TR EN

Program Yeterlilikleri

PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI

BİLGİ

Kurumsal ve/veya olgusal bilgi sınıflandırmasına göre düzenlenmiştir.

1
Eczane Hizmetleri Programı alanındaki güncel bilgileri içeren temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
2
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli yöntem, teknik hizmet ve teknolojileri belirleyerek etkin bir şekilde kullanabilir.
3
Eczane Hizmetleri Programı alanındaki etik ilkeler ve kurallarla ilgili bilgiye sahiptir.
4
İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında bilgiye sahiptir.

BİLGİ

Kurumsal ve/veya olgusal bilgi sınıflandırmasına göre düzenlenmiştir.

1
İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır.
2
Güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir.
3
İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar.
4
Eczane Hizmetleri Programı ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.

YETKİNLİKLER

Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.

1
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
2
Diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
3
İş organizasyonu yapar, ekip çalışmasının sorumluluk bilincinde mesleki görevlerini yerine getirirken gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
4
Araştırma için veri toplar, rapor hazırlayıp sunu haline getirir.

Öğrenme Yetkinliği

1
Eczane Hizmetleri Programı alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
2
Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir.
3
Öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

1
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
2
Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinliklere katkı verir.
3
Alanı ile ilgili mesleki ve etik değerleri gözeterek meslektaşları, hastalar, hekimler ve diğer sağlık çalışanları ile etkin bir iletişim kurar.
4
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili konularda sözlü ve yazılı haberleşme yöntemlerini kullanarak iletişim kurar.

Alana Özgü Yetkinlik

1
Hasta ve müşterilerden gelen talepleri eczacı ile değerlendirerek iş planına yansıtılmasını sağlar.
2
Hizmet çerçevesinde kullanılan cihaz ve ekipmanların varlığı durumunda bu malzemelerin periyodik kontrol prosedürlerini yürütür.
3
Etik ve yasal çerçeve içinde, deontoloji kurallarına uygun olarak hizmete/ürüne yönelik bilgilendirici tanıtım materyallerini hazırlar.
4
Hastanın/müşterinin ihtiyacına bağlı olarak yürütülen hizmete ilişkin bilgi verir.
5
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
6
Çevreyi tehdit eden risklerin farkında olur, çevre ve insan sağlığını koruma kurallarına uyar.
7
Piyasadaki mevcut ürün ve hizmetlere yönelik araştırma ve değerlendirme faaliyetleri yürütür.

PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI

1
Eczane Hizmetleri Programı alanındaki güncel bilgileri içeren temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
2
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli yöntem, teknik hizmet ve teknolojileri belirleyerek etkin bir şekilde kullanabilir.
3
Eczane Hizmetleri Programı alanındaki etik ilkeler ve kurallarla ilgili bilgiye sahiptir.
4
İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında bilgiye sahiptir.
5
İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır.
6
Güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir.
7
İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar.
8
Eczane Hizmetleri Programı ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
9
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
10
Diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
11
İş organizasyonu yapar, ekip çalışmasının sorumluluk bilincinde mesleki görevlerini yerine getirirken gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
12
Araştırma için veri toplar, rapor hazırlayıp sunu haline getirir.
13
Eczane Hizmetleri Programı alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
14
Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir.
15
Öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
16
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
17
Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinliklere katkı verir.
18
Alanı ile ilgili mesleki ve etik değerleri gözeterek meslektaşları, hastalar, hekimler ve diğer sağlık çalışanları ile etkin bir iletişim kurar.
19
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili konularda sözlü ve yazılı haberleşme yöntemlerini kullanarak iletişim kurar.
20
Hasta ve müşterilerden gelen talepleri eczacı ile değerlendirerek iş planına yansıtılmasını sağlar.
21
Hizmet çerçevesinde kullanılan cihaz ve ekipmanların varlığı durumunda bu malzemelerin periyodik kontrol prosedürlerini yürütür.
22
Etik ve yasal çerçeve içinde, deontoloji kurallarına uygun olarak hizmete/ürüne yönelik bilgilendirici tanıtım materyallerini hazırlar.
23
Hastanın/müşterinin ihtiyacına bağlı olarak yürütülen hizmete ilişkin bilgi verir.
24
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
25
Çevreyi tehdit eden risklerin farkında olur, çevre ve insan sağlığını koruma kurallarına uyar.
26
Piyasadaki mevcut ürün ve hizmetlere yönelik araştırma ve değerlendirme faaliyetleri yürütür.

BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
Eczane Hizmetleri Programı alanındaki güncel bilgileri içeren temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli yöntem, teknik hizmet ve teknolojileri belirleyerek etkin bir şekilde kullanabilir.
Eczane Hizmetleri Programı alanındaki etik ilkeler ve kurallarla ilgili bilgiye sahiptir.
İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında bilgiye sahiptir.
BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma.
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır.
Güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir.
İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar.
Eczane Hizmetleri Programı ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
KİŞİSEL VE MESLEKİ YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
Diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
İş organizasyonu yapar, ekip çalışmasının sorumluluk bilincinde mesleki görevlerini yerine getirirken gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
Araştırma için veri toplar, rapor hazırlayıp sunu haline getirir.
Öğrenme Yetkinliği
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme.
Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme.
Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma.
Eczane Hizmetleri Programı alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir.
Öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme.
Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinliklere katkı verir.
Alanı ile ilgili mesleki ve etik değerleri gözeterek meslektaşları, hastalar, hekimler ve diğer sağlık çalışanları ile etkin bir iletişim kurar.
Eczane Hizmetleri Programı alanı ile ilgili konularda sözlü ve yazılı haberleşme yöntemlerini kullanarak iletişim kurar.
Alana Özgü Yetkinlik
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma.
Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
Hasta ve müşterilerden gelen talepleri eczacı ile değerlendirerek iş planına yansıtılmasını sağlar.
Hizmet çerçevesinde kullanılan cihaz ve ekipmanların varlığı durumunda bu malzemelerin periyodik kontrol prosedürlerini yürütür.
Etik ve yasal çerçeve içinde, deontoloji kurallarına uygun olarak hizmete/ürüne yönelik bilgilendirici tanıtım materyallerini hazırlar.
Hastanın/müşterinin ihtiyacına bağlı olarak yürütülen hizmete ilişkin bilgi verir.
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
Çevreyi tehdit eden risklerin farkında olur, çevre ve insan sağlığını koruma kurallarına uyar.
Piyasadaki mevcut ürün ve hizmetlere yönelik araştırma ve değerlendirme faaliyetleri yürütür.