Code |
Name of the Course Unit |
Semester |
In-Class Hours (T+P) |
Credit |
ECTS Credit |
MIK101 |
BASIC MICROBIOLOGY |
1 |
3 |
3 |
4 |
GENERAL INFORMATION |
Language of Instruction : |
Türkçe |
Level of the Course Unit : |
ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : |
Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit |
- |
Coordinator of the Course Unit |
Öğr.Gör. İKBAL DEMİRALP |
Instructor(s) of the Course Unit |
Öğr.Gör. NUR GAMZE BOSTAN |
Course Prerequisite |
No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
Objectives of the Course Unit: |
İnsanda hastalık oluşturan mikroorganizmaların genel özellikleri, insanlarla ve birbirleriyle olan ilişkileri hakkında bilgi vermektir. |
Contents of the Course Unit: |
Mikrobiyolojiye giriş, mikroorganizmaların sınıflandırılması, bakteri hücresi yapısı, mikroorganizmaların üretilmesi ve boyama yöntemleri, normal flora, mikroorganizmaların hastalık oluşturmaları, immün sistem, antibiyotikler, dezenfeksiyon, antisepsi, sterilizasyon vb. konuları içermketedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
Mikroorganizmaları tanıyıp sınıflandırır. |
Bakteri hücre yapısını açıklar. |
İnsanda bulunan normal florayı ve önemini açıklar. |
Konak-mikroorganizma ilişkilerini ve bulaşma yollarını tanımlar. |
İmmün sistem hakkında bilgi sahibi olur. |
Antibiyotikler hakkında bilgi sahibi olur. |
Dezenfeksiyon, antisepsi ve sterilizasyon yöntemlerini açıklar. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
Week |
Preparatory |
Topics(Subjects) |
Method |
1 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Mikrobiyoloji'ye Giriş ve Mikrobiyoloji'nin Tarihi |
Anlatım ve soru cevap |
2 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Mikroorganizmaların Gelişmesine Etki Eden Faktörler |
Anlatım ve soru cevap |
3 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Mikrobiyal Çeşitlilik |
Anlatım ve soru cevap |
4 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Bakteri Hücre Yapısı |
Anlatım ve soru cevap |
5 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Bakteri Genel Özellikler |
Anlatım ve soru cevap |
6 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Bakteri Metabolizması ve Çoğalması |
Anlatım ve soru cevap |
7 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Küfler ve Özellikleri |
Anlatım ve soru cevap |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Mayalar ve Özellikleri |
Anlatım ve soru cevap |
10 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Virüsler ve Özellikleri |
Anlatım ve soru cevap |
11 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Protozoa ve Özellikleri |
Anlatım ve soru cevap |
12 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Mikrobiyal Flora |
Anlatım ve soru cevap |
13 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri |
Anlatım ve soru cevap |
14 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Laboratuvarda Çalışma Prensipleri ve Mikroskop Kullanımı |
Anlatım ve soru cevap |
15 |
Literatür tarama, bireysel araştırma. |
Genel Tekrar |
Anlatım ve soru cevap |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
Patrick R. Murray, Murray Temel Tıbbi Mikrobiyoloji, (2018), Türkçe Baskı: Güneş Tıp Kitabevi |
Cynthia Nau Cornelissen, Marcia Metzgar Hobbs, (2022) Lippincott Mikrobiyoloji: Şekillerle Açıklamalı Derleme Ders Kitapları |
Paul G. Engelkirk, Janet Duben-Engelkirl, Burton Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji, (2017), İstanbul Tıp Kitabevleri |
Mustafa Arda, Temel Mikrobiyoloji, (2015), Medisan Yayınevi |
ASSESSMENT |
Assessment & Grading of In-Term Activities |
Number of Activities |
Degree of Contribution (%) |
Description |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Uses theoretical field knowledge in practice
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Uses field terminology effectively
|
|
1 |
|
|
|
|
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Acts in accordance with the basic professional legal regulations related to the field.
|
0 |
|
|
|
|
|
SKILLS |
Cognitive |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Expresses social ethical values.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Participates in quality management and processes
|
|
1 |
|
|
|
|
SKILLS |
Practical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Communicates in a foreign language at a basic level.
|
|
1 |
|
|
|
|
2 |
Applies changing techniques depending on the developing technology.
|
|
|
2 |
|
|
|
3 |
Uses new tools depending on the developing technology.
|
|
|
2 |
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Updates the competencies related to the field with the awareness of lifelong learning and develops himself/herself personally.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Uses basic knowledge and skills related to the field.
|
|
|
2 |
|
|
|
3 |
Interprets data related to the field.
|
|
|
|
|
|
5 |
4 |
Evaluates the data related to the field.
|
|
|
|
|
|
5 |
5 |
Identify and solve possible problems related to the field.
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Works with other health disciplines.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Prepares the dialysis machine for the procedure.
|
0 |
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Performs patient follow-up in hemodialysis from start to finish.
|
0 |
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
After dialysis, the machine is ready for use again.
|
0 |
|
|
|
|
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
Workload for Learning & Teaching Activities |
Type of the Learning Activites |
Learning Activities (# of week) |
Duration (hours, h) |
Workload (h) |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
3 |
42 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
1 |
7 |
7 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
1 |
7 |
7 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
32 |
0 |
100 |
|
Total Workload of the Course Unit |
100 |
|
|
Workload (h) / 25.5 |
3,9 |
|
|
ECTS Credits allocated for the Course Unit |
4,0 |
|