TR EN

GASTRONOMİ KÜLTÜR VE TURİZM DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GMS217 GASTRONOMİ KÜLTÜR VE TURİZM 3 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi FATMA ÖZÇELİK HEPER
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı toplumlar arası farklı kültürlerdeki gastronomik yapı ile turizm örgüsü hakkında bilgi vermektir.
İçerik: Dersin içeriği toplumsal gastronomi kültürleri ve turizm kavramlarını kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Gastronomi kültürünü açıklar.
Turizm, turistik ürün, turistik çekicilik hakkında örnek verir.
Turizmin gastronomi kültürü üzerine etkilerini ortaya koyar.
Gastronomi Turizminin önemi, gastronomi rotaları, gastronomik kimliğin genel özellikleri üzerine tartışır.
Yiyecek, Kültür ve Turizm ilişkisini açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Kaynakların İlgili Bölümleri Ders planı, ders sorumlulukları aktarılır. Kültür ve Gastronomi Turizmi Kavramları Ders anlatımı, slayt sunumu
2 Kaynakların İlgili Bölümleri Turistik Ürün, Çekicilik ve Ağırlamanın Bir Unsuru Olarak Gastronomi Ders anlatımı, slayt sunumu
3 Kaynakların İlgili Bölümleri Gastronomi Turizminin Önemi, Özellikleri, Çeşitleri Ders anlatımı, slayt sunumu
4 Kaynakların İlgili Bölümleri Yiyecek, Kültür ve Turizm İlişkisi Ders anlatımı, slayt sunumu
5 Kaynakların İlgili Bölümleri Kültürel Miras Kapsamında Gastronomi Ders anlatımı, slayt sunumu
6 Kaynakların İlgili Bölümleri Dünyada Gastronomi Rotaları ve Turları, Uluslararası Gastronomi Kültür ve Turizm Ders anlatımı, slayt sunumu
7 Kaynakların İlgili Bölümleri Gastronomi Konulu Festivaller, Gastronomi Müzeleri Ders anlatımı, slayt sunumu
8 - ARA SINAV -
9 Kaynakların İlgili Bölümleri Araştırma Ödevlerinin Sunumu Ders anlatımı, slayt sunumu
10 Kaynakların İlgili Bölümleri Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Gastronomi ve Turizmin Etkisi Karşılıklı Etkileşim ve Tartışma
11 Kaynakların İlgili Bölümleri Gastronomide Trendler Ders anlatımı, slayt sunumu
12 Kaynakların İlgili Bölümleri Gastronomik Kimlik ve Gastronomik Turizm Ürünleri Ders anlatımı, slayt sunumu
13 Kaynakların İlgili Bölümleri Bölgesel Gastronomi Kültürü ile Turist Etkileşiminin Sosyolojik Etkileri Ders anlatımı, slayt sunumu
14 Kaynakların İlgili Bölümleri Sürdürülebilir Turizm Çabaları İçinde Özgün Yemek Kültürü Ders anlatımı, slayt sunumu
15 Kaynakların İlgili Bölümleri Araştırma Ödevlerinin Sunumu Ders anlatımı, slayt sunumu
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi Ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
Kurgun, H. Ve Özşeker, D. B. (2016). Gastronomi ve Turizm, Detay Yayıncılık.
JOTAGS, Süreli Yayın (Dergi).
Orhun, D ve Akıllı, K. (2019). Yedikleriniz Davranışlarınız Olur. Velespit Yayınları. ISBN No: 978-605-82592-8-7

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to define the working areas and responsibilities of all staff working in the food and beverage sector by considering the occupational safety rules
1
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to know the science behind cooking.
0
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to develop healthy, natural, additive-free, original food formulas by understanding the the chemical reactions underlying the cooking process as well as being aware of the effects of various cooking processes on structural, sensory and chemical attributes of food.
0
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to use their knowledge and skills related to gastronomy in the sector by evaluating cultural background of Turkish and World Cuisines
1
2
Will be able to create individual menus using the principle of healthy eating plate.
0
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to prepare projects within the framework of ethical values by following international developments related to gastronomy discipline.
0
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to adapt easily to developments in information and communication Technologies by using life-long learning skills in business or academic life.
0
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to interpret different approaches in interdisciplinary studies or business life by comparing them.
2
2
Will be able to tell the ethical implications of their decisions and actions according to different cultural, social, humanitarian and political perspectives.
3
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to calculate the cost of an accommodation establishment by creating a financial plan.
0
2
Will be able to explain the chemistry of food by using the knowledge of molecular gastronomy.
1
3
Will be able to demonstrate responsible behavior for global environmental issues through their professional career according to sustainability criteria.
2

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 4 52
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 5 35
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 4 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 159
Genel Toplam 159
Toplam İş Yükü / 25.5 6,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0