TR EN

GASTRONOMİYE GİRİŞ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY115 GASTRONOMİYE GİRİŞ 1 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı öğrencilerin gastronomi tanımı ve gastronomi dalının diğer alanlarla etkileşimi hakkında temel fikir sahibi olmalarını sağlamaktır.
İçerik: Gastronominin tanımı, temel kavramları, tarihçesi, mutfak ekipman ve aletleri, mutfak akımları, mutfakta hijyen ve iş akışı.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Gastronomi ve gastronomi ile ilgili terimleri tanımlar.
Tarihsel açıdan gastronomiyi ve gastronomik kültürleri yorumlar.
Temel mutfak ekipman ve aletlerini sınıflandırır.
Mutfaktaki temel hijyen prensiplerini açıklar.
Mutfak akımlarını listeler.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Gastronominin Temel Kuramları Kültürel ve Tarihsel Perspektiften Değerlendirme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
2 Kitap Okuma Lezzet Fizyolojisi, Kültürel Lezzet Algılarını Etkileyen Faktörler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Literatür Araştırması Çağdaş Mutfak Akımları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
4 Güncel Sektör Araştırması Yiyecek-İçecek İşletmelerine Genel Bakış Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
5 Kitap Okuma Mutfak Ekipman ve Aletleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kitap Okuma Mutfak Planlamaları ve İş Organizasyonları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Kitap Okuma Mutfak Planlamaları ve Bölümleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Mutfak Planlamaları ve İş Güvenliği Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kitap Okuma Gıda Satın Alma ve Depolama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Makale Okuma Teknik Şartname ve Tarif Okuma/Yazma Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Araştırma Mutfak İçi Gıda Hijyeni ve Yönetimi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
13 Kitap Okuma Mutfak Hesaplamaları – Mutfak İçi Ölçü Cihazları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kitap Okuma Mutfak Hesaplamaları - Mutfak içi Ölçü Kullanımı ve Çeşitleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kitap Okuma Dijital Gastronomi ve Sosyal Medya Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
Sarıışık, M. (2017). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık.
Pollan, M. (2007). Etobur-Otobur İkilemi, Penguin.
Brillat-Savarin, J.A. (2012). Lezzetin Fizyolojisi, Oğlak, Ankara.
Orhun, D ve Akıllı, K. (2019). Yedikleriniz Davranışlarınız Olur. Velespit Yayınları.
Food In Life, Food Time Dergi, Food and Travel (Süreli Yayın).

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2
Alanıyla ilgili temel kavramları, çalışma alanları ve yaklaşımları yorumlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanıyla ilgili bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Felsefe ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
2
Ulusal ve uluslararası mutfakları benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırır.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeme içme sanatının işleyişini, sistemlerini ve yapılarını analiz eder.
2
Mutfak faaliyetlerinin teknik altyapısını ve içeriğini hazırlar.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda bilimi ile ilgili teorik bilgileri gastronomi alanına uygular.
2
Alanındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için işbirliği yapar.
3
Temel mutfak tekniklerini ve ürün hazırlama prensiplerini günümüz teknolojisine entegre eder.
4
Yiyecek-içecek işletmelerinde iş düzenini ve akışını planlar.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek alanında maliyetleri hesaplar.
2
Bir yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yürütecek yönetim teorilerini, işe alım ve değerlendirme süreçlerini uygular.
3
Alanındaki ulusal ve uluslararası yarışma ve fuarlara katılımı organize eder.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
2
Alanıyla ilgili planlama, icra ve düzenleme hatalarını sistematik şekilde bulur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sunum ve iletişim tekniklerini kullanarak fikirlerini yazılı ve sözlü bir şekilde ifade eder.
2
Alanıyla ilgili etkinlikler düzenler.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mesleğiyle ilgili etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri mevzuatta yer alan maddeler doğrultusunda yorumlar.
2
Tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri kullanarak alanında toplumsal ve sosyal içerikli projeler tasarlar.
3
Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 4 4
Final Sınavı Hazırlığı 10 2 20
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 47 0 153
Genel Toplam 153
Toplam İş Yükü / 25.5 6
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0