Uluslararasılaşma standartlarına uygun, yenilikçi öğretim anlayışını benimseyen Türk Dili ve Edebiyatı Programı; öğrencilerine Türk dili tarihi, Türk ve dünya edebiyatı, edebiyat sosyolojisi gibi alanlarda yetkinlik kazandırmayı ve öğrencilerinin millî dil ve kültürü derinlemesine özümsemiş, iletişim ve sosyal yönü güçlü, içinde yaşadığı zamanı ve atmosferi idrak edebilen, başta kültür akrabalığımız bulunan toplumlar olmak üzere tüm toplumlarla ilgili çalışmalarda paydaş olacakları bilgi ve becerilere sahip bireyler olarak mezun olmasını amaçlamaktadır.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; mezunlarının, alanında uluslararası bilimsel standartlara ulaşma çabasına sahip, Türk kültürü coğrafyasını dil ve edebiyat ürünleri ile kavramış, Türkçeyi doğru ve güzel konuşan, eleştirel düşünme, okuma, yorumlama becerisi kazanmış, araştırma ve geliştirmeye önem veren, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimsemiş bireyler olarak yetişmesini hedeflemektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, kamu ve özel kuruluşlarda pek çok farklı ünvanla çalışma olanaklarına sahip olurlar. Devlet okulları ve özel sektör okullarda (öncelikle liselerde) öğretmenlik, dershane ve yabancılara Türkçe öğreten TÖMER benzeri özel kurslarda öğretmenlik, Belediyelere bağlı İSMEK kurslarında Osmanlıca, diksiyon vb. derslerde öğretmenlik, araştırma görevliliği ile başlayan süreç sonunda akademisyenlik, basın yayın kuruluşlarında dergi gazete yöneticiliği ve editörlük yapabilirler, insan kaynakları ve halkla ilişkiler gibi alanlarda da çalışabilirler.
Dünyada dijitalleşme tüm hızıyla devam ederken edebiyat da hızla dijitalleşiyor. Kitaplar, makaleler hızla paylaşılıyor, konferanslar ve çeşitli etkinlikler şimdi daha hızlı duyuruluyor ve gerçekleştiriliyor. Dünya küçülüp âdeta elimizin altında dönerken edebiyatın sınırları kalkıyor. Dijital dünyanın imkânları sonuna kadar kullanılırken edebiyatçılar da geleceğin büyülü dünyasını kuruyor.
Bu bölüm edebiyatı hayatın ta kendisi olarak gören, bir yaşam biçimi olarak benimseyen, okuma ve yazmayı seven ve bu sevgiyi gerçek ve dijital ortamda göstermek isteyenler için uygun bir tercih olabilir.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, kamu ve özel kuruluşlarda pek çok farklı ünvanla çalışma olanaklarına sahip olurlar. Devlet okulları ve özel sektör okullarda (öncelikle liselerde) öğretmenlik, dershane ve yabancılara Türkçe öğreten TÖMER benzeri özel kurslarda öğretmenlik, Belediyelere bağlı İSMEK kurslarında Osmanlı Türkçesi, diksiyon vb. derslerde öğretmenlik, lisansüstü eğitim ile başlayan süreç sonunda akademisyenlik, basın yayın kuruluşlarında dergi gazete yöneticiliği ve editörlük yapabilirler, insan kaynakları ve halkla ilişkiler gibi alanlarda da çalışabilirler.
Üniversitemiz ön lisans/lisans programlarına “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda kontenjan dahilinde yatay geçişle öğrenci kabul etmektedir.
Bölümümüze Dikey Geçiş ile geçmek isteyen tüm öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı’na girerek yeterli puanı aldıkları takdirde ÖSYM tarafından yerleştirilirler. Tüm şartları yerine getiren öğrenciler böylece okulumuzda dört yıllık lisans eğitimi almaya hak kazanır.