Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BEY242 | FOOD CHEMISTRY AND ANALYSES II | 4 | 5 | 4 | 5 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Instructor(s) of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Gıda gruplarının kimyasal yapıları ve bunların işlenmesi, taşınması ve depolanması sırasındaki değişimlerie ilgili, gıda endüstrisinde kullanılan enzimler ile ilgili, fonksiyonel gıdalar ve kimyasal bulaşanlar ve kimyasal kalite kontrol analizlerine ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Besin kalitesini etkileyen etmenlerin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler, fonksiyonel besinler, probiyotikler ve prebiyotikler, genetik modifiye besinler, sebze ve meyveler, yumurta, süt ve süt ürünleri, et ve ürünleri, tahıllar, renk ve aroma bileşenleri besin kalitesi kavramı ve besin kalitesini değerlendirme yöntemleri tarmak, besinlerde meydana gelen kimyasal reaksiyonlar, besinlerdeki biyoaktif bileşenler ve sağlık üzerine olan etkileri. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Doğal pigmentlerin ve renklendiricilerin yapı ve özelliklerini tanımlar. |
Gıda katkı maddelerinin gıda kalitesi ve güvenliği üzerindeki etkilerini tartışır. |
Gıda endüstrisinde kullanılan enzimlere örnek gösterir. |
Gıdaların işlenmesi sürecinde besinlerde meydana gelen önemli kimyasal reaksiyonları açıklar. |
Besin gruplarının kimyasal özelliklerini açıklar. |
Fonksiyonel besinlerin sağlık üzerine etkilerini açıklar. |
Gıda katkı maddelerini sınıflandırır. |
Besinlerin kimyasal analizlerinde kullanılan temel laboratuvar tekniklerini uygular. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Besin kimyası ve analizleri II dersine giriş | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
2 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Enzimlerin yapısı, sınıflandırılması ve gıda endüstrisinde kullanım alanları | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
3 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Et ve et ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
4 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Yumurta kimyası | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
5 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
6 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Tahıl ve kuru baklagillerin özellikleri ve fonksiyonları | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
7 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Besinlerde bulunan doğal renk ve tat maddeleri | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Besin katkı maddeleri; gıda boyaları, koruyucu maddeler vb. | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
10 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Besinlerde bulunan toksik öğeler | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
11 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Fonksiyonel besinler; prebiyotikler ve probiyotikler | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
12 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Fonksiyonel besinler; fitokimyasal içeren besinler | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
13 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Genetiği değiştirilmiş gıdalar | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
14 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Çay, kahve, kakao ve çikolatanın özellikleri ve fonksiyonları | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
15 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Genel tekrar | Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Demirci M. (2008). Gıda Kimyası, 4.baskı. Onur Grafik, İstanbul. |
Bilişli A. (2015). Gıda Kimyası, 3.baskı. Sidas Yayıncılık, İzmir. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
|
3 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
|
2 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 14 | 1 | 14 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 14 | 1 | 14 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 12 | 1 | 12 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 1 | 7 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 91 | 0 | 133 |
Total Workload of the Course Unit | 133 | ||
Workload (h) / 25.5 | 5,2 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 5,0 |