TR EN

MICROBIOLOGY AND STERILIZATION PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
SBP105 MICROBIOLOGY AND STERILIZATION 1 3 2 5

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Öğr.Gör. AYLİN KOÇ
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. NUR GAMZE BOSTAN
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı, yararlı ve zararlı mikroorganizmaları tanıtmak, oluşturdukları hastalıklar konusunda bilinçlendirmek, mesleki işlemler öncesinde cildi, deriyi ve eklerini dikkatli analiz edebilmek, sterilizasyon kurallarıyla korunma yöntemlerini geliştirmektir.
Contents of the Course Unit: Mikrobiyolojiye Giriş, Mikrobiyolojinin Tarihçesi,Bakteri, Virüs, Mantar, Parazit Genel Özellikleri,Vücudun Normal Mikrobiyal Florası, Dezenfeksiyon , A ntisepsi ve Sterilizasyon, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri, Hava Kaynaklı Enfeksiyonlar ve Etkenleri, Yara ve Deri Enfeksiyon ve Etkenleri, Yara ve Deri Enfeksiyonları ve Etkileri, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Etkenleri, Kan ve Kan Bileşenlerinin Transfüzyonu ile Bulaşan Enfeksiyonlar, El Hijyeni, Bildirimi Zorunlu Hastalıklar Genel Tekrar

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Mikrobiyoloji kavramını açıklar
Mikroorganizmaların yapıları hakkında bilgi sahibi olur ve karşılaştırma yapar
Sağlıklı insan vücudunda bulunan ve organizmaya zarar vermeden yaşayan mikroorganizmaların bilgisini özetler
Enfeksiyon kontrol programının temel unsurlarını ifade eder
Mikroorganizmaların dezenfektanlara olan direnç seviyelerini dikkate alarak uygun sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemlerini yaşamın her alanında gerçekleştirir
Bireysel ve toplumsal sağlığı korumada bilinçli davranış sergiler
Deride meydana gelen enfeksiyon hastalıklarını tanımlar
Mikroorganizmaların neden olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıklarını tanımlar
Bireysel ve toplumsal sağlığı korumada el hijyenine dikkat edebilme, önemi doğrultusunda farkındalık oluşturur
Türkiye ve Dünya’da bildirimi zorunlu hastalıkları ifade eder

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Mikrobiyoloji Tanımı ve Tarihçesi Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
2 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Bakteri Hücre Yapıları Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
3 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Mantar ve Virüs Yapıları Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
4 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Parazitler Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
5 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Mikrobiyal Flora Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
6 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
7 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Enfeksiyon Kontrol Programı, Bireysel ve Toplumsal Sağlığı Korumada Bilinçli Davranış Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Deride Meydana Gelen Enfeksiyon Hastalıkları Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
10 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Solunum Yoluyla Bulaşan Enfeksiyon Hastalıkları Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
11 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon Hastalıkları Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
12 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Türkiye ve Dünya’da bildirimi zorunlu hastalıklar Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
13 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Genel Tekrar Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
14 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Uygulama Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
15 Literatür tarama, Ders notlarını inceleme Uygulama Yüz Yüze konu anlatımı, Soru - Cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Doç. Dr. Özgül KISA, Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji, Nobel Tıp Kitabevi
Prof.Dr. Selma Güven, Yrd.Doç. Dr. Nükhet N. DEMİREL ZORBA, Genel Mikrobiyolojive LAboratuvar Klavuzu, Nobel Akademik Yayıncılık
Paul G. Engelkirk, Janet Duben-Engelkirk, Burton Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji, İstanbul Tıp kitabevleri
Prof. Dr. Fehmi TABAK, Enfeksiyon Hastalıkları, İstanbul Tıp Kitabevleri

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Defines the types of skin, skin analysis can be done.
0
2
Identifies skin diseases.
4
3
Hair and scalp diseases, learns the factors that affect the health of the hair and scalp
4
4
Will have sufficient technical knowledge about anatomy and physiology of the body
0
5
Have knowledge about message types and techniques.
0
6
Know the structure of nail and define nail diseases.
3

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Be able to access the application of theoretical and practical knowledge and skin care.
0
2
Reaches theoretical and practical knowledge to apply the techniques of body care and the ability to use tools and equipments.
0
3
Can make body analysis and measurements.
2
4
Defines hair types and hair care cures.
2

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can operate a salon related to hair design or skin and body care.
0
2
Can reach competence in massage hair removal and make-up.
2

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will have enough information and skills in hair styling techniques.
0
2
Can open a salon related to hair design or skin and body care.
3
3
Effective use of information technologies and prepare presentations.
4

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can operate a salon related to hair design or skin and body care.
2
2
Can work in a salon related to hair design or skin and body care.
1
3
Can reach competence in massage hair removal and make-up.
1

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to access the application of theoretical and practical knowledge of skin care.
0
2
Access the theoretical and practical knowledge to do manicure and pedicure.
0
3
Access the activity using the technique to make the appropriate make-up cosmetic products.
1

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can comminuciate well in service sector, working life, and human relationships.
1
2
Will have the knowledge of foriegn languages to comminucate with colleagues and fallow the latest developments in the sector
0
3
Will fallow career exhibitions and proffessional developments in the field.
3

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use of tools and equipments in the field of hair care and beauty services.
5
2
Gains the ability to use tools and equipments related to body care.
1
3
Gains the ability to use tools and equipments related to skin care.
1
4
Gains the ability to use devices and equipments for hair removal and depilation.
5

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 2 12 24
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 2 6 12
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 1 1
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 36 0 124
Total Workload of the Course Unit 124
Workload (h) / 25.5 4,9
ECTS Credits allocated for the Course Unit 5,0