TR EN

ANATOMY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY141E ANATOMY 1 4 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NASIR MUSTAFA
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: İnsan anatomisinin sistematik ve fonksiyonel yapısına ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Anatomiye giriş ve terminoloji, anatominin tanımı, genel bölümleri, temel kavramlar, hücre, anatomik terimler, kranium, iskelet sisteminin devamı, eklemler, kaslar, dolaşım sistemi, endokrin sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, boşaltım sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ve 5 duyu.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

İnsan vücudundaki sistemlerin yapısal organizasyonu ve işlevlerini tartışır.
İnsan anatomisi bilgilerini işlev ve hastalık ile ilgili soruları çözmek için uygular.
Anatomiyle ilgili temel kavramları açıklar.
Anatomik terimlere ilişkin hakimiyeti artar.
Hücre yapısını açıklar.
Hareketi oluşturan, iskelet ve kas yapıları arasındaki ilişkiyi açıklar.
Kemik kas ve eklemlerin birbirine etkisini açıklar.
Hücrenin anatomik yapısı ile fizyolojik işlevini ilişkilendirir.
Vücudun bölümleri ve mekaniğini ilişkilendirir.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Anatomi Terminolojisi Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
2 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Anatomiye giriş, Kemikler Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
3 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Kemikler Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
4 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Eklemler, Kaslara Giriş Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Kaslar(Baş-Boyun) ve Gövde Kasları, Alt ve Üst Ekstremite Kasları Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Dolaşım Sistemi Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Sindirim Sistemi (Sindirim kanalı) Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Sindirim Sistemi (Sindirime Yardımcı Organlar), Solunum Sistemi Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
10 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Üriner Sistem, Erkek ve Kadınlarda Genital Sistem Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Endokrin Sistem Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Sinir Sistemi Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
13 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Özel Duyu Organları (Deri ve oluşumları, koku, tat ve görme organı) Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
14 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Özel Duyu Organları (İşitme ve denge organı) Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Genel tekrar Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Tortora, G. J., & Nielsen, M. T. (2016). Principles of Human Anatomy, 14th Edition, John Wiley & Sons.
Logan, B. M. (2016). Logan’s Illustrated Human Anatomy, First edition, CRC Press, Taylor & Francis.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of nutrition and dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in the field of Nutrition and Dietetics.
2

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
1

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess general health problems related to nutrition.
3
2
Explain the Nutrition and Dietetics practices by using knowledge in this field.
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
1

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
4
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
1

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the knowledge about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
3
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
1

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
0
2
Respond to patients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan patients-specific nutritional treatments.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Okuma 14 1 14
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 3 21
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 79 0 149
Total Workload of the Course Unit 149
Workload (h) / 25.5 5,8
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0