TR EN

GENERAL CHEMISTRY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY147E GENERAL CHEMISTRY 1 2 2 5

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi ISMAIL A. M. ELHATY
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Maddenin özellikleri, sınıflandırılması, birimler, atom teorileri, periyodik tablo, mol kavramı, kimyasal bağlar, pH, çözeltiler, asitler, bazlar, gazlar ve kimyasal reaksiyonlara ilişkin bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Madde ve özellikleri, birim dönüşümleri, atom, periyodik tablo, mol kavramı, kimyasal bağlar, pH, sulu çözeltiler, asitler ve bazlar, gazlar ve basit gaz kanunları, kimyasal reaksiyonlar.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Kimyanın temel kavramlarını tanımlar.
Kimyasal olayları bilimsel yöntemleri kullanarak analiz eder.
Atom ve atom modellerini keşfederek maddenin yapısını oluşturan parçacıklar arasındaki etkileşimleri analiz eder.
Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre maddenin farklı hallerini ayırt eder.
Doğru birim dönüşümlerini, mol sayısını ve Avogadro sayısını kullanır.
Periyodik tabloyu kullanarak elementlerin kimyasal özelliklerini açıklar.
Kimyasal bağ türlerini ayırt eder ve farklı bağların özelliklerini karşılaştırır.
pH kavramını kullanarak çözeltilerin asidik ve bazik özelliklerini analiz eder.
Çözeltilerin özelliklerini analiz eder ve derişim birimlerinin dönüşümünü kullanır.
Asit ve bazların kimyasal reaksiyonlarını ve nötralleşmeyi analiz eder, kuvvetini hesaplar.
Gazların davranışlarını ve gaz kanunlarını açıklar.
Kimyasal tepkimeleri denkleştirerek ilgili hesaplamaları yapar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Genel Kimyaya Giriş ve Bilimsel Yöntem Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Madde, Maddenin yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Maddelerin Sınıflandırılması ve Ayrılması Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Birimler ve Çevirme Faktörü Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Atom ve Atom Teorileri Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Atomlar ve Periyodik Tablo Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Mol Kavramı ve Avagadro Sayısı Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Kimyasal Bağlar Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma pH Kavramı Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Çözeltiler ve Çözünürlük Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Asitler Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Bazlar Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Gazlar Anlatım, Tartışma
15 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Kimyasal Reaksiyonlar Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Sackheim, G. (2002). An introduction to chemistry for biology students (7th ed.). Pearson Benjamin Cummings.
Petrucci, R. H., Harring, F. G., Madura, J. D., & Bissonnette, C. (2017). General chemistry: Principles and modern applications (11th ed.). Pearson.
Brown, T. L., LeMay, H. E., & Bursten, B. E. (2018). Chemistry: The central science (14th ed.). Pearson Educación.
Tro, N. J. (2022). Chemistry: A molecular approach (5th ed.). Pearson Boston.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of nutrition and dietetic practice.
4
2
Define current knowledge and practices in the field of Nutrition and Dietetics.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
4

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess general health problems related to nutrition.
5
2
Explain the Nutrition and Dietetics practices by using knowledge in this field.
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
1

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
3
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
1

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the knowledge about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
4
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
4

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
0
2
Respond to patients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan patients-specific nutritional treatments.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 4 56
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 51 0 128
Total Workload of the Course Unit 128
Workload (h) / 25.5 5
ECTS Credits allocated for the Course Unit 5,0