Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY347E | COMMUNITY NUTRITIONAL ASSESSMENT | 5 | 2 | 2 | 4 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | İngilizce |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Öğr.Gör. MÜNEVVER BAŞAK ONAT |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Toplum beslenmesi, toplum sağlığı diyetisyeni kavramları ve bireysel ve toplumsal düzeyde ihtiyaçları belirleme, besin tüketim durumunu izleme ve değerlendirmeye ilişkin bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Toplum beslenmesi, beslenme durumunu saptama yöntemleri, yetişkin, yaşlı ve çocuklarda antropometrik ölçümler, vücut bileşiminin laboratuvar yöntemleri ile saptanması, klinik bulgular, biyofizik ve biyokimyasal testler, besin tüketim araştırmaları, beslenme durumunu tarama araçlar ve diyet kalite indeksleri, bilgisayar tabanlı uygulamalar ile diyetin enerji ve besin ögesi içeriğinin hesaplanması, sağlıklı besin seçimi, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme politikaları. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Toplum beslenmesi ve toplum sağlığı diyetisyeni kavramlarını tanımlar. |
Toplumda beslenme durumunu saptama yöntemlerini kullanır ve beslenme durumunu ölçer. |
Çocuk, yetişkin ve yaşlılarda vücut bileşimini ölçer ve referans değerlerle karşılaştırır. |
Psikososyal, klinik ve biyokimyasal testleri kullanır ve beslenme durumunu ölçer. |
Besin tüketimini saptama yöntemlerini takip eder. |
Besin tüketimi analiz programlarını ve yapay zeka programlarını kullanarak besin tüketimini ölçer. |
Farklı diyet kayıt yöntemleri aracılığıyla besin tüketimini ölçer ve ulusal/uluslararası referanslara göre analiz eder. |
Beslenme durumunu tarama testlerini keşfeder ve güvenli tarama testlerini seçer. |
Diyet kalite indekslerini kullanarak beslenme durumunu ölçer. |
Ulusal, hane halkı ve bireysel düzeyde besin tüketim durumunun değerlendirilmesini birbirinden ayırt eder ve yöntemlerini açıklar. |
Beslenme araştırmaları için anket formu hazırlayarak elde ettiği sonuçları değerlendirir. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması: Giriş | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
2 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Toplum Beslenmesi ve Toplumda Beslenme Durumunu Saptama Yöntemleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
3 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Antropometrik Ölçümler (Yetişkin) | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
4 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Antropometrik Ölçümler (Çocuk) ve WHO ANTHRO Programı | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
5 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Antropometrik Ölçüm Uygulamaları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
6 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Psikososyal ve Klinik Değerlendirme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
7 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Biyokimyasal Yöntemler | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Besin Tüketiminin Saptanması | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
10 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Besin Tüketimi Analiz Programları ve Yapay Zeka | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
11 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Yetişkinlerde Beslenme Durumu Tarama Testleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
12 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Çocuklarda Beslenme Durumu Tarama Testleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
13 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyet Kalite İndeksleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
14 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Sağlık Araştırmaları ve Beslenme Durumunun Saptanması | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
15 | Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Durumunun Saptanması Uygulamaları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Baysal, A., ve ark. (2018). Beslenme durumunun saptanması. In Diyet el kitabı (10. baskı). Hatiboğlu Yayınları. |
Mahan, L. K., Escott-Stump, S., Raymond, J. L., & Krause, M. V. (2012). Krause's food & the nutrition care process [E-book]. Elsevier Health Sciences. |
Dubois, D. J., Ibarluzea, I., & Winjkoop, I. (2016). Today’s nutrition and tomorrow’s public health: Challenges and opportunities. Frontiers Media SA. ISBN: 9782889198184. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
|
4 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
|
5 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 4 | 2 | 8 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 14 | 2 | 28 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 62 | 0 | 108 |
Genel Toplam | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 4,2 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 4,0 |