GIDA TASARIMI VE DUYUSAL ANALİZ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. KÜBRA SAĞLAM

Amaç: Dersin temel amacı öğrencilere, gıdaların formülasyonları ve duyusal analizin gastronomi bilimi içindeki yeri, önemi ve kullanılması hususlarında bilgi vermektir.
İçerik: Bu dersin içeriğinde; gıda formülasyonları ve duyusal analiz tanımları, gastronomi bilimi açısından önemi ve kullanımı, gıdalarda kalite özellikleri ve gıda formülasyonları, duyusal analiz prensipleri ve analiz paneli tasarımı, duyusal analiz paneli tasarımını etkileyen faktörler, kullanılan skalalar ve lezzet profili oluşturma, gıda formülasyonları ve tüketici tercihlerinin belirlenmesi, özel gıdalar ve formülasyonları konuları işlenecek olup uygulamalı örnekler yapılacaktır.

Reçete tasarlamak için formülasyon ve duyusal farkları belirterek yorum yapar.
Gastronomi bilimine destek için uygun gıda formülasyonu ve duyusal analiz ilkelerini değerlendirir.
Reçetede sorunu çözmek için gıdaların kalite özelliklerini kullanarak formülasyonu yeniden düzenler.
Gıda tasarımlarını ve duyusal analiz sonuçlarını karşılaştırır.

1 Literatür Taraması, Kitap Okuması Gıda tasarımı ve duyusal analiz nedir? Anlatım, Tartışma
2 Literatür Taraması, Kitap Okuması Gastronomi bilimi açısından önemi ve kullanımı Anlatım, Tartışma
3 Literatür Taraması, Kitap Okuması Gıdalarda kalite özellikleri ve formülasyonları Anlatım, Tartışma
4 Literatür Taraması, Kitap Okuması Duyusal analiz prensipleri Anlatım, Tartışma
5 Literatür Taraması, Kitap Okuması Duyusal analiz paneli tasarımı ve etkileyen faktörler Anlatım, Tartışma
6 Literatür Taraması, Kitap Okuması Duyusal analizde kullanılan skalalar ve lezzet profili oluşturma Anlatım, Tartışma
7 Literatür Taraması, Kitap Okuması Duyusal analiz, gıda formülasyonları ve tüketici tercihlerinin belirlenmesi Anlatım, Tartışma
9 Literatür Taraması, Kitap Okuması Duyusal analiz, formülasyon ve özel gıdalar Anlatım, Tartışma
10 Literatür Taraması, Kitap Okuması Gastronomi bilimi açısından duyusal analiz ve gıda formülasyon örnekleri - I Anlatım, Tartışma
11 Literatür Taraması, Kitap Okuması Gastronomi bilimi açısından duyusal analiz ve gıda formülasyon örnekleri - II Anlatım, Tartışma
12 Literatür Taraması, Kitap Okuması Gastronomi bilimi açısından duyusal analiz ve gıda formülasyon örnekleri - III Anlatım, Tartışma
13 Literatür Taraması, Kitap Okuması Gastronomi bilimi açısından duyusal analiz ve gıda formülasyon örnekleri - IV Anlatım, Tartışma
14 Literatür Taraması, Kitap Okuması Öğrenci semineri - I Anlatım, Tartışma
15 Literatür Taraması, Kitap Okuması Öğrenci semineri - II Anlatım, Tartışma

Altuğ Onoğur, T. ve Elmacı, Y. (2015). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, (2. Baskı), İzmir: Sidaş Yayınları.
Durlu Özkaya, F., Çoşansu Akdemir, S. ve Ayhan, K. (2021), Her Yönüyle Gıda, İzmir: Sidaş Yayınları.

Gastronomi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
Alanıyla ilgili temel kavramları, çalışma alanları ve yaklaşımları yorumlar.
Alanıyla ilgili bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Felsefe ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
Ulusal ve uluslararası mutfakları benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırır.
Yeme içme sanatının işleyişini, sistemlerini ve yapılarını analiz eder.
Mutfak faaliyetlerinin teknik altyapısını ve içeriğini hazırlar.
Gıda bilimi ile ilgili teorik bilgileri gastronomi alanına uygular.
Alanındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için işbirliği yapar.
Temel mutfak tekniklerini ve ürün hazırlama prensiplerini günümüz teknolojisine entegre eder.
Yiyecek-içecek işletmelerinde iş düzenini ve akışını planlar.
Yiyecek ve içecek alanında maliyetleri hesaplar.
Bir yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yürütecek yönetim teorilerini, işe alım ve değerlendirme süreçlerini uygular.
Alanındaki ulusal ve uluslararası yarışma ve fuarlara katılımı organize eder.
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
Alanıyla ilgili planlama, icra ve düzenleme hatalarını sistematik şekilde bulur.
Sunum ve iletişim tekniklerini kullanarak fikirlerini yazılı ve sözlü bir şekilde ifade eder.
Alanıyla ilgili etkinlikler düzenler.
Mesleğiyle ilgili etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri mevzuatta yer alan maddeler doğrultusunda yorumlar.
Tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri kullanarak alanında toplumsal ve sosyal içerikli projeler tasarlar.
Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.

Toplam İş Yükü / 25.5 6