TR EN

KARŞILAŞTIRILMALI SİYASET DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
SBU220 KARŞILAŞTIRILMALI SİYASET 4 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. NEZİHA MUSAOĞLU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Dersin amacı, modern toplumla birlikte ortaya çıkan farklı siyasal sistemlerin ve bu sistemleri ortaya çıkaran tarihsel, politik, ekonomik koşullar ışığında günümüzün siyasi sistemleri arasında derinlikli karşılaştırmalar yapmaktır.
İçerik: Dersin içeriği, siyasal rejimler ve devlet-hükümet türlerine dair sınıflandırmalar, benzerlik ve farklılıkların yanı sıra bu kavramlar çerçevesinde dünyanın önde gelen siyasal sistemlerinin karşılaştırılmasını kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Siyaset biliminin temel kavramlarını siyasi sistemlerin karşılaştırmalı analizlerinde kullanır.
Karşılaştırmalı siyaset yöntemlerini kullanarak farklı ülkelerin yönetim tarzlarındaki ortak yapıları özetler ve açıklar.
Devlet ve toplum arasındaki ilişkileri farklı siyasi sistemleri dikkate alarak karşılaştırır.
Parti sistemleri ile sivil toplum kuruluşlarının durumu açısından farklı siyasi sistemleri karşılaştırır.
Farklı siyasi sistemlerde siyasi topluluk ve güçler dengesinin (yasama, yürütme, yargı) anayasal tanımlarını ve birbirlerine karşı konumlarını tartışır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Karşılaştırmalı Siyasete giriş: Dersin amacı ve ders programı, ders boyunca sık kullanılacak kavramlarla ilgili özet bilgilendirme. Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
2 Konuyla ilgili ders notu okuma Demokratik Rejimler, Hükümet Sistemleri, Seçim Sistemleri Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
3 Konuyla ilgili ders notu okuma Yöntem Olarak "Karşılaştırma" Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
4 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı: Magna Carta, Parlamentonun Ortaya Çıkışı, Parlamentonun Demokratikleşmesi, Siyasal Sistemin Anahtar Kurumları (Monarşi, Kabine, Partiler), Parti Sistemi, Sivil toplum Kurumları Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
5 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Amerika Birleşik Devletleri: Siyasal Kültür, Siyasal Yapısı(Kongre ve Yürütmenin yapısı, işleyişi ve birbirleriyle olan ilişkileri) Parti Sistemi, Sivil Toplum Anlayışı ve Siyasal Sisteme Etkisi Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
6 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Fransa Cumhuriyeti: Siyasal Tarih( Mutlakiyetçi Dönem, Devrim Süreci, Numaralı Cumhuriyetler Dönemi), Anahtar Kurumlar(Yasama ve Yürütme), Parti Sistemi, Siyasal Parçalanmışlık ve Sivil Toplum Anlayışı Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
7 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Federal Almanya Cumhuriyeti: Siyasi Tarihi, Siyasi Kültürü ve Devlet Anlayışı, Yasama ve Yürütme Yapısı, İşleyişi ve Birbirleriyle Olan İlişkileri, Parti Sistemi ve Sivil Toplum Anlayışı Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
8 - ARA SINAV -
9 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Demokratik Rejimlerin Karşılaştırılması Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
10 Konuyla ilgili ders notu okuma Otoriter ve Totaliter Rejimler Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
11 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Rusya Federasyonu: Siyasal Tarih(Çarlık Rusyası, Bolşevik Devrimi ve SSCB Dönemi, SSCB’nin Dağılması ve Rusya Federasyonu’nun Kurulması), Siyasal Kültürü, Siyasal Yapısı(Merkezileşmiş Federal Sistem, Yasama ve Yürütme yapısı ve birbirleriyle olan ilişkileri), Parti Sistemi ve Sivil Toplum Anlayışı Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
12 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Çin Halk Cumhuriyeti: Siyasal Tarih(Bürokratik İmparatorluk, Modernleşme Dönemi Siyasal Gelişmeler, Halk Cumhuriyetinin Kuruluşu ve Mao Sonrası Dönem), Siyasal Kültür, Milliyetçilik, Maoizm ve Oluşan Çoğulculuk, Anahtar Kurumlar: Ulusal Halk Kongresi, Daimi Komite, Cumhurbaşkanı, Devlet Konseyi, Parti Sistemi: ÇKP ve Diğer Partilerin İşleyiş ve İlişkileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Durumu Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
13 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma İran İslam Cumhuriyeti: Siyasal Tarih(Batının Nüfuzu, Pehlevi Dönemi, Devrim Süreci, Devrim ve Devrim Sonrası Gelişmeler) Siyasal Kültürü ve İran Milliyetçiliği ve Siyasi Bir İdeoloji Olarak İslam, Velayet-I Fakih Teorisi, Dini Rehber, Dini Rehber’e Bağlı Meclisler, Yasama ve Yürütme Organları, İşleyişleri ve Birbirleriyle Olan İlişkileri, Siyasal örgütlenme ve Partilerin Durumu, Sivil Toplum Anlayışı Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
14 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma İsrail Devleti: İsrailoğullarının Tarihsel Geçmişi, Siyasal Siyonizmin Doğuşu ve İsrail Devleti’nin Kuruluşu, Siyasal Yapı ve İşleyişi(Yasama ve Yürütme Yapısı ve Birbirleriyle olan İlişkileri), Siyasal Parti Sistemi ve Sivil Toplum Anlayışı Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
15 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Otoriter Rejimlerin Karşılaştırılması ve Genel Değerlendirme Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Roskin, M. G. (2016), Çağdaş Devlet Sistemleri, Adres Yayınları.
