SOSYAL HİZMET KURAMLARI II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Prof.Dr. İSMET GALİP YOLCUOĞLU

Amaç: Sosyal hizmetin teorik bakış açıları çerçevesinde sosyal hizmet müdahalelerinde kullanılan temel teori ve yaklaşımlarla ilgili bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Genelci sosyal hizmet anlayışı doğrultusunda geliştirilen temel sosyal hizmet teorileri, mikro düzeyde (bireylerle çalışma) kullanılan teori ve yaklaşımlar, sosyal hizmetlerden yararlanma ilke ve teknikleri.

Sosyal hizmet kuramlarını açıklar.
Sosyal hizmet kuramlarını mikro düzeyde uygular.
Problem alanına göre kullanılacak teorileri kategorize eder.
Sosyal hizmet uygulaması ve kuramları arasındaki ilişkiyi ilişkilendirir.

1 Literatür Tarama Öğrencilerle Tanışma, Dersin İçeriği İle İlgili Genel Olarak Bilgilendirme ve Kaynak Tanıtımı Anlatım, Tartışma
2 Literatür Tarama Grupla Çalışmaya İlişkin Temel Bilgiler (Tanımı, Amaçları, Yararları…) Anlatım, Tartışma
3 Literatür Tarama Grup Türleri Anlatım, Tartışma
4 Literatür Tarama Grupla Sosyal Çalışma Aşamaları ve Grup Dinamikleri Anlatım, Tartışma
5 Literatür Tarama Grupla Sosyal Çalışmada Terapötik Faktörler Anlatım, Tartışma
6 Literatür Tarama Grup Çalışması Planlama I Anlatım, Tartışma
7 Literatür Tarama Grup Çalışması Planlama II Anlatım, Tartışma
9 Literatür Tarama Grup Çalışmasında Problem Durumlarıyla Başa Çıkmak Anlatım, Tartışma
10 Literatür Tarama Grup Çalışmasında Kullanılan Teknikler Anlatım, Tartışma
11 Literatür Tarama Grup Çalışmasında Kullanılan Teknikler Anlatım, Tartışma
12 Literatür Tarama Grup Çalışmasında Kullanılan Kuramlar Anlatım, Tartışma
13 Literatür Tarama Grup Çalışmasında Kullanılan Kuramlar Anlatım, Tartışma
14 Literatür Tarama Grup Çalışmasında Kullanılan Kuramlar Anlatım, Tartışma
15 Literatür Tarama Genel Tekrar Anlatım, Tartışma

Kut, S. (1998). Sosyal Hizmet Mesleği: Temel Nitelikleri, Müdahale Yöntemleri. Hacettepe Üniversitesi Yayını
Duyan, V. (2010). Sosyal Hizmet: Temelleri, Yaklaşımları, Müdahale Yöntemleri. Ankara Sosyal Hizmet Uzmanları Genel Merkezi Yayınları
Robert.L, Massob Ed E. Jacobs,Riley L. Harvill, Christine J. Schimmel. (2014). Grup Danışmalığı Stratejiler ve Beceriler. Pegem Akademi

Sosyal hizmetler alanındaki temel ve güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve multimedya eğitim araç gereçleri ile diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
Bilginin doğası, kaynağı, sınırları, doğruluğu, güvenilirliliği ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.
Sosyal hizmetler alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.
Sosyal hizmetler alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel olarak kanıtlanmış verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı mesleki ve etik değerleri gözeterek çözüm önerileri geliştirir, bilgiyi paylaşır, ekip çalışması yapar.
Sosyal hizmetler ve araştırma alanı ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanır.
Sosyal hizmetler alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik eğitim yapar.
Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
Sosyal hizmetler alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzeydeki bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
Sosyal hizmetler alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir.
Sosyal hizmet alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğin gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışı devam ettirir.
Sosyal hizmetler alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır, ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler.
Sosyal hizmetler alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek, ekip çalışması içinde ve sürecin etkin bir elemanı olarak uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
Sosyal hizmetler alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.

Toplam İş Yükü / 25.5 6,1