TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Mimari Restorasyon Bölümünün amacı; kültürel, tarihsel ve çevre mirasının önemli bir bölümünü oluşturan; taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması alanında çalışacak, koruma ve onarım çalışmaları yapabilecek, röleve, restitüsyon önerisini, restorasyon projeleri hazırlayabilen nitelikli teknik elemanlar yetiştirmektir.

Programın Hedefi

Mimari Restorasyon Bölümünün hedefi; anıtsal yapılar ve sivil mimarlık örneklerinin envanter çalışmalarını yapabilen;tarihi konusunda bilgili ve donamlı, mesleki alanda matematik ve fen bilimleri alanlarıyla ilgili ve yeterli alt yapıya sahip olabilen, elle ve bilgisayar destekli mesleki projelerini çizip bunu tatbik becerisi olabilen ve geliştirebilen, bireysel veya çalışma gruplarına uyum sağlayarak çalışabilen, sosyal sorumluluklarını yerine getirebilen, meslek etiğine uyabilen, eğitiminde sürekliliği takip edip teknolojiyi kullanabilen; rölöve çalışması, restitüsyon önerisi ve restorasyon/rekonstrüksiyon projelerini hazırlayabilen; söz konusu projelerin uygulamasında büro ve şantiye ortamında görev alabilen bilgi ve donanıma sahip elemanlar yetiştirmektir.

Teorik ve uygulamalı eğitim-öğretim yapılan bu bölümde öğrenciler, koruma ile ilgili kavramları, bozulmaya yol açan etmenleri; restorasyon ve konservasyon konusunda temel ilke ve yöntemleri; yapı teknolojisi ve konstrüksiyonu; ahşap ve kargir malzeme özellikleri; geleneksel yapı sistem ve elemanları; mimarlık tarihi ve geleneksel el sanatları konusunda eğitilirler. Bunun yanısıra temel teknik resim; bilgisayarda çizim; rölöve çalışmaları; restitüsyon önerisi hazırlama ve restorasyon - renovasyon projeleri hazırlama ve çizimle belgeleme ve anlatım yöntemlerini fotoğraf ve yazılı belgeleme ile destekleme konusunda eğitim alırlar.

Mimari Restorasyon Bölümünde eğitim görmek isteyen kimsenin renk, şekil ve estetik algısına sahip, güzel sanatlara ilgili ve açık havada çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

 

Kariyer Olanakları

Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı müze ve saraylarda veya özel müzelerde, restorasyon ve konservasyon konularında faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşların laboratuar, şantiye ve bürolarında, vakıfların gerçekleştirdiği restorasyon işlerinde, arkeolojik kazı ekiplerinde ve şantiyelerde mimarlar yanında ara teknik personel olarak istihdam edilmektedir.

Çalışma Alanları

Bu bölümden mezun öğrenciler  "Mimari Restorasyon Ön Lisans Programı Mezunu" olurlar ve Restorasyon Teknikeri unvani alırlar. Vakiflar Genel Müdürlüğü' ne bağli bölge müdürlüklerinde görev alabildikleri gibi özel kuruluşlarin laboratuvar, şantiye ve bürolarinda, Kültür ve Turizm Bakanliği'na bağli birimlerde, Milli Saraylar Daire Başkanliği'na bağli saray, kasir, köşklerde, müzelerde, vakıfların gerçekleştirdiği restorasyon işlerinde, arkeolojik kazı ekiplerinde, şantiyelerde ve bürolarda mimarlar yanında teknik eleman olarak  çalişabilirler.

 

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

YGS-5 ile alinan bölümlere geçiş yapabilirler

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

 

DGS Sınavı ile fakültelerin; Mimarlık, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Şehir ve Bölge Planlama,Peyzaj Mimarlığı, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Tezhip, Çini ve El Sanatları, Eski Çini Onarımları, Geleneksel Türk El Sanatları, Geleneksel Türk El Sanatları öğretmenliği, Geleneksel Türk Sanatları vb. lisans programlarına geçiş yapabilirler.