SENARYO DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. GÖRKEM GÜLAY DOĞAN ATICI
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. GÖRKEM GÜLAY DOĞAN ATICI

Amaç: Bu ders ile; Sinema ve TV yapımlarında yapım ve yönetim aşamasının temeli sayılabilecek ‘senaryo’nun teknik, uygulayımsal ve sanatsal boyutlarıyla kavratılması ve uygulamaların yapılarak öğrencilerde senaryo yazma yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu dersin içeriğini; Senaryo kavramı ve yaratıcı yazma için yazmaya hazırlık aşamalarının anlatılması, Senaryo yazımındaki terminoloji anlatan kavramlar nelerdir ? Terminolojik kavramların yazmaya etkisi nedir?, Hikâye yazma ve sinopsis(taslak hikâye) yazma arasındaki farkların anlaşılması, sinopsis yazmaya başlangıç evresinin uygulama ile açıklanması, Sinopsis, treatman, çekim senaryosu arasındaki farkların anlaşılır örneklerle kavratılması, Hikayede konu, senaryoda konu arasındaki farkların örnekler aracılığı ile açıklanması ve konu bulma çalışmasının uygulama ile anlatılması, Tema belirlemenin konu ile bağlantısının açıklanması ve başarılı tema seçimin konu anlatıma ve olay örgüsüne etkisinin kavratılması, Senaryo yazarken dramatik kurgu, olay örgüsü ve çatışmanın öneminin açıklanması ve birlikte bu kavramların örneklerinin oluşturulması, Senaryo yazımının en küçük birimi olan çekim(shot) ve sırası ile sahne,sequance ve part arasındaki bağlantıların anlatılması, Senaryoda karakter nasıl oluşturulur ve hikâye oluşturmaktan dekupaj(çekim senaryosu) aşamasına kadar karakterin konunun anlatım aracı olarak etkisinin kavratılması, Teknik anlamda etkilerin senaryoda konu anlatımı, atmosfer oluşturulmasına etkileri nelerdir? Bu konunun örnekler üzerinden açıklanması, Senaryoda ana karakter ve yan karakterlerin çatışma oluşturmasına etkisi, hayali karakterler ve hayali çatışmalar atmosfer oluşturarak nasıl oluşturulur? Atmosfer oluşturmanın karakter,zaman ve mekân üzerinden kurgulanması nasıldır? Uygulama yaptırılarak kavratılması, Zaman ve mekân olgusunun senaryodaki önemi nedir? Mekan algısındaki atlamaların ve zaman algısındaki değişimlerin senaryo diline etkisi nelerdir? Açıklanması ve uygulama ile kavratılması, Senaryo yazarken karakter gözünden, mekanın gözünden,zamanın penceresinden nasıl farklı senaryolar yazılır? Bu ayrımlar nasıl olabilir, uygulama ile anlaşılır kılınması.Ses ve müzik kullanımı senaryonun anlattığı bütünü nasıl farklı kılar? Bu sorunun cevabı üzerinden uygulamalar üzerinden bir algı oluşturulması, Teknik anlamda senaryo yazımındaki farklar nasıl ortaya çıkar, senaryo yazım formatlarının anlatılması, çekim senaryosu örneklerinin anlatılması ve bu kavramların anlaşılır olmasının sağlanması konuları oluşturmaktadır.

Kuramsal anlamda senaryo yazma sürecinin tekniklerini öğrenir.
Senaryonun yapım ve yönetim aşamasındaki temel önemini kavrar.
Sinema filmi, dizi, reklam filmi ve kliplerdeki senaryo yazımındaki ortak ve farklı noktaların ayrımını yapar.
Senaryo yazma öncesi çalışmaların ve film okumalarının katkılarını kavrar.

1 - Senaryo kavramının açıklanması. Senaryoyu geliştirecek fikrin yakalanması. Anlatım
2 Kaynak Taraması Uyarlama senaryo türleri ve kısa film senaryolarında yapı Anlatım
3 Kaynak Taraması Klasik Anlatı Yapısının Örnekler Üzerinden Açıklanması Anlatım
4 Kaynak Taraması Klasik Anlatı Yapısının Temel Özellikleri Anlatım
5 Kaynak Taraması Senaryo ile İlgili Temel Kavramlar Anlatım
6 Kaynak Taraması Senaryo ve Fransız Format Anlatım
7 Kaynak Taraması Senaryo ve Amerikan Format Anlatım
9 Kaynak Taraması Senaryoda karakter nasıl oluşturulur? Anlatım
10 Kaynak Taraması Tip ve Stereotip Kavramı Anlatım
11 Kaynak Taraması Film Gösterimi Anlatım
12 Kaynak Taraması Örnek Film Üzerinden Uygulamalı Senaryo Çözümlemesi Anlatım
13 Kaynak Taraması Senaryoda zaman kullanımı Anlatım
14 Kaynak Taraması Film Gösterimi ve Örnek Film üzerinden Senaryoda Mekan Kullanımı Anlatım
15 Kaynak Taraması Senaryo yazımında göz önünde bulundurulması gereken özellikler Anlatım

Akyürek, F. (2004). Senaryo Yazarı Olmak. İstanbul: Mediacat Yayıncılık
Miller, w. (2009). Senaryo Yazımı. İstanbul: Hayalperest Yayınevi
Edgar-Hunt, R. & Marland, J. & Richards, J. (2014). Film Yapımında Senaryo Yazımı. İstanbul: Literatür Yayınları

Kuramsal anlamda radyo-televizyon bölümünün ilgili alanlarda çalışabilecek düzeyde bir yeterliğe sahip olmasının sağlanması ve bu yeterlik düzeyinin yaratıcı fikirlerle ilişkisinin kavratılması
Bilgi iletişim teknolojilerinin oldukça gelişkin olduğu günümüzde bu bölümden mezun kişiler, bilgi sahibi kişiler olarak yetiştirilmeli ve olgusal anlamda medya okur yazarlığının daha üst bir seviyeye çıkmasını sağlayacak bir kalite seviyesi oluşturmalıdır.
Kuramsal anlamda kitle iletişim araçlarında çalışabilecek düzeyde insanları yetiştirebilmek ve teorik anlamda kendini yenileyebilen ve vizyonu geniş bakış açılarını oluşturmak..
Radyo ve Televizyon bölümlerinden mezun kişilerin uygulama yapma anlamında çeşitli olanaklara sahip olmaları ve okuldan mezunn olduklarında bu uygulamalar ışığında medyada çalışabilecek becerilere sahip olmaları gerekmektedir.
Bağımsız çalışma becerisine sahip ve özgün çalışmalar yapabilecek bireyler yetiştirmek ve sorumluluk alabilen kişilerin medyada yer almasını sağlamak.
Öğrenmenin bir süreç olduğunu yetkinlik düzeyinde anlayabilen ve öğrenmenin yeniliklere açık olmak olduğunu analiz edebilen kişilerin kitle iletişim araçlarında çalışmalarını sağlayabilmek.
İletişimin sosyal bir beceri olarak tanımlanabileceği çağımızda, sosyal yetkinliğe sahip bireylerin medyada gelişim sağlamalarını hedef olarak oluşturabilmek.
Medyada yer alan kişilerin alana özgü yetkinliklerini üst düzey bir noktaya taşıyabilmek ve alanlarında başarılı bireylerin istihdamının fazlalaşmasını sağlamak.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,9