TR EN

TOURISM GEOGRAPHY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
TUR105 TOURISM GEOGRAPHY 1 3 3 7

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi RAMAZAN İNAN
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi DİLBAR GULİYEVA
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Dersin amacı; Türkiye'deki bölgesel yerleşimleri incelemek ve bölgesel coğrafyanın (ana şehirler, fiziki özellikler, iklim koşulları, doğal ve tarihi turistik yerler) turizm özellikleri hakkında kapsamlı bilgi sağlamaktır.
Contents of the Course Unit: Türkiye'nin turizm bölgelerinin coğrafi dağılımı, Turizmin gelişiminde coğrafi faktörlerin önemi, Türkiye genel coğrafyası, Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin turistik, tarihi ve doğal güzellikleri.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Turistik bölgeleri ve destinasyonları tanımlar
Turizm gelişimi için coğrafi yerlerin önemini ve potansiyelini vurgular
Türkiye'deki yedi bölgenin turistik değerlerini ve doğal kaynaklarını sınıflandırır
Coğrafi bölgeler arasındaki karşılaştırmaları ve farklılıkları saptar
Başlıca turizm destinasyonlarının kültürel özelliklerini inceler

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür taraması, sunum Coğrafya ve Turizm Kavramları Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
2 Literatür taraması, sunum Coğrafi Özelliklerin Turizme Etkileri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
3 Literatür taraması, sunum Türkiye’de Dağlar, Ovalar, Platolar, Akarsular, Göller Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
4 Literatür taraması, sunum Türkiye'de Coğrafi Turizm Kaynakları Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
5 Literatür taraması, sunum Akdeniz Bölgesi’nin Turizm Değerleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
6 Literatür taraması, sunum Ege Bölgesi’nin Turizm Değerleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
7 Literatür taraması, sunum Marmara Bölgesi’nin Turizm Değerleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
8 - ARA SINAV -
9 Literatür taraması, sunum İç Anadolu Bölgesi’nin Turizm Değerleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
10 Literatür taraması, sunum Karadeniz Bölgesi’nin Turizm Değerleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
11 Literatür taraması, sunum Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Turizm Değerleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
12 Literatür taraması, sunum Doğu Anadolu Bölgesi’nin Turizm Değerleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
13 Literatür taraması, sunum Öğrenci Sunumları Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
14 Literatür taraması, sunum Öğrenci Sunumları Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
15 Literatür taraması, sunum Öğrenci Sunumları Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Zengin B. (2006), Turizm Coğrafyası, 2. Baskı, Değişim Yayınları, İstanbul
Gürdal M. (2001), Türkiye Turizm Coğrafyası, Muğla
Özgüç N. (2003), Turizm Coğrafyası, İstanbul: Çantay Kitapevi
Köksal A. (1994), Türkiye Turizm Coğrafyası, Ankara: Gazi Büro Kitapevi
Şenol F. (2016), TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI Ve Dünya Kültürel Mirası, Detay Yayıncılık
Doğanay, H. Zaman, S. (2013) Türkiye Turizm Coğrafyası, Pegem Akademi Yayıncılık

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Describe the basic characteristics of the tourism industry and the basic concepts related to the Tourism Guidance profession and relate those with the characteristics of tourism businesses
3
2
Discusses the structure, operation and importance of tourism industry in country development and relates with tourism business
1

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Explains and interprets culture, history, religion, art, geography way of thinking and way of life the various civilizations who lived in Turkey.
3

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Plans a tour program considering the travel purpose, the type and the characteristics of the touristic region in accordance with the theoretical knowledge gained in the field of Tourism Guidance and discusses the functioning.
2
2
Underlines the importance of professional development by following scientific and current developments in the fields of tourism, art and archeology, and acts defensive attitude and behavior towards the necessity of lifelong learning.
1

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Analyzes numerical and statistical data and results in accordance with ethical values for current practices in the field of tourism .
1
2
Knows and applies the legal regulations related to tourism field, tourist guidance professional law and professional organizations.
0

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
By taking leadership role in tour groups; administers the tour program and solves possible problems during the tour.
1

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Uses the skills of explaining and presenting Turkey's and other regions natural and cultural assets that have, ancient city, ruins and historical artefacts and architectural art, culture, cuisine, folklore, flora and fauna features of regions etc.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Shows the communication skill and presentation skill effectively in written and verbal and expresse his / her professional knowledge accurately and effectively.
0
2
Shows reading, writing, comprehension, speaking and writing skills in English and in a second foreign language (Arabic, Russian, Chinese).)
0

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Uses knowledge and competences related to preparation, implementation and supervision of a tour.
0
2
By using the personality traits that have social skills required by the Tourism Guidance profession; arranges projects, organizations and activities with sustainable, societal and social content specific to the field.
2
3
Shows a sensitive attitude towards the negative effects of tourism on the physical and social environment, acts with the consciousness of preserving abstract and concrete cultural assets
2

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 5 65
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 6 7 42
Ara Sınav 1 2 2
Ara Sınav Hazırlığı 5 5 25
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 40 0 178
Total Workload of the Course Unit 178
Workload (h) / 25.5 7
ECTS Credits allocated for the Course Unit 7,0