MARKA YÖNETİMİ STRATEJİLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. EMEL TOZLU ÖZTAY
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi HANDE AYHAN GÖKCEK

Amaç: Dersin amacı; marka kavramını doğru şekilde kavrayarak, marka yönetimi hakkında uygulamaya geçirebilecekleri bilgilerin sunulması hedeflenmiştir.
İçerik: Dersin içeriği; markaya ilişkin kavramlar ve stratejik marka yönetim süreci farklı boyutlarıyla ele alınmakta ve örnek olaylar çerçevesinde yapılan incelemeleri kapsamaktadır.

Marka ile ilgili temel kavramları açıklar.
Tüketicilerde satın alma kararında markanın etkisini belirler.
Kurumsal ve küresel marka yönetimi sürecini analiz eder.
Markanın görsel ve işitsel unsurlarını karşılaştırır.

1 Sunumları inceleme, Literatür tarama Marka kavramı Ders anlatımı, tartışma
2 Literatür taraması, ders materyalinin hazırlanması Pazarlama açısından markanın önemi. Ders anlatımı, tartışma
3 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Marka ile ilgili kavramlar ve marka tescili. Ders anlatımı, tartışma
4 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Stratejik marka yönetim sürecinin planlanması. Ders anlatımı, tartışma
5 Sunumları İnceleme Marka denkliği ve marka sadakati olgusu. Ders anlatımı, tartışma
6 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Diğer marka denkliği unsurları: Marka kimliği, marka kişiliği, marka imajı. Ders anlatımı, tartışma
7 Sunumları İnceleme Marka yaratma stratejileri. Ders anlatımı, tartışma
9 Literatür taraması, ders materyalinin hazırlanması Markanın görsel ve işitsel unsurları. Ders anlatımı, tartışma
10 Sunumları inceleme, Literatür tarama Marka iletişimi. Ders anlatımı, tartışma
11 Sunumları inceleme Kurumsal marka yönetimi. Ders anlatımı, tartışma
12 Literatür taraması, ders materyalinin hazırlanması Global marka yönetimi. Ders anlatımı, tartışma
13 Sunumları inceleme, Literatür tarama Bir marka rönesansı: Dijitalin etkisinde marka. Ders anlatımı, tartışma
14 Literatür taraması, ders materyalinin hazırlanması Pazarlama programı. Ders anlatımı, tartışma
15 Sunumları inceleme, Literatür tarama, Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Örnek vakalar. Ders anlatımı, tartışma

Batı, U. (2013). Stratejik Marka Yönetimi, Brandage Yayınları, İstanbul
Çavuşoğlu, S. B. (2011). Marka Yönetimi ve Pazarlama Stratejileri, Nobel Yayınları, İstanbul
İslamoğlu, A. H., Fırat, D. (2011). Stratejik Marka Yönetimi, Beta Yayınları, İstanbul
Kapferer, J. (2012).The New Strategic Brand Managament, Koganpage

Alanlarındaki temel kavramları ve bu kavramlardan doğan temel disiplinleri açıklar.
Alanıyla ilgili güncel bilgiler ile iletişim kuramlarını karşılaştırır.
Alanıyla ilgili problemleri saptayarak konuya ilişkin sorunları çözer.
Alanındaki bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Sosyoloji,Gazetecilik, Televizyon, Medya gibi alanlarıyla karşılaştırır.
Bu programdan mezun olunca öğrenciler, halkla ilişkiler,reklam,pazarlama gibi alanlarda araştırma ve analiz yapar.
Alan bilgisini kullanarak, alanıyla ilgili karşılaştığı sorunları tespit eder ve çözer.
Gerçekleştirilen proje, kampanya analizi doğrultusunda, hazırlayacağı iletişim planını alanıyla doğru orantılı olarak uygular.
Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgilerden faydalanarak,halkla ilişkiler ve reklamcılık sektöründe karşılaştığı problemleri çözer.
Halkla ilişkiler kampanyaları ve reklam projelerinde yer alarak, ekip içinde kendilerine verilen görevleri yerine getirir.
Alanın dinamiklerine bütünleşik bir bakış açısıyla yaratıcı ve eleştirel yaklaşarak, özgün ve yenilikçi stratejiler yaratır.
Alanıyla ilgili ortaya çıkabilecek sorunlar karşısında sorumluluk alarak, iletişim planı tasarlar.
Mesleki uzmanlıklarını destekleyecek yaratıcı üretim, sunum ve ikna tekniklerini tanımlar.
Alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri yakından takip eder ve örnek verir.
Reklam,halkla ilişkiler, pazarlama gibi konularda düşünce ve fikirlerini yazılı ve sözlü olarak ilgili kişi ve kurumlara etkili bir şekilde açıklar.
Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler tasarlar.
Alanıyla ilgili edindiği bilgiler doğrultusunda, sektörle işbirliği kurarak, kariyer hedeflerini belirler.
İletişimle ilgili konuların toplumsal ve küresel boyutlardaki etkilerini analiz eder ve yorumlar.
Alanıyla ilgili teknik ve kuramsal bilgi ve becerilerini kullanarak yeni bilgi ve teknikler tasarlar.

Toplam İş Yükü / 25.5 6