| Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
|---|---|---|---|---|---|
| BEY348 | BESLENME EPİDEMİYOLOJİSİ | 6 | 2 | 2 | 4 |
DERS BİLGİLERİ |
|
|---|---|
| Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
| Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
| Dersin Türü | Zorunlu |
| Dersin Veriliş Şekli | - |
| Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. HATİCE MERVE BAYRAM |
| Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
| Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
|---|---|
| Amaç: | Beslenme epidemiyolojisi ve halk sağlığı sorunları, diyetisyenin politika planlamasındaki rolü, hastalık epidemiyolojisindeki araştırma yöntemleri ve çeşitli hastalıkların epidemiyolojisine ilişkin bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır. |
| İçerik: | Epidemiyoloji, beslenme epidemiyolojisi, risk grupları, protein- enerji malnütrisyonu, emzirme politikaları, obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, kemik hastalıkları, diş çürükleri, vitamin ve mineral yetersizlikleri epidemiyolojisi, dünyada ve ülkemizde uygulanan beslenme plan ve politikaları ve epidemiyolojik çalışmaların planlanması. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
|---|
| Epidemiyoloji ve beslenme epidemiyolojisini tanımlar. |
| Beslenme sorunları ve risk grupları açısından besin ve beslenme politikalarının önemini savunur. |
| Beslenme epidemiyolojisinde kullanılan araştırma yöntemlerini açıklar ve uygular. |
| Diyetisyenin halk sağlığının geliştirilmesindeki rolünü ve beslenme politikalarının planlanması ve yönetimindeki yerini açıklar. |
| Protein enerji malnütrisyonunu ve epidemiyolojisini açıklar. |
| Obeziteyi ve epidemiyolojisini inceler. |
| Diyabet ve epidemiyolojisini ana hatlarıyla belirtir. |
| Kardiyovasküler hastalıklar ve epidemiyolojisini tanımlar. |
| Kanser ve epidemiyolojisini analiz eder. |
| Kemik hastalıkları ve epidemiyolojisini ilişkilendirir. |
| Diş çürükleri ve epidemiyolojisini açıklar. |
| Vitamin ve mineral yetersizlikleri ve epidemiyolojisini açıklar. |
| Dünyada ve Türkiye'de uygulanan beslenme politikalarını analiz eder ve bu politikaları halk sağlığı ile ilişkilendirir. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
|---|---|---|---|
| Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
| 1 | Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma | Epidemiyoloji ve Beslenme Epidemiyolojisi | Anlatım |
| 2 | Literatür Tarama | Beslenme Epidemiyolojisinde Araştırma Yöntemleri | Anlatım |
| 3 | Literatür Tarama | PEM ve Epidemiyoloji, Ödev Verilmesi | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 4 | Literatür Tarama | Obezite ve Epidemiyoloji | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 5 | Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma | Diyabet ve Epidemiyolojisi | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 6 | Literatür Tarama, Bireysel Araştırma | Kardiyovasküler Hastalıklar ve Epidemiyolojisi | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 7 | Bireysel Araştırma | Kanser ve Epidemiyolojisi | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 8 | Bireysel Araştırma | Kemik Hastalıkları ve Epidemiyolojisi | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 9 | Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma | Diş Çürükleri ve Epidemiyolojisi, Ödev Teslim | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 10 | - | ARA SINAV | - |
| 11 | Literatür Taraması, Web Tabanlı Araştırma | Suda Çözünen Vitamin Eksiklikleri ve Epidemiyoloji | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 12 | Web Tabanlı Araştırma | Yağda Çözünen Vitamin Eksiklikleri ve Epidemiyoloji | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 13 | Literatür Taraması, Bireysel Araştırma | Makromineral Eksiklikleri ve Epidemiyoloji | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 14 | Literatür Taraması | Mikromineral Eksiklikleri ve Epidemiyoloji | Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
| 15 | Bireysel Araştırma | Büyük Ölçekli Beslenme Epidemiyolojisi Araştırmaları | Anlatım, Tartışma |
| 16 | - | FİNAL | - |
| 17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
|---|
| Baysal, A., Aksoy, M., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., & Besler, T. (2018). Diyet el kitabı. Hatiboğlu Yayınevi. |
| Mahan, L. K., Escott-Stump, S., Raymond, J. L., & Krause, M. V. (2012). Krause's food & the nutrition care process [E-book]. Elsevier Health Sciences. |
| Bonita, R., Beaglehole, R., & Kjellström, T. (2006). Basic epidemiology (2nd ed.). World Health Organization. |
| Raymond, J. L., & Morrow, K. (2023). Krause And Mahan’s Food & The Nutrition Care Process (16th ed.). Elsevier. |
| Preedy, V. R., Watson, R. R., & Martin, C. R. (Eds.). (2010). Handbook of Behavior, Food, and Nutrition [Electronic book]. Springer |
| Gibson, R. S. (2005). Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
||||
|---|---|---|---|---|
| Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama | Sınav Yapılma Şekli |
| (0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
|---|---|---|---|---|---|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| BİLGİ | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kuramsal | |||||||
| Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 |
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, Beslenme ve Diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
|
5 | |||||
| 2 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
|
4 | |||||
| BİLGİ | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Olgusal | |||||||
| Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 |
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullanır.
|
1 | |||||
| BECERİLER | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Bilişsel | |||||||
| Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 |
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirler.
|
1 | |||||
| 2 |
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklar.
|
4 | |||||
| BECERİLER | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Uygulamalı | |||||||
| Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
|
0 | |||||
| YETKİNLİKLER | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
| Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgi ve becerileri uygular.
|
4 | |||||
| 2 |
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
|
4 | |||||
| YETKİNLİKLER | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Öğrenme Yetkinliği | |||||||
| Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 |
Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirir.
|
3 | |||||
| YETKİNLİKLER | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
| Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 |
Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
|
0 | |||||
| 2 |
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
|
3 | |||||
| YETKİNLİKLER | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
| Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
| 1 |
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
|
0 | |||||
| 2 |
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
|
0 | |||||
| 3 |
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
|
0 | |||||
| 4 |
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
|
0 | |||||
| 5 |
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
|
0 | |||||
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
|---|---|---|---|
| Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
| Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
| Ders | 14 | 2 | 28 |
| Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
| Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
| Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
| Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
| Okuma | 0 | 0 | 0 |
| Ödev | 1 | 10 | 10 |
| Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
| Seminer | 0 | 0 | 0 |
| Staj | 0 | 0 | 0 |
| Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
| Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
| Uygulama | 0 | 0 | 0 |
| Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
| Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
| Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
| Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
| Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
| Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı Hazırlığı | 14 | 2 | 28 |
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 1 | 7 |
| Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
| Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
| TOPLAM | 52 | 0 | 103 |
| Genel Toplam | 103 | ||
| Toplam İş Yükü / 25.5 | 4 | ||
| Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 4,0 |