TR EN

KİMYA DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
KIM111 KİMYA 1 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi SEÇİL KIRLANGIÇ ATAŞEN
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu ders öğrencilere temel kimya kavramları, molekül yapıları ve formülleri, periyodik sistem, kimyasal tepkimeler, çözeltilerin hazırlanması konusunda temel bilgilerin ve genel uygulamaların öğretilmesini amaçlamaktadır.
İçerik: Bu ders temel kimya kavramları, madde ve atomun yapısı, molekül yapıları ve formülleri, periyodik sistem, kimyasal tepkimeler, çözeltilerin hazırlanması, mol, molarite ve % çözelti hesaplamalarını içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Kimyanın temel prensiplerini tanımlar.
Maddeyi sınıflandırır.
Laboratuvar kuralları ve laboratuvar tehlike işaretlerini tanımlar.
Çözelti hazırlama yöntemlerini doğru bir şekilde uygular.
Çözelti derişim hesaplamalarını doğru bir şekilde kullanır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, bireysel araştırma. Kimya ve Bölümle İlişkisi Hakkında Genel Bilgi, Laboratuvar Kuralları Sözlü Anlatım
2 Literatür tarama, bireysel araştırma. Laboratuvar Gereçleri Sözlü Anlatım
3 Literatür tarama, bireysel araştırma. Kimyasal Güvenlik Sembolleri Sözlü Anlatım
4 Literatür tarama, bireysel araştırma. Madde ve Özellikleri Sözlü Anlatım
5 Literatür tarama, bireysel araştırma. Temel Kimya Kanunları Sözlü Anlatım
6 Literatür tarama, bireysel araştırma. Atomlar ve Atom Kuramları Sözlü Anlatım
7 Literatür tarama, bireysel araştırma. Kimyasal Bileşik Çeşitleri ve Formülleri Sözlü Anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, bireysel araştırma. Periyodik Tablo ve Özellikleri Sözlü Anlatım
10 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mol Kavramı ve Kimyasal Bileşikler Sözlü Anlatım
11 Literatür tarama, bireysel araştırma. Kimyasal Tepkimeler ve Eşitlikler Sözlü Anlatım
12 Literatür tarama, bireysel araştırma. Çözeltilerin Sınıflandırılması ve Fiziksel Özellikleri Sözlü Anlatım
13 Literatür tarama, bireysel araştırma. Çözeltilerin Hazırlanması Sözlü Anlatım
14 Literatür tarama, bireysel araştırma. Molar Çözeltiler, Normal Çözeltiler ve hesaplamaları Sözlü Anlatım
15 Literatür tarama, bireysel araştırma. Asitler ve Bazlar Sözlü Anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Petrucci ve ark., (2011). General Chemistry (10th ed.). Toronto: Pearson Canada Inc.
Bağ, H. ve Dolu, G.(Ed.). (2018). Kimya 1 (8. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
Saltan, S., (2019). Laboratuar Teknikleri (6. Baskı). Bursa: Dora Yayıncılık.
Nakiboğlu C., (2020), Genel Kimya 1 (2.Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
It determines the risk by understanding the food regulations and legislation conditions.
0
2
Analyze the characteristic properties of food components.
0
3
They can take samples effectively, collect data through experimentation and analysis.
0
4
Performs microbiological analysis of foods.
0
5
Gains the ability to interpret and evaluate the data obtained.
2
6
They determine the quality control and quality criteria of the products produced in accordance with the technology and preservation techniques in the food field.
0
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Uses basic technical knowledge in basic mathematics and science subjects.
4
2
Has knowledge about food products and ingredients and uses this information in food processing.
4
3
Uses knowledge by doing research with different and up-to-date techniques in the field of food.
2
4
In the field of food, it adopts professional ethics and general moral values.
5
5
Uses food-related microbiological terms.
0
6
Gain knowledge of technology and preservation techniques in the field of food.
0
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
They produce original ideas that can respond to the demands and developments of the food industry and take part in R&D studies.
0
2
They take responsibility in the fields of production and/or R&D in the food industry.
0
3
They use information resources related to food safety and production technologies.
0
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
They take the responsibility of determining their compliance with the relevant legislation by carrying out the prescribed controls and analyzes on foodstuffs and substances and materials in contact with food.
2
2
Evaluates the results within the scope of their responsibilities by conducting experiments in Food Laboratories.
0
3
Uses basic devices and related technologies related to the field in food laboratories.
2
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Applies physical, chemical, sensory and microbiology analyzes in the food laboratory.
3
2
They take part in food hygiene practices.
0
3
She/He takes part in teamwork or works individually within her responsibilities.
4
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
It is aware of the necessity of lifelong learning.
5
2
Maintains, develops and uses professional and academic developments in the field by renewing herself/himself
5
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can prepare presentations by using information technologies effectively.
0
2
Uses visual, written and verbal communication effectively.
0
3
Have foreign language knowledge to follow current studies related to the field.
0
4
Uses information and communication technologies at the basic level required by the field.
0
5
She/He can take part in team work related to her field.
4
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
May take responsibility for observing professional ethics in the field.
4
2
They can take part in the production and quality determination of various food products.
4
3
May have competency in the evaluation of food hygiene and sanitation.
0
4
They can take part in the follow-up and implementation of food legislation.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 2 4 8
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 2 4 8
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 34 0 102
Genel Toplam 102
Toplam İş Yükü / 25.5 4
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0