TR EN

TEMEL MİKROBİYOLOJİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
MIK101 TEMEL MİKROBİYOLOJİ 1 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. İKBAL DEMİRALP
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi SEVİNÇ BABA
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: İnsanda hastalık oluşturan mikroorganizmaların genel özellikleri, insanlarla ve birbirleriyle olan ilişkileri hakkında bilgi vermektir.
İçerik: Mikrobiyolojiye giriş, mikroorganizmaların sınıflandırılması, bakteri hücresi yapısı, mikroorganizmaların üretilmesi ve boyama yöntemleri, normal flora, mikroorganizmaların hastalık oluşturmaları, immün sistem, antibiyotikler, dezenfeksiyon, antisepsi, sterilizasyon vb. konuları içermketedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Mikroorganizmaları tanıyıp sınıflandırabilir
Bakteri hücre yapısını açıklayabilir
İnsanda bulunan normal florayı ve önemini açıklayabilir.
Konak-mikroorganizma ilişkilerini ve bulaşma yollarını tanımlayabilir.
İmmün sistem hakkında bilgi sahibi olur.
Antibiyotikler hakkında bilgi sahibi olur.
Dezenfeksiyon, antisepsi ve sterilizasyon yöntemlerini açıklayabilir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mikrobiyoloji'ye Giriş ve Mikrobiyoloji'nin Tarihi Anlatım ve soru cevap
2 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mikroorganizmaların Gelişmesine Etki Eden Faktörler Anlatım ve soru cevap
3 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mikrobiyal Çeşitlilik Anlatım ve soru cevap
4 Literatür tarama, bireysel araştırma. Bakteri Hücre Yapısı Anlatım ve soru cevap
5 Literatür tarama, bireysel araştırma. Bakteri Genel Özellikler Anlatım ve soru cevap
6 Literatür tarama, bireysel araştırma. Bakteri Metabolizması ve Çoğalması Anlatım ve soru cevap
7 Literatür tarama, bireysel araştırma. Küfler ve Özellikleri Anlatım ve soru cevap
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mayalar ve Özellikleri Anlatım ve soru cevap
10 Literatür tarama, bireysel araştırma. Virüsler ve Özellikleri Anlatım ve soru cevap
11 Literatür tarama, bireysel araştırma. Protozoa ve Özellikleri Anlatım ve soru cevap
12 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mikrobiyal Flora Anlatım ve soru cevap
13 Literatür tarama, bireysel araştırma. Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri Anlatım ve soru cevap
14 Literatür tarama, bireysel araştırma. Laboratuvarda Çalışma Prensipleri ve Mikroskop Kullanımı Anlatım ve soru cevap
15 Literatür tarama, bireysel araştırma. Genel Tekrar Anlatım ve soru cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Patrick R. Murray, Murray Temel Tıbbi Mikrobiyoloji, (2018), Türkçe Baskı: Güneş Tıp Kitabevi
Cynthia Nau Cornelissen, Marcia Metzgar Hobbs, (2022) Lippincott Mikrobiyoloji: Şekillerle Açıklamalı Derleme Ders Kitapları
Paul G. Engelkirk, Janet Duben-Engelkirl, Burton Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji, (2017), İstanbul Tıp Kitabevleri
Mustafa Arda, Temel Mikrobiyoloji, (2015), Medisan Yayınevi

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme
4
2
Alan terminolojisini etkin kullanabilme
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuata uygun davranabilme
4
2
Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme, mesleki bilgilerini yazılı, sözlü/sözsüz iletişim yoluyla aktarabilme.
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilme
4
2
Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp ve bu süreçlere katılabilme.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurabilme.
4
2
Gelişen teknolojiye bağlı olarak değişen teknikleri uygulayabilme, yeni araç ve cihazları kullanabilme
4
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilme
4
2
Alanıyla ilgili temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanabilme, verileri yorumlayıp değerlendirebilme ve olası sorunları tanımlayıp çözümleyebilme.
4
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme
5
2
Diyaliz makinesini işlem için hazırlayabilme
4
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Baştan sona hemodiyalizde hasta takibi yapabilme
3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Diyaliz işleminden sonra makineyi yeniden kullanıma hazır hale getirebilme.
4

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 7 7
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 7 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 32 0 100
Genel Toplam 100
Toplam İş Yükü / 25.5 3,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0