TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

İstanbul Gelişim Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesine bağlı olan Mimarlık Bölümünde güncel mimarlık ortamının gerekliliklerine uygun eğitim bir programı uygulanmaktadır. Mimarlık alanındaki akademik çalışmaları destekleyen eğitim anlayışına sahip olan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık Bölümünde teknoloji ile mimarlık alanındaki gelişmeler yakından takip edilmekte ve bu değişimler tüm eğitim sistemine entegre edilmektedir. Ulusal ve uluslararası standartlarda eğitim anlayışıyla hizmet veren İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık Bölümü, çağın önde gelen mimari tasarımcılarını ve yenilikçi mimarlık araştırmacılarını yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Programın Hedefi

Uluslararası standartlarda eğitimin verildiği İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık Bölümünde, her türlü yapının tasarımı, mekânlarının donanımı ve inşaat sürecinin planlama gibi teknik eğitimler verilmektedir. Binalar ile insanlar arasındaki ilişkileri anlayan, çevreyi değerlendirebilen, mimari miras bilincine hakim bireyler yetiştirme konusunda etkin rol oynayan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık Bölümünde eğitim - öğretim planının yanı sıra kongre, seminer, sempozyum, sergi ve atölye etkinlikleri de düzenlenmektedir. Bu etkinliklerle öğrencilerin hem mesleki hem de sosyal ve kültürel açıdan kendilerini geliştirmeye yönelik ulusal ve uluslararası standartlarda birçok imkân da sağlanmaktadır.

Kariyer Olanakları

İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, uluslararası eğitim standartlarına sahip olmaları sayesinde kendi ofislerini kurarak serbest mimarlık yapabilir. Ayrıca mezun öğrencilerimiz, özel veya kamu kurumlarında mimar olarak iş bulma olanağına sahiptir. Geniş bir yüksek lisans yelpazesine sahip olan Mimarlık Bölümü mezunlarının yapım sektörünün hâkim olduğu tüm alanlarda çalışma imkânı ve yapım sürecindeki lider statüsünden dolayı çalışma hayatının ön sıralarında yer alma imkânı mevcuttur.

 

Bölümün Geleceği

Son yirmi yılda inşaat sektörü, geleneksel ve mekansal kavramların daha uzun süre geçerli olduğu bir geleceğin yolunu açan teknolojik değişiklikler geçirmektedir. Yeşil mimari; Dünyada iklim krizinin tartışıldığı günümüzde, eko-dost, doğaya zarar vermeden, doğaya rağmen değil doğayla birlikte tasarım konusunda oldukça gelişme göstermektedir. Teknolojinin büyük bir hızla ivme kazandığı günümüzde mimarlık disiplini de yeşil altyapının ve enerji verimliliğinin önemine odaklanan, özel ve kamusal alan arasındaki çizginin giderek bulanıklaşması, özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarının, tasarımların başında ele alınması ve çözülmesi gibi pek çok konu Mimarlık ortamı için dikkat çekici ve heyecan vericidir. Arttırılmış (sanal) gerçeklik alanındaki yenilikçi gelişmeler ve üç boyutlu tasarımlarla elde ettiğimiz görsel imkanlar sayesinde tasarlama evresine de yeni çözümler getirilmiş, mimarlık uygulamaları biçim değiştirmiştir. Gelecek nesiller boyunca sürecek çevre dostu bir geleceğin kilidini açmayı hedefliyorsanız, ortaya çıkan tüm teknolojik gelişme açık olmalı ve bilgi çağının getirdiği eğilimlere ve ihtiyaçlara yanıt veren mimari ürünler ortaya koymalıyız. Teknolojiyi yakından takip ederken, tarihi doku ve tarihi mekanların korunmasını önemseyen, kent belleğinde yer edinmesi için geçmişin izlerini korumak gibi mesleki öğretilerle donanmak global dünyada yer edinmek için kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bu becerileri edinen mimarlar yetiştirmek, tüm dünya kentlerinde iş yapabilen öğrencilerimizin yetiştiğini görmek bölümün en büyük gelecek hedefidir. Mimarlık hiç eskimeyecek bir meslek olarak insanın olduğu her yerde yaşamaya, gelişmeye ve öğrenmeye açık olacaktır. Bugün ve gelecekte...

Kimler Seçmeli

Mimarlık disiplininin konusu olan yaşadığımız evler, çalıştığımız binalar, boş zamanımızı geçirdiğimiz açık alanlar ve hatta içinde hareket ettiğimiz sokaklar, hayatlarımızı etkiler. Her gün önünden geçtiğimiz yeni ve tarihi binalar sizin için bir değer taşıyordur. Hayatın içinde değiştirme düzenleme dönüştürme güzelleştirme isteği ve estetik bakış açısına sahip  iseniz. İçine girmediğimiz binaları merak eder ve bu binalardaki mimari özellikleri önemsersiniz. Mimarlar, yapılı çevrenin tasarımı, sunumu ve yönetiminde liderlik etme konusunda bilgi ve yeteneğe sahiptir. Bu bilgi ve yetenekleri mimarlık okullarında edindikleri yaratıcılık, teknik bilgi, organizasyonel ve sosyal beceri, tarih ve kültür mirası gibi eğitimlere borçludurlar. Bir mimarlık öğrencisi olarak, bu niteliklerden bazıları genel görgünüz ve hayata dair izlenimleriniz sayesinde mevcut yetenekleriniz ve kişilik özellliklerinizde halihazırda mevcuttur diğerleri ise Üniversitemizde alacağınız geniş yelpazeli eğitim sürecinde geliştirilecektir.

Dünyaya karşı duyarlı, teknolojik gelişmelere  sanata ve estetik değerlere eğilimli, değişime ve sürekli öğrenmeye meraklı öğrenciler için Mimarlık Bölümünü seçmek uygun ve doğru olacaktır.

Çalışma Alanları

Son ürün olarak mezun bireylerimizde hedeflenen özellikleri sağlamak amacıyla bölümümüzde verilmekte olan teorik derslerin yanı sıra, mimarlık eğitiminin temelini oluşturan mimari tasarım stüdyosu derslerinde öğrenci ile öğretim üyesi arasında bire bir eğitim ve öğretim yapılmaktadir. Eğitim planında belirtilen amaca yönelik zorunlu derslere ek olarak öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler bulunmaktadır. Öğrencilerimiz tam zamanlı öğrenci statüsünde programımıza devam etmektedir.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Öğrencilerimiz, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi içindeki diğer bölümlere geçiş yapabilmektedir.

 

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

İnşaat Teknolojileri, Mimari Restorasyon, Yapı Ressamlığı, İnşaat ön lisans bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.