TR EN

PHYSIOLOGY I PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY143E PHYSIOLOGY I 1 4 3 5

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. FUZAİL MOHAMMED MAJOO
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: İnsan vücudunu oluşturan tüm sistemlerin temel yapısı ve işleyiş mekanizmalarına ilişkilerin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: İnsan vücudundaki hücre, doku ve sistemlerin işleyiş mekanizmaları.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Homeostasis kavramını ve fizyolojik düzenleme mekanizmalarını açıklar.
Kanın görevlerini ve kan hücrelerinin özelliklerini açıklar.
Sinir sisteminin temel özelliklerini açıklar.
Motor ve duyusal sinir sistemi bölümlerinin temel çalışma prensiplerini açıklar.
Kas kasılma mekanizmasını açıklar.
Dolaşım sisteminin bölümlerini ve özelliklerini açıklar.
Solunum mekaniğini açıklar.
Sindirim sisteminin temel görevlerini sıralar.
Boşaltım sisteminin çalışma prensiplerini açıklar.
Hormonların salınma mekanizmalarını ve etkilerini açıklar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Fizyolojiye Giriş, Hücre, Doku, Organ ve Sistemler Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
2 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Fizyolojiye Giriş, Hücre, Doku, Organ ve Sistemler Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
3 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Hücre Organelleri ve Hücre Taşıma Mekanizmaları Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
4 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Hücre Organelleri ve Hücre Taşıma Mekanizmaları Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Vücut Sıvılarının Dağılımı, Elektrolitler, Kan Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Vücut Sıvılarının Dağılımı, Elektrolitler, Kan Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Kalp Fizyolojisi Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Dolaşım Fizyolojisi Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
10 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Solunum Fizyolojisi Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Gastrointestinal Sistem Fizyolojisi Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Üriner Sistem Fizyolojisi Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
13 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Endokrin Sistem Fizyolojisi Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
14 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Nörofizyoloji Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Nörofizyoloji Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Hall, J. E. Guyton H.E. (2016). Tıbbi Fizyoloji, 13. Edition, Elsevier.
Ganong, W. (2016) Ganong Tıbbi Fizyoloji, 25. Edition, McGraw Hill Ed.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
4

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
4

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
4

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
2

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
2

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
2

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
3

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 65 0 128
Total Workload of the Course Unit 128
Workload (h) / 25.5 5
ECTS Credits allocated for the Course Unit 5,0