TR EN

MUTFAK ÜRÜNLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
ASP106 MUTFAK ÜRÜNLERİ 2 3 2 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. ZEYNEP KURHAN
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. SEMANUR ÖNAL
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Dersin amacı; öğrencilerin temel mutfak teknikleri ve ürünleri ile ilgili bilgi verip uygulamasını yaptırmaktır.
İçerik: Bu dersin içeriğinde; temel pastahane teknikleri, talı-tuzlu kurabiye yapımı, çırpılarak hazırlanan hamurlar, tatlı-tuzlu kek yapımı, sütlü tatlılar, ulusal ve uluslararası sütlü tatlı yapımı, şerbetli tatlılar, şerbetli tatlı yapımı, Türk mutfağının genel özellikleri,pilav yapım teknikleri, pilav yapımı, salata ve meze yapımı, Türk mutfağına özgü kebap, et ve sakatat yemeği yapımı, kebap, et ve sakatat yemeği konuları işlenecektir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Mutfak uygulama alanında kullanılan temel kavramları tanımlar.
Temel pastahane teknikleri tanımlar.
Temel pastahane tekniklerini uygular.
Türk mutfağının temel özelliklerini açıklar.
Pilav yapım tekniklerinde kullanılan kavramları tanımlar.
Pilav yapım tekniklerini uygular.
Salata ve meze yapımı ile ilgili teknik kavramları açıklar.
Salata ve meze yapım tekniklerini uygular.
Türk mutfağına özgü kebap,et ve sakatat yemekleri ile ilgili kavramları tanımlar.
Türk mutfağına özgü kebap,et ve sakatat yemekleri ile ilgili teknikleri uygular.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Temel pastahane teknikleri Anlatım, Soru-Cevap
2 Literatür araştırması Talı-tuzlu kurabiye yapımı Gösterip yaptırma
3 Literatür araştırması Çırpılarak hazırlanan hamurlar Anlatım, Soru-Cevap
4 Literatür araştırması Tatlı-tuzlu kek yapımı Gösterip yaptırma
5 Literatür araştırması Sütlü tatlılar Anlatım, Soru-Cevap
6 Literatür araştırması Ulusal ve uluslararası sütlü tatlı yapımı Gösterip yaptırma
7 Literatür araştırması Şerbetli tatlılar Anlatım, Soru-Cevap
8 - ARA SINAV -
9 Literatür araştırması Şerbetli tatlı yapımı Gösterip yaptırma
10 Literatür araştırması Türk mutfağının genel özellikleri Pilav yapım teknikleri Anlatım, Soru-Cevap
11 Literatür araştırması Pilav Yapımı Gösterip yaptırma
12 Literatür araştırması Salata ve meze yapımı Anlatım, Soru-Cevap
13 Literatür araştırması Salata ve meze yapımı Gösterip yaptırma
14 Literatür araştırması Türk mutfağına özgü kebap, et ve sakatat yemeği yapımı Anlatım, Soru-Cevap
15 Literatür araştırması Kebap, et ve sakatat yemeği Gösterip yaptırma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Türkan, C.(2006). Yemek repertuarı. Değişim Yayınları. Candaş, G.(1990). Bereketli olsun. Ankara. Öğretim görevlisinin notları ve reçeteleri

