişen gastronomi sektörü işletme sayılarında artışa ve bununla beraber mutfak ve konseptlerin çeşitlenmesine olanak sağlamaktadır. Dolayısıyla hala yenilenmekte ve gelişmekte olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne  her geçen gün talep artmaya devam edecektir.

 

Who Should Choose

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, yemek yapmaya, Türk ve dünya mutfağına, mutfak kültürüne merakı olan, yeniliklere açık, yemek ve yemek sanatlarına ilgisi olan, mutfakla alakalı olan olgulara hakim veya kendini geliştirmek isteyenler için uygun bir tercih olabilir.

 

Working Places

Dört yillik lisans program süresini başariyla tamamlayabilen öğrencilerimiz ulusal ve uluslararasi beş yildizli otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek içecek bölümlerinde; restoranlarin mutfak ya da işletme departmanlarinda, gida işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basili yayin kuruluşlarinda alanlarini temsilen çalişabilirler.

Programmes allowing Horizontal Transfer

Gastronomi bölümü ön lisans/lisans programlarına “Yükseköğretim Kurumlarında ön lisans ve Lisans düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda kontenjan dâhilinde yatay geçişle öğrenci kabul etmektedir.

Programmes allowing Vertical Transfer

Gastronomi Bölümü mezunları kamu ve özel kuruluşlarda yeme ve içme ile ilgili her türlü ortamda çalışma olanağına sahip olurlar. Ağırlıklı olarak beş yıldızlı otel mutfakları, yiyecek-içecek işletmeleri, işyeri mutfakları, kruvaziyerler, toplu beslenme ve yemek sistemleri -catering şirketleri gibi yerlerde gastronomi uzmanı, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi, gibi pozisyonlara sahip olan mezunlarımız ek olarak gastronomi ile ilgili kitap yazarlığı, yazılı ve görsel medya programları, blog yazarlığı, akademik alanlarda çalışma olanakları bulabilirler.