TR EN

ANATOMY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY141E ANATOMY 1 4 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NASIR MUSTAFA
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Tüm vücut sistemleri dahil olmak üzere insan vücudunun genel anatomisi ve gelişimine ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Anatomiye giriş ve terminoloji, anatominin tanımı, genel bölümleri, temel kavramlar, hücre, anatomik terimler, kranium, iskelet sisteminin devamı, eklemler, kaslar, dolaşım sistemi, endokrin sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, boşaltım sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ve 5 duyu.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

İnsan vücudundaki sistemlerin yapısal organizasyonu ve işlevlerini tartışır.
İnsan anatomisi bilgilerini işlev ve hastalık ile ilgili soruları çözmek için uygular.
Anatomiyle ilgili temel kavramları açıklar.
Anatomik terimlere ilişkin hakimiyeti artar.
Hücre yapısını açıklar.
Hareketi oluşturan, iskelet ve kas yapıları arasındaki ilişkiyi açıklar.
Kemik kas ve eklemlerin birbirine etkisini açıklar.
Hücrenin anatomik yapısı ile fizyolojik işlevini ilişkilendirir.
Vücudun bölümleri ve mekaniğini ilişkilendirir.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Anatomi Terminolojisi, Anatomiye Giriş Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
2 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Kemikler Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
3 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Kemikler Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
4 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Eklemler Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Kaslar (Baş-Boyun) ve Gövde Kasları Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Alt ve Üst Ekstremite Kasları Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Dolaşım Sistemi Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Sindirim Sistemi Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
10 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Sindirim Sistemi Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Solunum Sistemi Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Erkek ve Kadınlarda Genital Sistem Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
13 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Üriner Sistem ve Endokrin Sistemi Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
14 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Sinir Sistemi Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Özel Duyu Organları Anlatım, Lab. Uygulamsı, Bireysel çalışma.
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Tortora, G. J., & Nielsen, M. T. (2016). Principles of Human Anatomy, 14th Edition, John Wiley & Sons.
Logan, B. M. (2016). Logan’s Illustrated Human Anatomy, First edition, CRC Press, Taylor & Francis.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
5

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
4

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
2

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
3

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
4

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
3

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Okuma 14 1 14
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 3 21
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 79 0 149
Total Workload of the Course Unit 149
Workload (h) / 25.5 5,8
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0