Beslenme, insanın yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirmesi gereken temel gereksinimlerin başında gelmektedir. Beslenme olgusunun bu özelliğinden yola çıkarak, insanların yemek yeme amaçları değişen toplum yapısına göre şekil alan dinamik bir yapıdadır. Değişen toplum yapısına bağlı olarak bireyler, ekonomik, sosyal, kültürel vb. sebeplerden dolayı dışarıda yemek yemektedir. Bu sebeplerden dolayı aşçılık mesleği el emeğine dayalı ve iş olanakları geniş bir meslek dalıdır.
Aşçılık mesleğini seçen birey, üretim yaparken hijyen ve sanitasyon kurallarına göre hareket etmeli, bir öğünde sunulan yemekte tüketicinin ihtiyacı bulunan besin öğelerini bir tabakta toplayabilmeli bununla birlikte görsel ve tat alma bakımından tüketicinin zevkine hitap edecek yemek üretimi yapabilmeli ve pişirilen yemeğin somut olmayan kültürel bir değer olduğunu göz önünde bulundurmalıdır. Programımızda, aşçılık mesleğinde istihdam edilecek bireylere bu sektörde ihtiyaç duyacakları gerekli teorik ve uygulama eğitimi verilmektedir.
İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulumuzda verilen eğitimle;
Günümüzde insanlar dışarıda yemek yeme alışkanlığına sahiptir ve bu durum giderek çoğalmaktadır. Aynı zamanda çeşitli uygulamalardan evlere yemek siparişi vermek giderek yaygınlaşan bir durum haline gelmektedir. Bu sebeple bu alanlarda çalışacak eleman arayışı artarak devam edecektir. Bunlarla birlikte televizyon programlarında popülerleşen aşçılık mesleği sayesinde, insanlar iyi yemek ve iyi restoran arayışına girmekte ve bu alana ilgileri artmaktadır.
Yemek yapmayı ve yemeyi seven, takım çalışması yapabilecek, hem zihinsel hem fiziksel olarak çalışabilecek, geniş hayal dünyası ve yaratıcılığı olduğuna inanan, damak tadına güvenen ve sosyalliği ön planda olan kişiler veya bu konuda kendini geliştirmek isteyenler için uygun bir tercih olabilir.
Yükseköğretim düzeyinde önlisans eğitim ile aşçılık alanından mezun olan bireyler “Aşçı” unvanı kazanmaktadır. Mezun olan bireyler;
ÖSYM puan türüne göre aynı puan türünde bütün programlara yatay geçiş yapılabilir.
Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,
Aile ve Tüketici Bilimleri,
Beslenme ve Diyetetik,
Gastronomi,
Gastronomi ve Mutfak Sanatları,
Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.