TR EN

MUTFAKTA YARATICILIK VE YENİLİK DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY424 MUTFAKTA YARATICILIK VE YENİLİK 8 3 3 8

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: İleri mutfak tekniklerini anlayarak, temel beslenme kavramlarını ve gıda güvenliği kurallarını da göz önünde bulundurarak yeni ürün tasarımı ve konseptleri geliştirebilme becerisine sahip öğrenciler yetiştirmektir.
İçerik: İleri mutfak teknikleri, yeni ürün geliştirme, gıda tasarımı, tadım ve duyusal özellikler

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Mutfak endüstrisinde yeni gıda trendlerini takip ederek yeni teknikleri modifiye eder.
Yeni gıda trendlerine göre mutfakta farklı içerikler ile yeni ürünler geliştirir .
Farklı ve kişiye özel menüler yazar.
Kazandığı bilgi ve becerileri kullanarak yeni iş kolları tasarlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür İnceleme, Okuma Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, ürün ve servis inovasyonu kavramına giriş Soru-Cevap, Tartışma
2 Literatür İnceleme, Okuma Yeni ürün geliştirmenin gerekliliği, müşteri ihtiyaçlarının tanımı ve ortaya koyulması, konsept yaratma Soru-Cevap, Tartışma
3 Literatür İnceleme, Okuma Ekonomik açıdan ürün geliştirme, yaratıcılık ve takım çalışması Soru-Cevap, Tartışma
4 Literatür İnceleme, Okuma İnovasyon ve yaratıcılığın yeni ürün geliştirmede önemi, yaratıcılık araçları, Soru-Cevap, Tartışma
5 Literatür İnceleme, Okuma Ürün ve servis tasarımı, prototip ürün Soru-Cevap, Tartışma
6 Literatür İnceleme, Okuma Ürün geliştirmede pazar araştırması Soru-Cevap, Tartışma
7 Literatür İnceleme, Okuma Ürün geliştirme ve tutundurma faaliyetleri Soru-Cevap, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür İnceleme, Okuma Büyük firmalarda yeni ürün geliştirme ve organizasyonel faktörler Soru-Cevap, Tartışma
10 Literatür İnceleme, Okuma Yeni ürün geliştirme sürecinin yönetimi Soru-Cevap, Tartışma
11 Literatür İnceleme, Okuma Yeni gıda ürünü geliştirme, pazarlama ve yerleştirme için stratejiler Soru-Cevap, Tartışma
12 Literatür İnceleme, Okuma Tüketici yaklaşımları, gıda ambalaj tasarımı, kültürlerarası çalışmalar Soru-Cevap, Tartışma
13 Literatür İnceleme, Okuma Geliştirilen yeni ürünlerin değerlendirilmesi-Grup sunumları Soru-Cevap, Tartışma
14 Literatür İnceleme, Okuma Geliştirilen yeni ürünlerin uygulanması-Grup sunumları Soru-Cevap, Tartışma
15 Literatür İnceleme, Okuma Tüketici algısı oluşturma ve yönetme Soru-Cevap, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Myhrvold N., Bilet M. (2011). Modernist Cuisine.
Şık B. (2018). Mutfaktaki Kimyacı.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can define basic concepts about gastronomy.
4
2
Can interpret basic concepts, study areas and approaches related to the field.
5
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can relate the information and facts about the field to the social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
0
2
Can compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
3
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can analyze the eating and drinking art, the related systems and structures.
0
2
Can prepare technical infrastructure and contents of the culinary activies.
3
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
5
2
Can collaborate with the shareholders to present new challenging ideas and products for the market.
5
3
Can integrate basic cooking techniques and product preparation principles into today's technology.
5
4
Can plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
0
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can calculate costing in the food and beverage facilities.
0
2
Can carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in the food and beverage business.
0
3
Can organize national and international competitions and fairs.
0
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can examine developments, changes and innovations in the field by acceptng lifelong learning as a principle.
5
2
Can find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
5
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can express his/her ideas verbally and orally by using presentation and communication techniques.
0
2
Can organize all gastronomy-related activities.
0
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can interpret ethical values and legal regulations according to the codexes.
0
2
Can design communial and social pojects using historical, cultural and geographical values.
0
3
Can perform scientific researche and study using knowledge and skills related to his field.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 5 70
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 5 70
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 4 4
Final Sınavı Hazırlığı 7 4 28
Ara Sınav 1 4 4
Ara Sınav Hazırlığı 7 4 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 204
Genel Toplam 204
Toplam İş Yükü / 25.5 8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 8,0