Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BEY147E | GENERAL CHEMISTRY | 1 | 2 | 2 | 5 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | İngilizce |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Instructor(s) of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi ISMAIL A. M. ELHATY |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Maddenin özellikleri, sınıflandırılması, birimler, atom teorileri, periyodik tablo, mol kavramı, kimyasal bağlar, pH, çözeltiler, asitler, bazlar, gazlar ve kimyasal reaksiyonlara ilişkin bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Madde ve özellikleri, birim dönüşümleri, atom, periyodik tablo, mol kavramı, kimyasal bağlar, pH, sulu çözeltiler, asitler ve bazlar, gazlar ve basit gaz kanunları, kimyasal reaksiyonlar. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Kimyanın temel kavramlarını tanımlar. |
Kimyasal olayları bilimsel yöntemleri kullanarak analiz eder. |
Atom ve atom modellerini keşfederek maddenin yapısını oluşturan parçacıklar arasındaki etkileşimleri analiz eder. |
Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre maddenin farklı hallerini ayırt eder. |
Doğru birim dönüşümlerini, mol sayısını ve Avogadro sayısını kullanır. |
Periyodik tabloyu kullanarak elementlerin kimyasal özelliklerini açıklar. |
Kimyasal bağ türlerini ayırt eder ve farklı bağların özelliklerini karşılaştırır. |
pH kavramını kullanarak çözeltilerin asidik ve bazik özelliklerini analiz eder. |
Çözeltilerin özelliklerini analiz eder ve derişim birimlerinin dönüşümünü kullanır. |
Asit ve bazların kimyasal reaksiyonlarını ve nötralleşmeyi analiz eder, kuvvetini hesaplar. |
Gazların davranışlarını ve gaz kanunlarını açıklar. |
Kimyasal tepkimeleri denkleştirerek ilgili hesaplamaları yapar. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Genel Kimyaya Giriş ve Bilimsel Yöntem | Anlatım, Tartışma |
2 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Madde, Maddenin yapısı ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
3 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Maddelerin Sınıflandırılması ve Ayrılması | Anlatım, Tartışma |
4 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Birimler ve Çevirme Faktörü | Anlatım, Tartışma |
5 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Atom ve Atom Teorileri | Anlatım, Tartışma |
6 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Atomlar ve Periyodik Tablo | Anlatım, Tartışma |
7 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Mol Kavramı ve Avagadro Sayısı | Anlatım, Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Kimyasal Bağlar | Anlatım, Tartışma |
10 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | pH Kavramı | Anlatım, Tartışma |
11 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Çözeltiler ve Çözünürlük | Anlatım, Tartışma |
12 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Asitler | Anlatım, Tartışma |
13 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Bazlar | Anlatım, Tartışma |
14 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Gazlar | Anlatım, Tartışma |
15 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Kimyasal Reaksiyonlar | Anlatım, Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Sackheim, G. (2002). An introduction to chemistry for biology students (7th ed.). Pearson Benjamin Cummings. |
Petrucci, R. H., Harring, F. G., Madura, J. D., & Bissonnette, C. (2017). General chemistry: Principles and modern applications (11th ed.). Pearson. |
Brown, T. L., LeMay, H. E., & Bursten, B. E. (2018). Chemistry: The central science (14th ed.). Pearson Educación. |
Tro, N. J. (2022). Chemistry: A molecular approach (5th ed.). Pearson Boston. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of nutrition and dietetic practice.
|
4 | |||||
2 |
Define current knowledge and practices in the field of Nutrition and Dietetics.
|
4 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Assess general health problems related to nutrition.
|
5 | |||||
2 |
Explain the Nutrition and Dietetics practices by using knowledge in this field.
|
5 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
|
3 | |||||
2 |
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the knowledge about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
|
4 | |||||
2 |
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
|
0 | |||||
2 |
Respond to patients' health, social and environmental problems.
|
0 | |||||
3 |
Evaluate the nutritional status of the patients.
|
0 | |||||
4 |
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
|
0 | |||||
5 |
Plan patients-specific nutritional treatments.
|
0 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 2 | 14 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 51 | 0 | 128 |
Total Workload of the Course Unit | 128 | ||
Workload (h) / 25.5 | 5 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 5,0 |