Code |
Name of the Course Unit |
Semester |
In-Class Hours (T+P) |
Credit |
ECTS Credit |
UTI102 |
INTERNATIONAL TRADE |
2 |
3 |
3 |
6 |
GENERAL INFORMATION |
Language of Instruction : |
Türkçe |
Level of the Course Unit : |
, TYY: + , EQF-LLL: , QF-EHEA: |
Type of the Course : |
Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit |
- |
Coordinator of the Course Unit |
|
Instructor(s) of the Course Unit |
|
Course Prerequisite |
No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
Objectives of the Course Unit: |
Bu dersin amacı "uluslararası ekonomi politiğe" temel teşkil eden üretim, ticaret, ticaret hadleri, Kuzey-Güney ticaret ilişkileri, dış borç, yabancı doğrudan yatırım, küresel üretim sistemi gibi konuların öğretilmesidir. |
Contents of the Course Unit: |
Uluslararası ticareti açıklayan teoriler. Emek verimliliği ve doğal kaynaklara dayanan karşılaştırmalı üstünlükler. Yeni ticaret teorileri. Uluslararası faktör hareketleri. Ticaret politikası araçları. Ticaret politikasının ekonomi politiği. Gelişmekte olan ülkelerde ticaret politikaları. Ticaret politikasında tartışmalı konular. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
Dünya ticaretinin işleyişini kavramaları, dünya ticaretinin karşı karşıya olduğu temel problemleri tanımlamaları, bu problemlerin temel nedenlerini tanımlamaları ve açıklamaları |
Uluslararası ticaretin nedenlerini ve refah etkilerini kritik bir bakış açısıyla analiz etmeleri beklenmektedir. |
Uluslararası pazarlara giriş yöntemlerini analiz eder ( analyze) (Bloom’s 3) |
Uluslararası finans piyasalarından kaynak temin yöntemlerini kullanır (use) (Bloom’s 3) |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
Week |
Preparatory |
Topics(Subjects) |
Method |
1 |
- |
Uluslararası Ticaretin Tanımı ve Doğuşu |
- |
2 |
- |
Uluslararası Klasik Ticaret Teorileri-Merkantalizm ve Klasikler |
- |
3 |
- |
Uluslararası Klasik Ticaret Teorileri-Neo-Klasikler ve Hecksher-Ohlin
Teorisi |
- |
4 |
- |
Uluslararası Klasik Ticaret Teorileri- Karşılıklı Talep Kanunu-Fırsat
Maliyetleri |
- |
5 |
- |
Yeni Uluslararası Ticaret Teorileri |
- |
6 |
- |
Uluslararası Ticaret Politikaları |
- |
7 |
- |
Gümrük Tarifeleri |
- |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
- |
Dünyanın Serbestleşmesi Küreselleşme ve Ekonomik Birleşmeler |
- |
10 |
- |
Ekonomik Büyüme ve Kalkınma Boyutuyla Dış Ticaret Uluslararası- Faktör Hareketliliği |
- |
11 |
- |
Döviz Piyasası |
- |
12 |
- |
Ödemeler Dengesi Bilançosu |
- |
13 |
- |
Ticaret Politikasının Ekonomik Politiği |
- |
14 |
- |
GENEL TEKRAR |
- |
15 |
- |
FİNAL |
- |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
Krugman, P.R. and M.Obstfeld, International Economics, Theory and Policy, 8th edition, Addison Wesley, 2009. Kreinin, E. M., International Economy: A Policy Approach, Pearson, 2010.
Seyidoğlu, H., (2013), Uluslararası Ticaret , T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları: Eskişehir. |
ASSESSMENT |
Assessment & Grading of In-Term Activities |
Number of Activities |
Degree of Contribution (%) |
Description |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of international business and trade. (Bloom 1)
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Explain business and trade functions and processes based on current scientific sources (Bloom 2).
|
|
|
|
|
4 |
|
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Relate internationally valid business and trade cases with the theories and concepts of other social sciences. (Bloom 2)
|
|
|
|
|
|
5 |
SKILLS |
Cognitive |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has. (Bloom 2)
|
|
|
|
|
|
5 |
SKILLS |
Practical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Use the theoretical and factual knowledge in business and trade for occupational practices. (Bloom 3)
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Solve individual and organizational problems in business life. (Bloom 3)
|
|
|
|
|
|
5 |
3 |
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems. (Bloom 3)
|
|
1 |
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Organize the activities for organizational goals and purposes independently. (Bloom 3)
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach. (Bloom 4)
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments. (Bloom 3)
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on international business and trade to related stakeholders in written and verbal ways. (Bloom 1)
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Designs the research process in the field of business. (design) (Bloom 6)
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Conducts operations by considering the ethical values in business activities. (apply) (Bloom’s 3)
|
|
|
|
3 |
|
|
3 |
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life. (Bloom 2)
|
|
|
|
3 |
|
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
Workload for Learning & Teaching Activities |
Type of the Learning Activites |
Learning Activities (# of week) |
Duration (hours, h) |
Workload (h) |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
7 |
2 |
14 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
2 |
5 |
10 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
2 |
2 |
4 |
Proje Hazırlama |
1 |
8 |
8 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
4 |
2 |
8 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
2 |
3 |
6 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav |
1 |
2 |
2 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
35 |
0 |
96 |
|
Total Workload of the Course Unit |
96 |
|
|
Workload (h) / 25.5 |
3,8 |
|
|
ECTS Credits allocated for the Course Unit |
4,0 |
|