Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BEY147E | GENERAL CHEMISTRY | 1 | 2 | 2 | 5 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | İngilizce |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Instructor(s) of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi ISMAIL A. M. ELHATY |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Madde, atomik, kimyasal bileşikler, kimyasal reaksiyonlar, sulu çözeltiler, gazlar ve basit gaz kanunları, atomik elektronik yapı, periyodik tablo, kimyasal bağlar, termokimya, kimyasal kinetik ve denge, asitler ve bazlar, çözeltiler gibi genel kimya konularına ilişkin bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Madde, atomik, kimyasal bileşikler, kimyasal reaksiyonlar, sulu çözeltiler, gazlar ve basit gaz kanunları, atomik elektronik yapı, periyodik tablo, kimyasal bağlar, termokimya, kimyasal kinetik ve denge, asitler ve bazlar, çözeltilerin özellikleri |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Çözeltilerdeki asit-baz dengesini hesaplar. |
Çözeltilerin pH ve konsantrasyonlarını hesaplar. |
Gaz kanunları hakkındaki soruları çözer. |
İdeal gaz kanunu açıklar. |
Maddenin özelliklerini açıklar. |
Elementlerin atomik yapılarını ve özelliklerini Periyodik Tablodaki konumlarına göre tanımlar. |
Elementlerin özelliklerini Periyodik Tablodaki konumlarına göre tanımlar. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Maddenin Yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
2 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Atom, Bileşik, Elektron Dizilimleri | Anlatım, Tartışma |
3 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Kuantum Sayıları, Modern Atom Teorisi | Anlatım, Tartışma |
4 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Periyodik Tablo ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
5 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Kimyasal Bileşiklerin Sınıflandırılması ve Adlandırılması | Anlatım, Tartışma |
6 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Kimyasal Reaksiyon Çeşitleri, Hesaplamaları | Anlatım, Tartışma |
7 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Mol Kavramı | Anlatım, Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Çözeltiler,Çözünürlük | Anlatım, Tartışma |
10 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Gaz Kanunları | Anlatım, Tartışma |
11 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Kimyasal Kinetik | Anlatım, Tartışma |
12 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Kimyasal Denge Reaksiyonları | Anlatım, Tartışma |
13 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Termokimya | Anlatım, Tartışma |
14 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Asitler, Bazlar, Tuzlar ve pH Kavramı | Anlatım, Tartışma |
15 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Elektrokimya | Anlatım, Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Sackheim, G. (2002). An Introduction to Chemistry for Biology Students. 7th Edition. Pearson Benjamin Cummings. |
Petrucci R.H, Harring F.G., Madura J.D., Bissonnette C. (2017). General Chemistry: Principles and Modern Applications 11th Edition. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
|
3 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
|
0 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
|
0 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 2 | 14 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 51 | 0 | 128 |
Total Workload of the Course Unit | 128 | ||
Workload (h) / 25.5 | 5 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 5,0 |