Aykaç, B. (2015), Çağdaş Siyasal Sistemler, Alter Yayıncılık.
Powell, G. B. , Dalton, R.J. ve Strøm, K. (2011), Comparative Politics Today: A World View, Longman.
Ataöv, T. (2014), Federasyon Başkanlık Yarı-Başkanlık, Destek Yayınları.
Yazıcı, S. (2016), Başkanlık ve Yarı-Başkanlık Sistemleri, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Hauss, C. (2012), Comparative Politics: Domestic Responses to Global Challenges, Wadsworth.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define the basic theoretical, political, economic and administrative theories used in the field of Political Science and International Relations.
3
2
Explain the political history, political ideas, intellectual accumulation of understanding international relations and the way that the history of diplomacy has passed from past to present.
2
3
List the norms of universal law and human rights, the principles of the modern legal system, the names of modern bureaucratic and administrative structures.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Explain the Turkish state tradition, the influence of Islam, the accumulation of political thought and its historical background, and compare this accumulation with the current approaches.
2
2
Evaluate the chronological development of relations between political and diplomatic developments and political / diplomatic facts / events / ideas / actors from past to present.
3
3
Analyze the structure and functioning of actors, organizations and organizations that determine international relations.
4
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
In the light of current theoretical debates, apply relevant concepts to current political and international developments.
4
2
Evaluate the Turkish political tradition, developments with the Turkic community.
3
3
Use information on the field when comparing the administrative structures of different countries and their diplomatic traditions.
5
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Formulate the current political developments, developments and arrangements in international relations in the historical and theoretical accumulation.
3
2
Analyze the functioning of modern political regimes in the light of political and public bureaucratic structures, regulations and developments.
5
3
Examine and analyze current political developments in the Balkans, the Middle East, Central Asia, North Africa and the Caucasus in terms of both Turkish political history and international relations discipline.
0
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
To conduct a field-specific study individually and to complete it with discipline and responsibility.
3
2
To assume duties and responsibilities in a team work as leader or team member and to fulfil them flawlessly.
3
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow the political and administrative developments in the international political system and the bureaucratic organizations operating in this system.
2
2
Examine the international problems and conflicts, and the problems in the field of administration and politics in detail.
2
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow the current developments in the field of Political Science and International Relations and collaborate with leading names in the field.
2
2
Examine and analyze academic resources and the written and oral studies on the political developments in the region and the world, especially in the Middle East.
0
3
Debate in the field of political science and public administration with different target groups in multicultural environments.
3
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
With the current historical and theoretical knowledge of the field, suggest sustainable, organizational and administrative arrangements aimed at meeting specific goals and solving certain problems.
3
2
Using the theoretical, economic, political and managerial knowledge, and produce reports on current developments, conflicts and agreements in geography related to world politics and especially in the Middle East.
3
3
Construct arguments on the current developments in Turkish politics in the light of the laws, regulations, and the important changes in the constitution and administrative law that determine Turkish political life and foreign relations.
4

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 6 78
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 20 20
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 10 10
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 31 0 152
Genel Toplam 152
Toplam İş Yükü / 25.5 6
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0