TR EN

INTRODUCTION TO BUSINESS PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
ELT103 INTRODUCTION TO BUSINESS 1 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Doç.Dr. MUSTAFA ÇANAKÇIOĞLU
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi PINAR BACAKSIZ
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: İşletme Biliminin temel kavramları ve ilkeleri irdelenerek, işletme fonksiyonlarına genel bir bakış açısı sunulması
Contents of the Course Unit: İşletme Kavramları, İşletmenin Fonksiyonları, İşletmenin Çevresi

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Öğrenciler genel işletmecilik mantığını benimsemesi, ticaret hayatına uygulanabilir hale getirmesi

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Tanışma İşletme Bilimi İle İlgili Temel Kavramlar Slayt Kullanımı
2 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletme Biliminin Diğer Bilim Dalları İle İlişkisi, Amaçları ve Sorumlulukları Slayt Kullanımı
3 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletmelerin Sınıflandırılması Slayt Kullanımı
4 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletmelerin Sınıflandırılması Slayt Kullanımı
5 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletmelerin Kuruluşu Slayt Kullanımı
6 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletme Fonksiyonları (Yönetim Fonksiyonu-Yönetim Kavramı ve Gelişimi) Slayt Kullanımı
7 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletme Fonksiyonları (Yönetim Fonksiyonu-Planlama ve Organizasyon) Slayt Kullanımı
8 - ARA SINAV -
9 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletme Fonksiyonları (Yönetim Fonksiyonu-Yürütme, Koordinasyon,Denetim, Karar Verme) Slayt Kullanımı
10 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletme Fonksiyonları( Üretim Fonksiyonu) Slayt Kullanımı
11 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletme Fonksiyonları ( Pazarlama Fonksiyonu) Slayt Kullanımı
12 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletme Fonksiyonları (İnsan Kaynakları Fonksiyonu) Slayt Kullanımı
13 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletme Fonksiyonları (Finans Fonksiyonu-Muhasebe Fonksiyonu) Slayt Kullanımı
14 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması İşletme Fonksiyonları ( AR-GE Fonksiyonu- Halkla İlişkiler Fonksiyonu) Slayt Kullanımı
15 Ders Notlarının önceden okunması ve işlenecek konulara yönelik araştırma yapılması Dönem sonu genel tekrar Slayt Kullanımı
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

İşletme Biliminin Temel İlkeleri/ Prof. Dr. Mümin ERTÜRK

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Learns the basic information about electronic commerce.
5
2
Gains awareness about project and risk management skills and the importance of entrepreneurship, innovation and sustainable development.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Follows new generation marketing strategies by learning digital marketing.
5

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Correctly relates the relationship between electronic commerce and information and communication technologies.
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Applies the knowledge and skills related to the field, taking into account its social and ethical responsibilities.
5

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Researches developments in science and technology and understands the importance of constantly renewing themselves adopting lifelong learning as a principle.
4

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Gains skills in web and graphic design.
0
2
Has the ability to produce innovative works by learning to use digital tools effectively.
0

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluates the developments in the world from an intellectual perspective in the light of the joint faculty courses taken.
4

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Analyzes the current e-commerce environment.
5

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 12 2 24
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 5 2 10
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 6 2 12
Ödev 11 2 22
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 23 23
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 15 15
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 52 0 150
Total Workload of the Course Unit 150
Workload (h) / 25.5 5,9
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0