Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BEY241E | NUTRITION EDUCATION AND COUNSELING | 3 | 2 | 2 | 2 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | İngilizce |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Instructor(s) of the Course Unit | Öğr.Gör. MÜNEVVER BAŞAK ONAT |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Beslenme eğitimi ve danışmanlığı konusunda temel bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Eğitimin tanımı ve önemi, öğrenme kuramları, öğretim ilke ve yöntemleri, öğretim stratejileri Beslenme eğitiminin önemi Besin seçimine etki eden etmenler Tüketicilerin bilgi, tutum ve davranışlarının düzeltilmesi Beslenme eğitimi programı geliştirme ve değerlendirme Beslenme eğitimi materyalleri ve materyal hazırlama Çocuklarda ve yetişkinlerde beslenme eğitimi Beslenme eğitiminde mobil/web tabanlı teknolojiler ve uzaktan eğitim İletişim ve danışmanlık Okuryazarlık ve beslenme okuryazarlığı Beslenme eğitimine ilişkin örnek eğitim programı geliştirme |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Eğitim öğretim ile ilgili kavramları tanımlar. |
Beslenme eğitiminin önemini açıklar. |
Farklı yaş grupları için beslenme eğitimi tasarlar. |
Besin seçimine etki eden etmenleri açıklar. |
Tüketicilerin tüketim eğilimlerinin düzeltilmesine yönelik kavramları özetler |
Beslenme eğitimi materyalleri oluşturur. |
Beslenme eğitiminde mobil/web tabanlı teknoloji kaynaklarını kullanır. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Öğrenme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
2 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Öğrenme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
3 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Eğitim ve Beslenme Eğitimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
4 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Besin Seçimini Etkileyen Etmenler ve Düzenlenmesi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
5 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Eğitim Programı Geliştirme ve Değerlendirme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
6 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Eğitimi Materyalleri ve Hazırlanması | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
7 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Okuryazarlığı ve Ölçümü | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Yetişkinlerde Beslenme Eğitimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
10 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Çocuklarda Beslenme Eğitimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
11 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | İletişim ve Danışmanlık | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
12 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | İletişim ve Danışmanlık 2: Motivasyonel Görüşmeler | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
13 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Eğitim Sonrası İzleme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
14 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Eğitim Uygulamaları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
15 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Eğitim Uygulamaları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Şanlıer N, Akdevelioğlu Y (2019). Beslenme Eğitimi. Hedef Yayıncılık, Ankara. |
Melrose S., Park C., Perry B. (2013). Teaching Health Professionals Online: Frameworks and Strategies, Athabasca University Press. |
Dubois D.J., Ibarluzea I., Winjkoop I. (2016). Today’s Nutrition and Tomorrow’s Public Health: Challenges and Opportunities, Frontiers Media SA, ISBN: 9782889198184. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
|
3 | |||||
2 |
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
|
3 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
|
3 | |||||
2 |
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
|
3 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
|
3 | |||||
2 |
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
|
3 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
|
3 | |||||
2 |
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
|
2 | |||||
2 |
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
|
2 | |||||
2 |
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
|
2 | |||||
2 |
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
|
2 | |||||
2 |
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
|
2 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 12 | 1 | 12 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 12 | 1 | 12 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 40 | 0 | 56 |
Total Workload of the Course Unit | 56 | ||
Workload (h) / 25.5 | 2,2 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 2,0 |