TR EN

BASIC MICROBIOLOGY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
MIK101 BASIC MICROBIOLOGY 1 3 3 4

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Öğr.Gör. İKBAL DEMİRALP
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. NUR GAMZE BOSTAN
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: İnsanda hastalık oluşturan mikroorganizmaların genel özellikleri, insanlarla ve birbirleriyle olan ilişkileri hakkında bilgi vermektir.
Contents of the Course Unit: Mikrobiyolojiye giriş, mikroorganizmaların sınıflandırılması, bakteri hücresi yapısı, mikroorganizmaların üretilmesi ve boyama yöntemleri, normal flora, mikroorganizmaların hastalık oluşturmaları, immün sistem, antibiyotikler, dezenfeksiyon, antisepsi, sterilizasyon vb. konuları içermketedir.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Mikroorganizmaları tanıyıp sınıflandırır.
Bakteri hücre yapısını açıklar.
İnsanda bulunan normal florayı ve önemini açıklar.
Konak-mikroorganizma ilişkilerini ve bulaşma yollarını tanımlar.
İmmün sistem hakkında bilgi sahibi olur.
Antibiyotikler hakkında bilgi sahibi olur.
Dezenfeksiyon, antisepsi ve sterilizasyon yöntemlerini açıklar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mikrobiyoloji'ye Giriş ve Mikrobiyoloji'nin Tarihi Anlatım ve soru cevap
2 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mikroorganizmaların Gelişmesine Etki Eden Faktörler Anlatım ve soru cevap
3 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mikrobiyal Çeşitlilik Anlatım ve soru cevap
4 Literatür tarama, bireysel araştırma. Bakteri Hücre Yapısı Anlatım ve soru cevap
5 Literatür tarama, bireysel araştırma. Bakteri Genel Özellikler Anlatım ve soru cevap
6 Literatür tarama, bireysel araştırma. Bakteri Metabolizması ve Çoğalması Anlatım ve soru cevap
7 Literatür tarama, bireysel araştırma. Küfler ve Özellikleri Anlatım ve soru cevap
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mayalar ve Özellikleri Anlatım ve soru cevap
10 Literatür tarama, bireysel araştırma. Virüsler ve Özellikleri Anlatım ve soru cevap
11 Literatür tarama, bireysel araştırma. Protozoa ve Özellikleri Anlatım ve soru cevap
12 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mikrobiyal Flora Anlatım ve soru cevap
13 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri Anlatım ve soru cevap
14 Literatür tarama, bireysel araştırma. Laboratuvarda Çalışma Prensipleri ve Mikroskop Kullanımı Anlatım ve soru cevap
15 Literatür tarama, bireysel araştırma. Genel Tekrar Anlatım ve soru cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Patrick R. Murray, Murray Temel Tıbbi Mikrobiyoloji, (2018), Türkçe Baskı: Güneş Tıp Kitabevi
Cynthia Nau Cornelissen, Marcia Metzgar Hobbs, (2022) Lippincott Mikrobiyoloji: Şekillerle Açıklamalı Derleme Ders Kitapları
Paul G. Engelkirk, Janet Duben-Engelkirl, Burton Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji, (2017), İstanbul Tıp Kitabevleri
Mustafa Arda, Temel Mikrobiyoloji, (2015), Medisan Yayınevi

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Uses theoretical field knowledge in practice
0
2
Uses field terminology effectively
1

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Acts in accordance with the basic professional legal regulations related to the field.
0

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Expresses social ethical values.
0
2
Participates in quality management and processes
1

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Communicates in a foreign language at a basic level.
1
2
Applies changing techniques depending on the developing technology.
2
3
Uses new tools depending on the developing technology.
2

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Updates the competencies related to the field with the awareness of lifelong learning and develops himself/herself personally.
2
2
Uses basic knowledge and skills related to the field.
2
3
Interprets data related to the field.
5
4
Evaluates the data related to the field.
5
5
Identify and solve possible problems related to the field.
5

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Works with other health disciplines.
4
2
Prepares the dialysis machine for the procedure.
0

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Performs patient follow-up in hemodialysis from start to finish.
0

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
After dialysis, the machine is ready for use again.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 7 7
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 7 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 32 0 100
Total Workload of the Course Unit 100
Workload (h) / 25.5 3,9
ECTS Credits allocated for the Course Unit 4,0