TR EN

GASTRONOMY CULTURE AND TOURISM PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GMS217 GASTRONOMY CULTURE AND TOURISM 3 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi FATMA ÖZÇELİK HEPER
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı toplumlar arası farklı kültürlerdeki gastronomik yapı ile turizm örgüsü hakkında bilgi vermektir.
Contents of the Course Unit: Dersin içeriği toplumsal gastronomi kültürleri ve turizm kavramlarını kapsamaktadır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Gastronomi kültürünü açıklar.
Turizm, turistik ürün, turistik çekicilik hakkında örnek verir.
Turizmin gastronomi kültürü üzerine etkilerini ortaya koyar.
Gastronomi Turizminin önemi, gastronomi rotaları, gastronomik kimliğin genel özellikleri üzerine tartışır.
Yiyecek, Kültür ve Turizm ilişkisini açıklar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kaynakların İlgili Bölümleri Ders planı, ders sorumlulukları aktarılır. Kültür ve Gastronomi Turizmi Kavramları Ders anlatımı, slayt sunumu
2 Kaynakların İlgili Bölümleri Turistik Ürün, Çekicilik ve Ağırlamanın Bir Unsuru Olarak Gastronomi Ders anlatımı, slayt sunumu
3 Kaynakların İlgili Bölümleri Gastronomi Turizminin Önemi, Özellikleri, Çeşitleri Ders anlatımı, slayt sunumu
4 Kaynakların İlgili Bölümleri Yiyecek, Kültür ve Turizm İlişkisi Ders anlatımı, slayt sunumu
5 Kaynakların İlgili Bölümleri Kültürel Miras Kapsamında Gastronomi Ders anlatımı, slayt sunumu
6 Kaynakların İlgili Bölümleri Dünyada Gastronomi Rotaları ve Turları, Uluslararası Gastronomi Kültür ve Turizm Ders anlatımı, slayt sunumu
7 Kaynakların İlgili Bölümleri Gastronomi Konulu Festivaller, Gastronomi Müzeleri Ders anlatımı, slayt sunumu
8 - ARA SINAV -
9 Kaynakların İlgili Bölümleri Araştırma Ödevlerinin Sunumu Ders anlatımı, slayt sunumu
10 Kaynakların İlgili Bölümleri Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Gastronomi ve Turizmin Etkisi Karşılıklı Etkileşim ve Tartışma
11 Kaynakların İlgili Bölümleri Gastronomide Trendler Ders anlatımı, slayt sunumu
12 Kaynakların İlgili Bölümleri Gastronomik Kimlik ve Gastronomik Turizm Ürünleri Ders anlatımı, slayt sunumu
13 Kaynakların İlgili Bölümleri Bölgesel Gastronomi Kültürü ile Turist Etkileşiminin Sosyolojik Etkileri Ders anlatımı, slayt sunumu
14 Kaynakların İlgili Bölümleri Sürdürülebilir Turizm Çabaları İçinde Özgün Yemek Kültürü Ders anlatımı, slayt sunumu
15 Kaynakların İlgili Bölümleri Araştırma Ödevlerinin Sunumu Ders anlatımı, slayt sunumu
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi Ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
Kurgun, H. Ve Özşeker, D. B. (2016). Gastronomi ve Turizm, Detay Yayıncılık.
JOTAGS, Süreli Yayın (Dergi).
Orhun, D ve Akıllı, K. (2019). Yedikleriniz Davranışlarınız Olur. Velespit Yayınları. ISBN No: 978-605-82592-8-7

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description Examination Method
Ara Sınav (Vize) 1 50
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50
TOPLAM 2 100
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to define the working areas and responsibilities of all staff working in the food and beverage sector by considering the occupational safety rules
1

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to know the science behind cooking.
0

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to develop healthy, natural, additive-free, original food formulas by understanding the the chemical reactions underlying the cooking process as well as being aware of the effects of various cooking processes on structural, sensory and chemical attributes of food.
0

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to use their knowledge and skills related to gastronomy in the sector by evaluating cultural background of Turkish and World Cuisines
1
2
Will be able to create individual menus using the principle of healthy eating plate.
0

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to prepare projects within the framework of ethical values by following international developments related to gastronomy discipline.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to adapt easily to developments in information and communication Technologies by using life-long learning skills in business or academic life.
0

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to interpret different approaches in interdisciplinary studies or business life by comparing them.
2
2
Will be able to tell the ethical implications of their decisions and actions according to different cultural, social, humanitarian and political perspectives.
3

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to calculate the cost of an accommodation establishment by creating a financial plan.
0
2
Will be able to explain the chemistry of food by using the knowledge of molecular gastronomy.
1
3
Will be able to demonstrate responsible behavior for global environmental issues through their professional career according to sustainability criteria.
2

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 4 52
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 5 35
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 4 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 159
Total Workload of the Course Unit 159
Workload (h) / 25.5 6,2
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0