TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Ameliyat olacak hastanın genel sağlık durumunu inceleyecek, hastanın sağlık durumunu göz önünde bulundurarak gerekli anestezi (narkoz, uyutucu madde) miktarını hekimin gözetiminde belirleyerek hastayı uyutacak, hastanın hazır olduğunu, ameliyatı yapacak hekime bildirecek, Ameliyat boyunca hastanın durumunu gözleyerek yaşamı tehlikeye girdiğinde hekimle birlikte müdahale edebilecek, uyandırma sırasında hastanın genel sağlık durumunu kontrol edebilecek, cerrahi vakalarda hastaya anestezi yönünden gerekli tüm yöntemleri uygulayabilecek düzeyde el becerileri gelişmiş yetkin ve sorumlu eleman yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Programın Hedefi

Programın ana hedefi ameliyathanede görev alacak yetkinlikte ‘Anestezi Teknikeri’ yetiştirmektedir. Bu hedef doğrultusunda, cerrahi alanda önemli bir uzmanlık olan anestezi konusunda en son bilgilerle donatılmış, el becerileri yüksek, güvenilir ve saygın Anestezi Teknikerleri yetiştirmek hedeflenmektedir.

Kariyer Olanakları

Mezunlar ‘Anestezi Teknikeri’ ünvanı alarak kamu ve özel hastaneler başta olmak üzere doğumevi, üniversite hastaneleri, özel klinikler gibi ameliyathanesi bulunan bütün sağlık kurumları ile ilgili kurumların tüp bebek merkezleri, acil servis, reanimasyon servisi ve ağrı odalarında çalışabilirler. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Sağlık Teknikeri olarak atanabilmektedirler.

Bölümün Geleceği

İnsanların sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyması, gelişen sağlık turizmi sayesinde sunulan hizmet alanlarının artması çalışma sahasını arttıracaktır. 

Kimler Seçmeli

Ekip arkadaşlarıyla uyum içerisinde ve ameliyathane şartlarında çalışabilen, hasta mahremiyeti, etik ve ahlaki değerlere önem veren kişiler tercih edebilir.

Çalışma Alanları

Mezunlar ameliyathanesi bulunan bütün kamu ve özel hastanelerde çalişabilmektedirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

TYT ile öğrenci kabul eden ön lisans programlarına yatay geçiş  yapabilirler.

 

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

“Anestezi” ön lisans programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafindan açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda(DGS) başarılı oldukları taktirde “Acil Yardim ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Sosyal Hizmet” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.