FARMAKOLOJİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

DHF328 FARMAKOLOJİ 6 3 3 4

Amaç: Farmakoloji dersinin amacı, öğrencilerin ilaçların etkileri, kullanım şekilleri, potansiyel yan etkileri ve etkileşimlerini anlamalarını sağlamaktır. Öğrenciler, ders boyunca, farmakolojik prensipler, farmakokinetik ve farmakodinami, ilaç etkileşimleri ve diş hekimliği uygulamalarında önemli olan çeşitli ilaç grupları hakkında bilgi edineceklerdir. Ayrıca, dezenfektanlar, antiseptikler ve acil durumlarda kullanılan ilaçlar da dahil olmak üzere özel durumları ele alacaklardır. Reçete yazma ve ilaç literatür taraması gibi pratik becerileri de kazanacaklardır.
İçerik: Ders içeriği; farmakolojiye giriş ve temel prensipleri, ilaçların etkileri ve kullanımları, farmakokinetik ve farmakodinami konularını inceler. Daha sonra, antibiyotikler, analjezikler ve anestezikler gibi diş hekimliğinde önem arz eden ilaçların detaylı bir incelemesine geçilir. Merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler, endokrin ve solunum sistemi ilaçları gibi çeşitli ilaç gruplarına odaklanılır. Ayrıca, tükürük salgısını ve diş etini etkileyen ilaçlar, antikoagulan ilaçlar ve dezenfektanlar gibi özel konular ele alınır. Son olarak, öğrencilere, reçete yazma ve farmakolojik literatür taraması yapma becerileri kazandırılır.