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
HAS A BASIC KNOWLEDGE ABOUT THE THEORIES, FACTS AND GENERAL PRINCIPLES OF COOKING.
5
2
HAS A KNOWLEDGE ABOUT THE PREPARATIONS, PROFESSIONAL STANDARDS AND PRACTISE IN COOKING FIELD
5
3
HAS A KNOWLEDGE ABOUT THE INTERNAL AND EXTERNAL EFFECTS OF THE ORGANIZATIONS IN COOKING FIELD
5
4
HAS A KNOWLEDGE ABOUT THE PROCESS OF SERVICE AND OPERATIONS OF COOKING FIELD.
5
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
PERFORMS THE PROCESS OF SERVICE AND OPERATIONS OF COOKING FIELD.
4
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
MEETS THE NEEDS AND REQUESTS OF THE CUSTOMERS BY SATISFACTORY, EVALUATES, DEVELOPS AND PRODUCES SOLUTIONS TO PREVENT THE PROBLEMS WHICH COULD AFFECT THE PROCESS OF SERVICE.
5
2
FOLLOWS THE CHANGES OF INTERNAL OR EXTERNAL ENVIRONMENT IN THE ORGANIZATIONS IN HIS/HER FIELD, MAKES RATIONALIST ANALYSIS, INTERPRETS, MAKES A DECISSION AND ACCOMODATES HIMSELF/HERSELF ACCORDING TO THOSE CHANGES
5
3
MAKES SELF EVALUATION AND DRAWS CONCLUTIONS OUT OF PRACTISES.
5
4
DETERMINES THE PROBLEMS IN HIS/HER FIELD, PRODUCES SOLUTIONS AND PRESENTS.
5
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
USES THE KNOWLEDGES OF COOKING ACQUIRED IN BUSINESS ENVIRONMENT AND VOCATION.
5
2
ACQUIRES KNOWLEDGE ABOUT THE PHSICAL ENVIRONMENT, EQUIPMENTS AND DEVICES AND TECHNOLOGY IN COOKING FIELD, HOW TO USE AND PROTECT THEM BY MAINTAINING..
5
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
WORKS STAND-ALONE WHILST PERFORMING HIS DUTY IN HIS/HER FIELD.
3
2
WORKS AS A MEMBER OF THE TEAM AND TAKES RESPONSIBILITY.
5
3
MANAGES HIS/HER TECHNICAL AND PROFESSIONAL DUTIES IN A COMPLICATED AND UNFORSEEN EVENTS.
5
4
TRACKS THE DEVELOPMENTS AND PRACTISES IN HIS/HER FIELD AND USES THEM IN HIS/HER JOB.
5
5
HELPS THE DEVELOPMENT OF HIS/HER COLLEAGUES’ VOCATIONAL KNOWLEDGES AND SKILLS AND EVALUATES THEIR PERFORMANCES EQUALLY.
5
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
LEARNS HIMSELF/HERSELF, MANAGES HIMSELF/HERSELF AND HIS/HER TIME AND EVALUATES HIS/HER SUCCESS.
5
2
TRACKS ACTUAL DEVELOPMENTS RELATED TO HIS/HER FILED AND JOB.
4
3
ALWAYS UPDATES AND DEVELOPS HIS/HER KNOWLEDGE, SKILLS AND PROFESSIONAL COMPETENCE RELATED TO HIS/HER FIELD WITH THE SENSE OF LEARNING DURING HIS/HER WHOLE LIFE.
5
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
EFFECTIVELY COMMUNICATES INTERPERSONAL AND INTERCULTURAL.
3
2
PREPARES REPORTS IN HIS/HER FIELD, PRESENTS HIS/HER KNOWLEDGES, CONTROVERSY AND ANALYSIS TO THE PROFESSIONALS AND TO THE ONES OUT OF HIS/HER FIELD IN VARIABLE WAYS.
2
3
USES THE SOFTWARES, INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES RELATED TO HIS/HER FIELD AT LEAST ON THE BASIC LEVEL OF THE EUROPEAN COMPUTER DRIVING LICENCE.
0
4
FOLLOWS THE INNOVATIONS IN HIS/HER SERVICE FIELD, JOB AND VOCATION AND COMMUNICATES IN A FOREIGN LANGUAGE AT LEAST ON THE LEVEL OF GENERAL A2 OF THE EUROPEAN LANGUAGE PORTFOLIO
0
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
ADHERES TO ETHIC VALUES IN HIS/HER FIELD.
5
2
MINDS HIS/HER PERSONAL CARE, HYGIENE, DRESS AND FINERY AND OUTLOOK LIKE THE WAY HIS/HER FIELD REQUIRES.
5
3
DOES HIS/HER JOB WITHIN THE VOCATIONAL STANDARDS AND LEGALITY.
5
4
PAYS ATTENTION TO THE DIFFERENCES AMONG THE PEOPLE AND CULTURES, SHOWS RESPECT AND TOLERANCE.
4
5
MAKES EVALUATION OF HEALTH CARE, SAFETY AND RISK ANALYSIS IN HIS/HER FIELD.
4
6
PAYS ATTENTION TO HUMAN HEALTH, SOCIAL AND NATURAL ENVIRONMENT WHILE WORKING IN HIS/HER FIELD.
4

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 2 3 6
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 2 28
Ödev 2 3 6
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 7 3 21
Yerinde Uygulama 1 3 3
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 56 0 150
Genel Toplam 150
Toplam İş Yükü / 25.5 5,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0