Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
TUR114 | TOURIST GUIDING | 2 | 3 | 3 | 7 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi RAMAZAN İNAN |
Instructor(s) of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi RAMAZAN İNAN |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu dersin amacı, rehberlik mesleğinin gerektirdiği temel düzeydeki teorik bilgilerin bir dönem içerisinde öğrencilere kazandırılmasıdır. |
Contents of the Course Unit: | Turist rehberliği kavramının tarihsel gelişimi, rehberlerin sahip olması gereken özellikler, rehberlerin hak ve sorumlulukları, mesleki etik kuralları, mesleki örgütlemeler, rehberlik türleri, turist grupları ve özellikleri konularının öğretilmesini kapsamaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Turizm ve turist rehberliği ile ilgili kavramları tanımlar. |
Bir turun organizasyonunu, işleyişini ve yönetimini planlar. |
Tur çeşitlerini ve özelliklerini sıralar. |
Turlarda ortaya çıkan problemlerde olası en uygun çözüm yoluna karar verir. |
Turizm rehberliği meslek örgütlerinin yapısını, amacını ve işleyişini tanımlar. |
Turistik bir destinasyonun sunumunu etkili bir şekilde açıklar. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür taraması, sunum | Turizm, Turist Rehberliği Kavramları ve Tarihsel Gelişimi | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
2 | Literatür taraması, sunum | Anadolu'da Turizm Rehberliği | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
3 | Literatür taraması, sunum | Turist Rehberlerinin Sahip Olması Gereken Özellikler | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
4 | Literatür taraması, sunum | Turist Rehberlerinin Hakları ve Sorumlulukları | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
5 | Literatür taraması, sunum | Mesleki Etik Kurallar | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
6 | Literatür taraması, sunum | Turist Rehberliği ve Mesleki Örgütlenme | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
7 | Literatür taraması, sunum | Rehberlik Türleri | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür taraması, sunum | Paket Tur Kavramı ve Özellikleri | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
10 | Literatür taraması, sunum | Turist Davranışları, Turist Grupları ve Özellikleri | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
11 | Literatür taraması, sunum | Rehberlikte Kişisel Gelişim | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
12 | Literatür taraması, sunum | Rehberlikte Verimliliği Etkileyen Faktörler | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
13 | Literatür taraması, sunum | Turistik Destinasyon Anlatımı | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
14 | Literatür taraması, sunum | Turistik Destinasyon Anlatımı | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
15 | Literatür taraması, sunum | Turistik Destinasyon Anlatımı | Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Epik F., Efendi E., Çolakoğlu E. O.(2000) Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği, Detay Yayıncılık, Ankara. |
Ahipaşaoğlu S. (2006) Turizmde Rehberlik, Detay Yayıncılık, Ankara. |
Manning, N. (2014) How to be a Tour Guide: The Essential Training Manual for Tour Managers and Tour Guides. |
Pound, C. L.. (1992). The Professional Guide: Dynamics of Tour Guiding, John Wiley and Sons: New York |
http://www.tureb.org.tr/tr |
Journal of Tour Guiding (JOTOG) - http://dergipark.gov.tr/tured |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describe the basic characteristics of the tourism industry and the basic concepts related to the Tourism Guidance profession and relate those with the characteristics of tourism businesses
|
5 | |||||
2 |
Discusses the structure, operation and importance of tourism industry in country development and relates with tourism business
|
4 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Explains and interprets culture, history, religion, art, geography way of thinking and way of life the various civilizations who lived in Turkey.
|
3 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Plans a tour program considering the travel purpose, the type and the characteristics of the touristic region in accordance with the theoretical knowledge gained in the field of Tourism Guidance and discusses the functioning.
|
3 | |||||
2 |
Underlines the importance of professional development by following scientific and current developments in the fields of tourism, art and archeology, and acts defensive attitude and behavior towards the necessity of lifelong learning.
|
2 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Analyzes numerical and statistical data and results in accordance with ethical values for current practices in the field of tourism .
|
1 | |||||
2 |
Knows and applies the legal regulations related to tourism field, tourist guidance professional law and professional organizations.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
By taking leadership role in tour groups; administers the tour program and solves possible problems during the tour.
|
5 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Uses the skills of explaining and presenting Turkey's and other regions natural and cultural assets that have, ancient city, ruins and historical artefacts and architectural art, culture, cuisine, folklore, flora and fauna features of regions etc.
|
5 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Shows the communication skill and presentation skill effectively in written and verbal and expresse his / her professional knowledge accurately and effectively.
|
1 | |||||
2 |
Shows reading, writing, comprehension, speaking and writing skills in English and in a second foreign language (Arabic, Russian, Chinese).)
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Uses knowledge and competences related to preparation, implementation and supervision of a tour.
|
3 | |||||
2 |
By using the personality traits that have social skills required by the Tourism Guidance profession; arranges projects, organizations and activities with sustainable, societal and social content specific to the field.
|
4 | |||||
3 |
Shows a sensitive attitude towards the negative effects of tourism on the physical and social environment, acts with the consciousness of preserving abstract and concrete cultural assets
|
2 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 5 | 65 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 7 | 5 | 35 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 5 | 35 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 43 | 0 | 179 |
Total Workload of the Course Unit | 179 | ||
Workload (h) / 25.5 | 7 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 7,0 |